Blokken - figuurlijk bouwen aan de perfectie! - Breiclub.nl
Blokken - figuurlijk bouwen aan de perfectie!

Blokken – figuurlijk bouwen aan de perfectie! 

Je haakt een prachtig werkje, waar je weken, maanden aan bezig bent. Maar het resultaat is niet zo mooi als het voorbeeld in het patroon? Misschien dat het blokken van het werk helpt!

‘Blokken’ betekend ,in de haakwereld, dat je uw werkje opspant en bevochtigd om het werk in de gewenste vorm / afmeting te krijgen.

Door het haken van het garen, kan dit een andere vorm aannemen dan het gewenste effect. Het garen krult op, loopt niet overal even mooi gelijk,… . Blokken is voornamelijk aangewezen bij sjaals, dekens, tafelkleedjes, enzo meer.

Benodigdheden

Om je werkje goed te kunnen blokken heb je volgende spullen nodig: Blokken-Figuurlijk-bouwen-aan-de perfectie-1

  • water: je kan je werkje volledig onderdompelen in het water en even laten weken. Je hoeft niet noodzakelijk een wasmiddel te gebruiken. Wil je toch een wasmiddel gebruiken, neem een wasmiddel voor delicate wolwas. ‘Euculan’ is een gespecialiseerd product, ontworpen om zelf gemaakte projecten te verzorgen. Het product is verkrijgbaar in gespecialiseerde hobbywinkels.
  • Foam-blokken: je zorgt voor een ondergrond waarop je het haakwerk kan bevestigen. Foam-blokken zijn hier ideaal voor: je kan het gewenste oppervlak aanpassen naarmate de afmetingen van je werk, ze zijn praktisch in onderhoud en bergen gemakkelijk op. Bij gebrek aan foam-blokken kan je een matras gebruiken of piepschuim. Het is voornaam dat het werk plat droogt
  • spelden: je dient je haakwerk vast te spelden op de foam-blokken zoals je het uiteindelijke resultaat voor ogen hebt.

Werkwijze

Blokken-Figuurlijk-bouwen-aan-de perfectie-3Je stopt vooreerst alle losse draadjes goed in.
Het zou zonde zijn dat  al je werk te niet gedaan wordt doordat de draadjes loskomen, na enkele wasbeurten.

Je drenkt het afgewerkte item in water. Het water dient koud – licht lauw te zijn.

Blokken-Figuurlijk-bouwen-aan-de perfectie-2
Je voegt naar eigen believen Eucalan toe.
Je doet dit best alvorens je het werk in het water stopt.

Je laat het werkje zeker 15 min weken.

Blokken-Figuurlijk-bouwen-aan-de perfectie-4

Het voordeel aan Eucalan is dat het product niet uitgespoeld moet worden.

Duw zachtjes het overtollige water uit je werkje. Het is niet aangewezen om het water uit te wringen, op deze manier beschadig je uw werk en kan het verwrongen uitdraaien.

Het beste zwier je werkje op een laag toerenaantal ‘droog’ in de wasmachine.

Kan je uw wasmachine niet los van een volledig wasprogramma doen zwieren, dan is het best om je werkje niet volledig onder te dompelen in water, maar het te bevochtigen met een plantenspuit.

Vervolgens leg je uw werk volledig uitgespreid op de foam-matten.

Blokken-Figuurlijk-bouwen-aan-de perfectie-5

Je spelt één zijde vast aan de blokken. Vervolgens de aanreikende zijde. Span het werkje goed aan tijdens het vast spellen. Zo ga je elke zijde rond, tot alles vastgespeld is. Het is de bedoeling een soort ‘spanning’ in het werk waar te nemen.

Laat het werk vast gespeld tot als het volledig opgedroogd is. Neem de spelden weg.

Normaal zou je werkje nu mooi ‘geblokt’ zijn.

Blokken-Figuurlijk-bouwen-aan-de perfectie-6

Lukt het bij jou? Of hebben jullie andere manieren om jullie werkje te blokken?

Ik hoor het graag!

Sisca Lucas
Door

Sisca Lucas

op 07 Aug 2015

Ik blok op man wasrekje met knijpers. Spelden vind ik riskant kunnen roesten in je werk. Niet alleen dekens blok ik maar ook een pas gehaakte poncho heb ik in model geblokt. EN inderdaad je werk wordt door blokken veel mooier.

Kadı
Door

Kadı

op 06 Nov 2021

Hallo, Zoekende naar een bloemetjes dekenpatroon ben ik hoe dan ook op dit mooie patroon gestuit. İk ben zeer geïnteresseerd in dit patroon, mijn vraag is hoe kom ik aan dit patroon want op uw site is het niet of heel moeilijk te vinden? İk hoor het graag van u tegemoet.Met vriendelijke groet, Kadi.

Reactie plaatsen