Blokken - hoe doe je dat eigenlijk? - Breiclub.nl
Blokken - hoe doe je dat eigenlijk?

Blokken – hoe doe je dat eigenlijk?  1 september zijn we begonnen met de Mystery Blanket 2015. De eerste patronen zijn vrijgegeven en de besloten Facebookpagina wordt heel veel gebruikt om de eerste ervaringen en resultaten met elkaar te delen. En natuurlijk om vragen te stellen. 

Ik heb heel veel vragen langs zien komen over “het blokken van gebreide blokken”. Ik ga proberen om op een aantal van die vragen in dit blog antwoord te geven…..

Waarom zou je blokken?

Blokken doe je omdat het eindresultaat van al je breiwerk daar mooier van wordt. Wanneer een breiblok net klaar is, heeft het de neiging (een beetje) te krullen. Dat wil je eigenlijk niet, omdat dat het aan elkaar zetten van de blokken bemoeilijkt wordt. Het blokken maakt ieder blok als het ware “platter”, minder geneigd tot krullen. Daarnaast worden de steken van een blok als het ware gelijkmatig verdeeld, omdat je werk een beetje wordt opgespannen.

Wat heb je nodig om te blokken?

blokken-waarom-doe-je-dat-4Het blokken van je gebreide blokken kan op verschillende manieren. Waar het om gaat is dat je een zachte ondergrond hebt, waar je het blok in vast kan pinnen. Dit kan een poef zijn, een matras, een stuk vloerbedekking. Maar ook zachte matjes zijn bij uitstek geschikt om te blokken.

Ik gebruik zelf de matjes van KnitPro, 30×30 cm. Deze heb ik mijzelf cadeau gedaan na de eerste Mystery Blanket. Aan deze set van KnitPro hangt wel een prijskaartje: het is niet de goedkoopste manier om te blokken.

Allerlei andere zachte matjes zijn ook zeer geschikt. Een foam kinderpuzzel bij de speelgoedwinkel, een yogamatje dat niet meer gebruikt wordt (of speciaal wordt aangeschaft om direct na aankoop opgedeeld te worden in kleinere stukjes).

Voor de Mystery Blanket van vorig jaar heb ik piepschuim gebruikt, dat ik bij de bouwmarkt heb gekocht. Daar heb ik blokken uit gesneden, op de maat die ik nodig had. Vervolgens een oude theedoek kapot geknipt. Zodat ik een stuk theedoek onder en boven de gebreide blokken kon leggen. Dat werkte ook prima!!

Vervolgens heb je pinnen nodig, om je blok mee vast te zetten. Dit kunnen de T-pins zijn, die worden geadviseerd bij de matjes van KnitPro. Maar er is ook echt helemaal niets mis met spelden.

En als laatste een plantenspuit, gevuld met water of met water met een beetje Eucalan. Over Eucalan heb ik ook veel vragen voorbij zien komen.

blokken-waarom-doe-je-dat-3Eucalan is een natuurlijk wolwasmiddel. Ik gebruik Eucalan, omdat je dit niet hoef uit te spoelen. En omdat je gebreide blokken er een beetje soepeler van worden. Een klein beetje in een kleine plantenspuit is voldoende. Ik denk dat iedere wasverzachter, waar je een klein beetje van gebruikt, ook zou kunnen volstaan. Ik heb dit zelf nog niet eerder geprobeerd.

En hoe dan verder?

Als je een breiblok klaar hebt, kun je gaan blokken.

blokken-waarom-doe-je-dat-1Ik werk bij het blokken steeds “in het vierkant”.

Begin met  vier pinnen of spelden om de hoeken of het midden van iedere zijde vast te zetten. Dan vier pinnen om de hoeken of het midden van iedere zijde op de goede plek vast te zetten. Je draait dus steeds aan je blok. Op iedere lengte van je blok heb je nu 3 pinnen. Daar voeg ik er nog 4 aan toe: 2 boven de middelste pin en 2 onder de middelste pin. Dan draai ik het blok een kwartslag verder en herhaal deze handeling.

