Juffrouw Haak geeft een workshop in de bibliotheek van Almere
Overige inspiratie
Babette Nijhof
Overige inspiratie
2 min
6

Haak aan bij Juffrouw Haak!

2 min
6

Haak aan bij Juffrouw Haak! Dat was de slogan die werd gebruikt om de workshops in de bibliotheek van Almere aan te kondigen.

Afgelopen zomer werd ik door de Nieuwe Bibliotheek van Almere gevraagd om haak workshops te geven aan kinderen tijdens de Kinderboekenweek. Echt een hele leuke opdracht maar ook zeker een uitdaging!

Ik geef voornamelijk les in breien en dan aan volwassenen. Nu ging het om kinderen van 6 tot 10 jaar.

Voor mij was het belangrijk om te proberen de kinderen iets te leren en dat ze ook iets mee naar huis konden nemen als aandenken.

Mij eerste stap was om te kijken hoe snel kinderen van ongeveer 6 a 7 jaar het haken konden oppakken, dat viel niet mee voor mijn kleine test groepje!

En ik had ook maar een uur de tijd!

Tevens wilde ik de kinderen ook wel iets vertellen over wol, wat het is, waar het vandaan komt enz. Hiervoor had ik verschillende foto’s gedownload van bijvoorbeeld een schaap en een katoen plant. Ook vertelde ik wat de functie van een haaknaald is en wat je er mee kan doen.

Juffrouw Haak

Hierna maakten we een start met het haken, ik had al van te voren wel wat voor bereid. Zo had ik verschillende kleuren garen en bij ieder bolletje had ik alvast een beginnetje gemaakt met lossen.

Juffrouw Haak

Het bleek voor de meeste niet mee te vallen om een ketting van lussen te maken, wat mij erg opviel was dat de “samenwerking tussen de linker en de rechterhand” niet gemakkelijk was voor de meeste kinderen.

Gelukkig was er tijdens elke workshop wel een ouder aanwezig die meehielp. Met veel geduld waren de kinderen na een uur in staat om een ketting van lussen te maken.

Wat heel leuk was om te zien was dat deze kinderen geduldig en goed hun best deden, de meeste wilde graag iets maken.

Van de kinderen begreep ik dat handwerk les niet meer gegeven wordt op de basisschool wat ik persoonlijk erg jammer vind!

Uiteindelijk zijn alle kinderen met hun eigen gemaakte lussenketting en een klein kadootje van mij naar huis gegaan. Ik heb nu meerdere haakvrienden en -vriendinnen erbij gekregen!

In totaal heb ik 3 workshops gegeven aan een totaal van 26 kinderen.

Ik vond dit echt super om te doen en ben nu aan het kijken of ik mijn workshop aanbod kan gaan uitbreiden met workshops voor kinderen.

Juffrouw Haak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties
Categorieën