Kleine wollen mutsjes voor het Nationaal Ouderen Fonds - Breiclub.nl
arrow_drop_up arrow_drop_down

Kleine wollen mutsjes voor het Nationaal Ouderen Fonds

Regelmatig worden haak- en brei-initiatieven georganiseerd om goede doelen te steunen. Innocent, bekend van de gezonde smoothies, sapjes en coconut water, is zo’n initiatiefnemer. Jaarlijks organiseren zij tezamen met het Nationaal Ouderenfonds een zeer bijzondere campagne; namelijk het breien (en ook haken!) van kleine wollen mutsjes die geplaatst worden op de Innocent smoothies.

Doel van de campagne

Ruim 10 jaar voert Innocent Drinks campagne om eenzame ouderen onder de aandacht te brengen.  Nederland telt ruim 2,9 miljoen 65 plussers. Hiervan voelen bijna 900.000 mensen zich eenzaam (TPS/NIPO, 2012). Door de verkoop van een heerlijke smoothie met wollen mutsje draagt de winst bij aan het goede doel, namelijk de eenzame ouderen.

Kleine wollen mutsjes

Nederland is sterk aan het vergrijzen en eenzaamheid onder ouderen is erg groot. Sociale activiteiten dragen eraan bij om de ouderen dichter bij elkaar te brengen.

Ik zie dat ook zeer sterk bij mijn oma’s van 80 en 90 jaar. Doordat mijn oma van 90 steeds minder ziet kan ze haar hobby’s zoals handwerken, knutselen en puzzelen niet meer uitvoeren. Hierdoor is haar wereldje een stuk kleiner geworden. Ondanks dat gaat ze wekelijks naar activiteiten zoals de kookclub en bingo waar ze helemaal naar toe leeft. Ze kijkt enorm uit naar gezellige activiteiten en vindt het zo leuk dat ze ervan baalt als er niets plaatsvind omdat het “alweer” vakantie is en de vrijwilligers niet aanwezig zijn.

Wanneer je aan mijn andere oma vraagt hoe gaat het, dan is haar standaard antwoord “gaat wel, de ene dag beter dan de andere“. Ze vult haar dagen met handwerken, lezen en puzzelen. Regelmatig gaat ze een bakje koffie drinken en naar knutselmiddagen om bij te kletsen met de andere bewoners van het verzorgingshuis.

Hoe kun je meedoen?

Op de website van Innocent staan patronen. De patronen variëren van beginners- tot expertniveau. Ik ben op de website gaan kijken en was enorm verbaasd door de grote variëteit aan patronen. Echt voor ieder wat wils! Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een “watermeloenmutsje”,  “(was)beren of uilenmutsje” of een “Noors mutsje” breien.  Als je niet kunt of wilt breien is ook een haakpatroon voor een mutsje beschikbaar!

Deze Goedgemutste Campagne heeft ervoor gezorgd dat ik mijn breinaalden onder het stof vandaan heb gehaald en een mutsje ben gaan breien. Ik heb voor veiligheid gekozen en ben gestart met het patroon voor beginnende breiers.

Voor het maken van dit mutsje heb ik restjes 100% acryl garen Colour Crafter van Scheepjes gebruikt.

Kleine wollen mutsjes

  • Begin met het opzetten van 28 steken.
  • Brei vervolgens 14 naalden tricotsteek. De tricotsteek brei je door 1 naald recht, 1 naald averecht te breien.
  • De volgende naald brei je steeds 2 steken samen recht. Je hebt nu 14 steken over.
  • Doe hetzelfde averecht zodat je in totaal 7 steken op je naald hebt staan.
  • Haal de afgeknipte draad door de lusjes op je breinaald.
  • Haal je breinaald uit de steken en trek de draad heel stevig aan.
  • Naai vervolgens het mutsje netjes dicht.
  • Maak er een leuk pomponnetje op en klaar is je mutsje!

Naast de verschillende patronen ben je helemaal vrij om je eigen patroon te bedenken. Laat je creativiteit de vrije loop! Verzin een origineel mutsje en wie weet staat jou patroon volgend jaar wel op de website van Innocent!

Tot 9 december kun je je gebreide of gehaakte mutsje naar Pantar, T.a.v. Rietschuur, o.v.v. Antwoordnummer 1181, 1110 VB te Diemen versturen.

In de winkels

Vanaf januari 2017 zijn de mutsjes op de smoothies in de winkels te zien. Voor elke verkochte smoothie + mutsje doneert Innocent 20 cent aan het Nationaal Ouderen Fonds.

