Haken, breien en duurzaamheid
Haken, breien en duurzaamheid

In mijn vorige blog voor Breiclub vertelde ik dat ik bezig was met het wegwerken van mijn W.I.P.S. Die enorme berg met onafgemaakte projecten laten slinken tot ik maar één haak- en één breiproject over had om aan te werken. Dit avontuur samen met het vraagstuk rondom duurzaamheid heeft me echter verder aan het denken gezet. Bewegen we ons in haak- en breiland ook richting de fast fashion? Of haken we met zijn allen bewust om misschien onze kast wat meer te vullen met deze duurzamere items?

Een tweedeling vind je terug in mijn inleidende alinea, maar om eerlijk te zijn voel ik die tweedeling heel erg bij mijzelf. Een tweedeling tussen verlangen naar een duurzame kast en verzamelwoede. Een enorme tegenstelling ook wel, want deze dingen lijken niet echt hand in hand te gaan.

Tweedeling

Aan de ene kant wil ik duurzaamheid. Mijn kledingkast langzamerhand vullen met prachtige zelf gemaakte items van goede kwaliteit en die perfect bij mij passen. Waarvan ik twee keer lol mag ondervinden: namelijk bij het maken én bij het dragen. Ik bedenk me hoeveel plezier ik heb van het dragen van zelfgemaakte sokken en hoe lang ik ze kan dragen voor ze echt niet meer te redden zijn.

Aan de andere kant is daar die verleiding. Dagelijks nieuwe projecten op Instagram en Ravelry. Dagelijks nieuwe prachtige bolletjes om te proberen, meer patronen om te verzamelen, meer CALs, KALS en MALs om aan mee te doen en zeker meer inspiratie dan ooit. Een hoofd wat overuren draait met alle inspiratie en gelijk aan al die dingen (en het liefst aan alles tegelijk) te beginnen.

Bewust kiezen

Ik denk dat het werken aan één project tegelijk zou kunnen helpen met het maken van een overwogen keuze. Als het een groot project betreft zoals een trui bijvoorbeeld, zou ik er dan over een maand ook nog mee bezig willen zijn? Of past dat nu gewoon niet? Hoe lastig ik het soms ook vind om niet net als iets meer dan een maand geleden nog aan 14 dingen tegelijk te werken, merk ik dat sommige vlagen van ‘DAT MOET IK NU HEBBEN’ vanzelf weer verdwijnen. Tenzij het echt iets is wat ik niet los kan laten natuurlijk.

Vind ik iets leuk, zet ik het in mijn queue op Ravelry. Elke twee weken kijk ik die door en dan verwijder ik dingen wat ik toch niks mee zou doen. Zodat ik zo telkens weer een stapje dichterbij mijn verlangen naar duurzaamheid kom. Zodat ik over een jaar niet een kledingkast vol met 17 sjaals heb, maar geen trui om aan te trekken.

Ik ben benieuwd hoe dit bij jou gaat! Laat het me weten 😊

Liefs,

Voor meer inspiratie kun je natuurlijk terecht op mijn Instagram of mijn blog.

Ik ben één van de vijf Breiclub-ambassadeurs en wij bloggen iedere zondag om de beurt. Volg ook mijn mede ambassadeurs Akkelien, Renske, Wietske en Sietske.

Reactie plaatsen