Wildbreien in Portugal - Breiclub.nl
Haaksters zet Portugal op je travel bucketlist!

Wildbreien in Portugal: Persoonlijk ben ik niet zo van het wild breien omdat ik niet zo goed begrijp waarom je dit zou doen: ben je uren bezig met een project om het vervolgens ergens op te hangen waar het kan nat regenen.

Totdat een vriendin van mij onlangs op vakantie was. Ze stuurde me ineens een afbeelding (Ping… hé jij was toch in Portugal?) toe met de tekst ‘moest hier in Coimbra aan je denken met deze zelfgebreide of gehaakte straatversiering!’ En al snel volgden een aantal foto’s meer van zonnige straatjes en vrolijke versieringen.

Nou staat de betreffende vriendin bekend om haar goede tips over grensoverschrijdende plekjes (ik noem haar graag grappend ‘de wegwijzer’) maar nu had ze echt iets te pakken waar mijn haak hart toch wel sneller van ging kloppen: Festival do Croché Social in Portugal.

Wildbreien in Portugal

Zonnige straatjes met kleurrijke versieringen die zelf gehaakt zijn. En wat bleek? De straten worden niet alleen opgefleurd op deze manier maar er zit ook nog eens een verhaal achter. En toen was ik verkocht. Misschien dat dat wild breien toch wel wat heeft!

Festival do Croché Social

Het bleek dus het Festival do Croché Social te zijn. Dit festival is een onderdeel van het project Abraços de gente nova (omarming van jonge mensen), een samenwerking tussen studenten en docenten van de faculteit Psychologie van de Universiteit van Coimbra en bewoners en ondernemers in de buurt waar de faculteit is gevestigd: de straatjes Arco de Almedina, Quebra Costas en Rua Fernandes Tomás in het historische hart van Coimbra.

Het doel van het project is het voorkomen van sociaal isolement van ouderen door activiteiten met verschillende generaties. Oma’s haken graag en op deze manier komen zij in contact met jongeren doordat zij samen haken. Ook gaat zo deze oude traditie niet verloren en de ouderen vinden het leuk de jongeren iets te leren.

Een sociaal initiatief die mensen met elkaar verbindt, wat mooi!

Het festival start jaarlijks op 4 juli (Dag van de stad Coimbra) en is tot en met 31 augustus. Er zijn allerlei kunstprojecten in de stad en het festival heeft een grote artistieke en culturele impact op de stad. Hier zie je een leuk filmpje (kijktijd 2:53) met allemaal mooie gehaakte kunstwerkjes!

Dus mocht je Portugal op je #bucketlist hebben staan en ben je een haakster? Plan dan slim een bezoekje aan deze stad in juli of augustus! Misschien dat ik zo mijn volgende vakantie maar eens ga plannen…..

Welke grensoverschrijdende brei- of haakinitiatieven ken jij?

Margriet van der Veer
Door

Margriet van der Veer

op 17 Jul 2016

waar kan ik de patronen vinden

jeanine.
Door

jeanine.

op 17 Jul 2016

Hallo, in België is er ook een dag op jaar dat de bomen , huizen worden aangekleed in breiprojecten . Dit gaat vooral van schoolinitiatief, leerlingen breien , en versieren hiermee alles. grtjs jeanine

Reactie plaatsen