Kleine wollen mutsjes

Vorig jaar hebben ruim 130.000 mutsjes een geweldig bedrag van zo’n 27.000 euro opgebracht. Een enorm record maar wat zou het super zijn als dit jaar nog meer goedgemutste smoothies worden verkocht! Ik ben erg benieuwd naar de verschillende mutsje en ga begin volgend jaar zeker zo’n lekkere smoothie kopen.

Nieuwsgierig geworden naar deze campagne? En wil je alles nog eens rustig nalezen? Dat kan natuurlijk. Ga daarvoor naar de website van innocent.

Heb jij al een mutsje gemaakt? Deel je creaties op sociale media zoals instagram en pinterest met #mutsjesvoorinnocent2016 #handmadecreative

Heel veel haak- en breiplezier!

 

Over de schrijver
Van kinds af aan heb ik van mijn oma het handwerken meegekregen. Oma was altijd aan het borduren, breien, haken, kleding maken en kleine Esther borduurde fijn mee. Heerlijk vond ik het, alleen destijds was het imago behoorlijk oubollig en heb ik het gelaten voor wat het was! Ruim 20 jaar later zocht ik een hobby die bij mij paste. Op een boekenforum las ik in een topic over haken van een 'crochet along' project. Ik werd nieuwsgierig wat dit was en zodoende kwam ik erachter dat haken weer helemaal hip was. Er deden zeker 10.000 vrouwen mee aan deze CAL. Dat wilde ik natuurlijk ook! Samen met een vriendin, die enthousiast werd door mijn verhalen, hebben we de stoute schoenen aangetrokken en zijn we op pad gegaan naar een wolwinkeltje. Niet wetende dat dat het moment was van een haakverslaving. De hele middag hebben we genoten van de vele kleurtjes bolletjes wol en we kwamen thuis met een tas vol wol. Sindsdien haak ik bijna dagelijks. Na een lange en drukke werkdag heerlijk haken en m'n hoofd leegmaken! Het is echt mijn ontspanningsmomentje. Op Instagram en Pinterest volg ik o.a. Adinda Zoutman, Claire Boeter en Mabel van Crochetaddict en zie ik zoveel leuke projecten in nog mooiere kleurtjes voorbij komen dat een luxeprobleempje is ontstaan; mijn "to-crochet-list" wordt steeds langer en langer. Door de meest prachtige creaties raak ik geïnspireerd en probeer ik mijn eigen draai eraan te geven. Ik kwam erachter dat er veel meer vriendinnen en kennissen in mijn omgeving haakten en samen met een vriendinnetje heb ik een haakclubje opgericht. Dagelijks delen we onze ervaringen en creaties via de app groep "de hippe haaksters". Soms spreken we af en gaan gezamenlijk haken; tenminste dat is de intentie er wordt op zo'n middag vooral veel gelachen en thee gedronken. Naast het haken vind ik breien, borduren en creaties maken op de naaimachine ook erg leuk. Het laatste is nog een hele uitdaging maar daar ga ik mij zeker nog goed in verdiepen. Mijn doel is anderen te inspireren en enthousiasmeren door mijn ervaringen met bijvoorbeeld verschillende garens, (gratis) patroontjes, interessante workshops en beursbezoeken te delen. Ik laat graag mijn creaties zien, vind het leuk om over de gezellige haakmiddagen met de hippe haaksters of een bezoek aan dat ene leuke wolwinkeltje te vertellen! Als ik daarmee anderen kan inspireren en een glimlach op hun gezicht kan toveren heb ik mijn doel bereikt en dat maakt mij blij.
Elly Keijser
Door

Elly Keijser

op 30 October 2016

de site van Innocent is niet bereikbaar en. hoe kom ik bij de patroontjes?.. En waar kunnen dan de gemaakte mutsjes naar toe gestuurd worden?

Tineke
Elly Keijser.
Door

Elly Keijser.

op 30 October 2016

Tineke, bedankt voor de tip heb het bij de favorieten gezet.

Esther
Door

Esther

op 30 October 2016

Dankjewel voor je snelle reactie! Op de website van de campagne kun je de patronen vinden. Is het inmiddels gelukt Elly?

Elly Keijser
Door

Elly Keijser

op 31 October 2016

GM Esther ja hoor ik heb ze gevonden en ben al begonnen moest alleen even goed denken hoe ook alweer een pompoentje gemaakt werd is zo lang geleden. bedankt hoor.

Esther
Door

Esther

op 1 November 2016

Heel graag gedaan Elly. Op YouTube staan verschillende filmpjes over t maken van een pompon. Laat gerust weten als je er niet uitkomt, help je graag.

Reactie plaatsen