Borduren op breiwerk middels maassteek - Breiclub.nl
Borduren op breiwerk middels maassteek

Het mazen van een ontwerp op breiwerk is een veelzijdige manier om er een kleurig accent of een tekening aan toe te voegen. Het komt er op neer, dat je in een contrasterende kleur de v-tjes aan de goede kant van een breiwerk in tricotsteek borduurt. Hiermee is ook meteen duidelijk, waarom dit in het Engels ook wel “duplicate stitch” wordt genoemt. Je kan een ontwerp improviseren, of gebruik maken van een telpatroon. Bij dit laatste staat elk vakje in het telpatroon voor een steek (een “v”-tje) in het breiwerk.

Het is ook vrij eenvoudig om zelf een telpatroon te maken voor een leuke tekening. Het is wel belangrijk, dat je hierbij geen gebruik maakt van standaard ruitjespapier. De ruitjes op dit papier zijn namelijk vierkant en de steken in breiwerk zijn eerder rechthoekig. Met regulier ruitjespapier zouden de verhoudingen van je tekening hierdoor helemaal fout lijken.

Hier kan je stekenproef van het te borduren breiwerk uitkomst bieden. Als deze 20 steken en 25 naalden per 10 cm is, is de verhouding 20/25. Oftewel: een steek met een breedte van 0,5 cm heeft een hoogte van 0,4 cm. In een spreadsheet zoals bijvoorbeeld Excel kan je deze verhouding in het raster aanbrengen. Hiermee kan je vervolgens je tekening inkleuren, en zal deze met borduren in de juiste verhouding op je breiwerk komen.

Hieronder kan je verschillende stappen en begeleidende foto’s vinden over hoe je nou eigenlijk een versiering opmaast:

  1. Om te beginnen, rijg de draad door de opening van de maasnaald en bepaal waar je het maaswerk wilt starten, voor optimale plaatsing van de gekozen tekening.
  1. Haal de naald door de onderkant van de eerste steek, van de achterkant van het werk naar de voorzijde.

Duplicate stitch_2 borduren

  1. Haal de naald van rechts naar links onder beide lussen van de steek daarboven door.

Duplicate stitch_3 borduren

  1. Steek de naald wederom door de onderkant van de steek, ditmaal van de voorzijde van het werk naar de achterzijde, om de eerste maassteek af te ronden.

Duplicate stitch_4 borduren

  1. Herhaal stappen 2 -4 zo vaak als nodig. Probeer de spanning van de draad hetzelfde te houden als van de onderliggende gebreide steken.

Duplicate stitch_5 borduren

Veel plezier met het versieren van je breiwerk met allerhande mooie patronen en tekeningen!

Jonckers Lutgarde
Door

Jonckers Lutgarde

op 22 Mar 2017

waar kan ik maaspatronen bestellen

Thea Giesen
Door

Thea Giesen

op 24 Jul 2018

Kun je ook mazen op een pand dat in een boordsteek is gebreid?

Reactie plaatsen