Juffrouw Haak geeft een workshop in de bibliotheek van Almere
Haak aan bij Juffrouw Haak!

Haak aan bij Juffrouw Haak! Dat was de slogan die werd gebruikt om de workshops in de bibliotheek van Almere aan te kondigen.

Afgelopen zomer werd ik door de Nieuwe Bibliotheek van Almere gevraagd om haak workshops te geven aan kinderen tijdens de Kinderboekenweek. Echt een hele leuke opdracht maar ook zeker een uitdaging!

Ik geef voornamelijk les in breien en dan aan volwassenen. Nu ging het om kinderen van 6 tot 10 jaar.

Voor mij was het belangrijk om te proberen de kinderen iets te leren en dat ze ook iets mee naar huis konden nemen als aandenken.

Mij eerste stap was om te kijken hoe snel kinderen van ongeveer 6 a 7 jaar het haken konden oppakken, dat viel niet mee voor mijn kleine test groepje!

En ik had ook maar een uur de tijd!

Tevens wilde ik de kinderen ook wel iets vertellen over wol, wat het is, waar het vandaan komt enz. Hiervoor had ik verschillende foto’s gedownload van bijvoorbeeld een schaap en een katoen plant. Ook vertelde ik wat de functie van een haaknaald is en wat je er mee kan doen.

Juffrouw Haak

Hierna maakten we een start met het haken, ik had al van te voren wel wat voor bereid. Zo had ik verschillende kleuren garen en bij ieder bolletje had ik alvast een beginnetje gemaakt met lossen.

Juffrouw Haak

Het bleek voor de meeste niet mee te vallen om een ketting van lussen te maken, wat mij erg opviel was dat de “samenwerking tussen de linker en de rechterhand” niet gemakkelijk was voor de meeste kinderen.

Gelukkig was er tijdens elke workshop wel een ouder aanwezig die meehielp. Met veel geduld waren de kinderen na een uur in staat om een ketting van lussen te maken.

Wat heel leuk was om te zien was dat deze kinderen geduldig en goed hun best deden, de meeste wilde graag iets maken.

Van de kinderen begreep ik dat handwerk les niet meer gegeven wordt op de basisschool wat ik persoonlijk erg jammer vind!

Uiteindelijk zijn alle kinderen met hun eigen gemaakte lussenketting en een klein kadootje van mij naar huis gegaan. Ik heb nu meerdere haakvrienden en -vriendinnen erbij gekregen!

In totaal heb ik 3 workshops gegeven aan een totaal van 26 kinderen.

Ik vond dit echt super om te doen en ben nu aan het kijken of ik mijn workshop aanbod kan gaan uitbreiden met workshops voor kinderen.

Juffrouw Haak

Marja
Door

Marja

op 23 Oct 2016

Hallo Patricia, wat fantastisch dat je je haak en brei passie hier met ons deelt en ook aan de jonge kinderen.deze technieken worden helaas op school en thuis niet meer aangeleerd. Ikzelf brei ook weer na jaren breiloos geweest te zijn omdat mijn kinderen groter werden . Het is zoo leuk om jullie verhalen en ervaringen/patronen te lezen en te zien! Ik word er erg enthousiast van !!! Straks als mijn kleindochter een jaar of zes is Gaaikema ook met haar breien en haken.En waarschijnlijk zijn er nog meer oma,s die dat gaan doen. Dank je voor al dieseltje verhalen en patroontjes.

nelly
Door

nelly

op 23 Oct 2016

Dat vind ik ook een prima initiatief. Ben zelf 61 en haak zelf veel. Mijn schoondochter hebben dat nooit op school geleerd. Mijn zoon en zijn vriendin begeleiden kinderen in de jeugdzorg. En daar zijn echt wel nutsekgrage kinderen bij. Dus vragen ze aan mij om wat hij moet voor hetaanleren van haaktechnieken. Die ze dan ook weer verder kunnen aanleren. Heb jij of ken jij wegen om dit materiaal te bekomen. Zo kunnen ze samen.met hun collega's op een toch wel meer professionele manier hun kapoenen toch wel nuttige technieken aanleren. En jong geleerd is ...... graag gedaan. Veel succes nog en groetjes Nelly

Rennie
Door

Rennie

op 23 Oct 2016

Leuk om te lezen, hoe je haakles geeft. Heb je al eens vingerhaken geprobeerd? Kinderen kunnen dit heel goed en razendsnel.

Lutty
Door

Lutty

op 23 Oct 2016

Dat is prachtig, ik zou dit ook wel willen doen met kinderen. Helaas weet ik niet of er hier vraag naar is . Maar het is een idee. Voor jou alvast een dikke proficiat en geniet er van . Lutty

Annie Bethlehem.
Door

Annie Bethlehem.

op 23 Oct 2016

Ook ik heb het breien van mijn moeder geleerd. Nu leer ik het haken en breien mijn kleinkinderen. We hebben er samen heel veel plezier van . Als ze weten dat ik langs kom zitten ze klaar met wol en brei of haak naalden.

Tonne
Door

Tonne

op 24 Oct 2016

Ook ik heb het haken aan meerdere kinderen door gegeven. Mijn ervaring is dat kinderen het makkelijkst beginnen met "vinger"-haken. Zo'n haaknaald "sturen" is voor de jongste kinderen inderdaad nog erg moeilijk. Bij het haken met hun vingers zie je dat het vele malen sneller wordt opgepakt. Zodra het eerste lusje is gemaakt, kan het kind ook zelf aan de slag!!

Reactie plaatsen