Kleine wollen mutsjes voor het Nationaal Ouderen Fonds - Breiclub.nl
Kleine wollen mutsjes voor het Nationaal Ouderen Fonds

Kleine wollen mutsjes voor het Nationaal Ouderen Fonds

Regelmatig worden haak- en brei-initiatieven georganiseerd om goede doelen te steunen. Innocent, bekend van de gezonde smoothies, sapjes en coconut water, is zo’n initiatiefnemer. Jaarlijks organiseren zij tezamen met het Nationaal Ouderenfonds een zeer bijzondere campagne; namelijk het breien (en ook haken!) van kleine wollen mutsjes die geplaatst worden op de Innocent smoothies.

Doel van de campagne

Ruim 10 jaar voert Innocent Drinks campagne om eenzame ouderen onder de aandacht te brengen.  Nederland telt ruim 2,9 miljoen 65 plussers. Hiervan voelen bijna 900.000 mensen zich eenzaam (TPS/NIPO, 2012). Door de verkoop van een heerlijke smoothie met wollen mutsje draagt de winst bij aan het goede doel, namelijk de eenzame ouderen.

Kleine wollen mutsjes

Nederland is sterk aan het vergrijzen en eenzaamheid onder ouderen is erg groot. Sociale activiteiten dragen eraan bij om de ouderen dichter bij elkaar te brengen.

Ik zie dat ook zeer sterk bij mijn oma’s van 80 en 90 jaar. Doordat mijn oma van 90 steeds minder ziet kan ze haar hobby’s zoals handwerken, knutselen en puzzelen niet meer uitvoeren. Hierdoor is haar wereldje een stuk kleiner geworden. Ondanks dat gaat ze wekelijks naar activiteiten zoals de kookclub en bingo waar ze helemaal naar toe leeft. Ze kijkt enorm uit naar gezellige activiteiten en vindt het zo leuk dat ze ervan baalt als er niets plaatsvind omdat het “alweer” vakantie is en de vrijwilligers niet aanwezig zijn.

Wanneer je aan mijn andere oma vraagt hoe gaat het, dan is haar standaard antwoord “gaat wel, de ene dag beter dan de andere“. Ze vult haar dagen met handwerken, lezen en puzzelen. Regelmatig gaat ze een bakje koffie drinken en naar knutselmiddagen om bij te kletsen met de andere bewoners van het verzorgingshuis.

Hoe kun je meedoen?

Op de website van Innocent staan patronen. De patronen variëren van beginners- tot expertniveau. Ik ben op de website gaan kijken en was enorm verbaasd door de grote variëteit aan patronen. Echt voor ieder wat wils! Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een “watermeloenmutsje”,  “(was)beren of uilenmutsje” of een “Noors mutsje” breien.  Als je niet kunt of wilt breien is ook een haakpatroon voor een mutsje beschikbaar!

Deze Goedgemutste Campagne heeft ervoor gezorgd dat ik mijn breinaalden onder het stof vandaan heb gehaald en een mutsje ben gaan breien. Ik heb voor veiligheid gekozen en ben gestart met het patroon voor beginnende breiers.

Voor het maken van dit mutsje heb ik restjes 100% acryl garen Colour Crafter van Scheepjes gebruikt.

Kleine wollen mutsjes

  • Begin met het opzetten van 28 steken.
  • Brei vervolgens 14 naalden tricotsteek. De tricotsteek brei je door 1 naald recht, 1 naald averecht te breien.
  • De volgende naald brei je steeds 2 steken samen recht. Je hebt nu 14 steken over.
  • Doe hetzelfde averecht zodat je in totaal 7 steken op je naald hebt staan.
  • Haal de afgeknipte draad door de lusjes op je breinaald.
  • Haal je breinaald uit de steken en trek de draad heel stevig aan.
  • Naai vervolgens het mutsje netjes dicht.
  • Maak er een leuk pomponnetje op en klaar is je mutsje!

Naast de verschillende patronen ben je helemaal vrij om je eigen patroon te bedenken. Laat je creativiteit de vrije loop! Verzin een origineel mutsje en wie weet staat jou patroon volgend jaar wel op de website van Innocent!

Tot 9 december kun je je gebreide of gehaakte mutsje naar Pantar, T.a.v. Rietschuur, o.v.v. Antwoordnummer 1181, 1110 VB te Diemen versturen.

In de winkels

Vanaf januari 2017 zijn de mutsjes op de smoothies in de winkels te zien. Voor elke verkochte smoothie + mutsje doneert Innocent 20 cent aan het Nationaal Ouderen Fonds.

Kleine wollen mutsjes

Vorig jaar hebben ruim 130.000 mutsjes een geweldig bedrag van zo’n 27.000 euro opgebracht. Een enorm record maar wat zou het super zijn als dit jaar nog meer goedgemutste smoothies worden verkocht! Ik ben erg benieuwd naar de verschillende mutsje en ga begin volgend jaar zeker zo’n lekkere smoothie kopen.

Nieuwsgierig geworden naar deze campagne? En wil je alles nog eens rustig nalezen? Dat kan natuurlijk. Ga daarvoor naar de website van innocent.

Heb jij al een mutsje gemaakt? Deel je creaties op sociale media zoals instagram en pinterest met #mutsjesvoorinnocent2016 #handmadecreative

Heel veel haak- en breiplezier!

Elly Keijser
Door

Elly Keijser

op 30 Oct 2016

de site van Innocent is niet bereikbaar en. hoe kom ik bij de patroontjes?.. En waar kunnen dan de gemaakte mutsjes naar toe gestuurd worden?

Tineke
Elly Keijser.
Door

Elly Keijser.

op 30 Oct 2016

Tineke, bedankt voor de tip heb het bij de favorieten gezet.

Esther
Door

Esther

op 30 Oct 2016

Dankjewel voor je snelle reactie! Op de website van de campagne kun je de patronen vinden. Is het inmiddels gelukt Elly?

Elly Keijser
Door

Elly Keijser

op 31 Oct 2016

GM Esther ja hoor ik heb ze gevonden en ben al begonnen moest alleen even goed denken hoe ook alweer een pompoentje gemaakt werd is zo lang geleden. bedankt hoor.

Esther
Door

Esther

op 01 Nov 2016

Heel graag gedaan Elly. Op YouTube staan verschillende filmpjes over t maken van een pompon. Laat gerust weten als je er niet uitkomt, help je graag.

Reactie plaatsen