Vervolgens plaats ik nog 3 pinnen in het midden van het blok, waar ik denk dat ze het meest van belang zijn. Bovenstaande is maar een manier om het doen. Als je meer pinnen wilt gebruiken, dan kan dat natuurlijk. Minder pinnen wordt wel wat lastiger. Op de foto zie je een voorbeeld waarin meer pinnen zijn gebruikt.

Door het blokken kun je hier en daar ook corrigeren. Je kan bijvoorbeeld net een missende centimeter “erbij krijgen”. Of een blok dat een beetje scheef trekt corrigeren. Het blokken is niet bedoeld om bijvoorbeeld je blok 3 cm breder of langer te maken. Als je dit zou doen, wordt je blok daar minder mooi van: de spanning die op de breisteek komt te staan waar je de pin in steek is dan zo groot, dat er gaatjes gaan ontstaan.

Ik laat de blokken tenminste 24 uur blokken. Dat is een richtlijn, geen verplichting. Zorg er in ieder geval voor dat het blok echt droog is, wanneer je het losmaakt. Je ziet direct dat je blok “strakker is, mooier is” dan voor het blokken. De randen krullen minder om, waardoor het straks makkelijk is om de blokken op een mooie manier aan elkaar te maken.

Ik gebruik de blokken ook om het eindresultaat te bewaren, door een aantal gebreide blokken tussen 2 blokken te bewaren. Daarop had ik een agenda, die een beetje gewicht meegeeft. De blokken blijven op deze manier mooi plat. En er gebeurt niets mee.

Geldt hetzelfde voor het haken?

blokken-waarom-doe-je-dat-2Ja, bovenstaande kun je ook toepassen voor gehaakte blokken. Je kunt dezelfde matjes en dezelfde pinnen gebruiken.

Er is echter ook een alternatief, speciaal voor granny squares: een granny square spanner. Dit alternatief kent een harde ondergrond, waar al gaatjes in zijn gemaakt. Je steekt er pinnen in, op de maat de je wilt hebben voor je haakwerk. Je kunt op deze manier meerdere granny’s tegelijk opspannen.blokken-waarom-doe-je-dat-6

Als je even zoekt via google, kom je vanzelf een aantal varianten tegen.

Als laatste:

Ik begin met blokken, zodra ik een eerste blok klaar heb. In de tijd dat ik aan een nieuw blok aan het breien ben, kan het vorige blok drogen. Op deze manier krijgen de blokken ook echt de tijd om op te spannen. Op het einde allemaal in 1 keer blokken kan natuurlijk ook, ik heb daar alleen het geduld niet voor …….

Saartje
Door

Saartje

op 08 May 2016

Kijk, hier was ik nou al heel lang naar op zoek! Bedankt!

Sidon
Door

Sidon

op 12 Aug 2016

Fijn zo'n duidelijke uitleg. Wanneer de deken gebruikt wordt of gewassen. Moet je hem dan weer blokken?

Winnie
Door

Winnie

op 16 Aug 2016

Hartelijk dank voor dezer duidelijke uitleg, ga meteen in de kelder kijken of ik het yoga-matje van mijn moeder nog heb. En anders even naar de Action.

JG
Door

JG

op 14 Feb 2017

Weet nu eindelijk wat blokken is ,Dank

Ansfride Steegers
Door

Ansfride Steegers

op 26 Aug 2017

Hartelijk dank voor de duidelijke uitleg over blokken. Toch nog een vraag. Spuit je Eucalan op het blok als je dat al gespannen hebt, of voordat je het blok gaat spannen?

Anna
Door

Anna

op 22 Oct 2017

Duidelijke uitleg,dankjewel

Esther
Door

Esther

op 03 Nov 2017

Hoi kan je ook tussentijds blokken? Ik ben een omslagdoek aan het maken en ben op de helft. Kan ik nu al deze helft blokken en daarnaast weer verder breien?

Reactie plaatsen