Winterponcho
Winterponcho

Koud, koud, …… de winter is begonnen. Tijd voor een winterponcho. Zo’n lekkere dikke zware die je ook over een jasje aan kunt. Ik heb er één gehaakt, en het patroon deel ik hier met jullie.

Ik begon mijn poncho met lekker dik garen en haaknaald 12. Het garen vond ik bij een winkel die af en toe ineens haak- en breigaren verkoopt en toevallig liep ik er binnen toen het garen net in de schappen lag. Er zit een heel dun metallic draadje in en dat geeft het extra large metallic garen net een mooie glans.

Beginnen

Eerst zette ik 70 lossen op, maar dat werd veel te wijd. Uiteindelijk kwam ik uit op 60 lossen. Nu kun je gaan rondhaken, waarbij je twee keer per rondgang steken meerdert (zodat de poncho wijder wordt). Ik haak de poncho met alleen vasten en dan vind ik de structuur mooier als je heen en weer haakt. Je kunt dan niet steeds maar rondhaken, je moet dan dus elke toer sluiten en de nieuwe toer met een losse beginnen.

Meerderen

Het meerderen om de poncho wijder te maken, doe je middenvoor en middenachter. Voor mij werkte het goed om elke toer 2 steken te meerderen, 1 middenvoor en 1 middenachter. Dit moet je uitproberen! Het heeft met je borstomvang te maken; misschien moet je een stuk 4 steken per toer meerderen (2 middenvoor, 2 middenachter) en later weer 2 steken per toer. Je moet daarom je poncho geregeld passen om te zien of die niet knelt of juist te wijd wordt!

Winterkleuren

Omdat ik een winterponcho wilde maken, koos ik kleuren die ik erbij vond passen. Grijs, wit en zwart. Ik hield de poncho rustig qua kleuren en qua patroon omdat ik dat bij de winter vind passen. Ik had hierbij een verstild winterlandschap in mijn hoofd en paste de poncho hier qua sfeer op aan.

Versieren

Toen de basis klaar was, begon het versieren. Ook hierbij weer: rustig en verstild. Ik haakte van het witte garen een grote sneeuwvlok (patroon uit het boek ‘100 sneeuwvlokken om te haken van Caitlin Sainio) en naaide die op de voorkant van de poncho.

 

Daar omheen en op de rug maakte ik de polka-dots die ik van tijdens een workshop van Pollevie (zie één van mijn vorige blogs) heb geleerd: sneeuw! Ik gebruikte dun pluizig garen om de scheidslijnen tussen de kleuren te accentueren door er overheen te haken en eindigde de poncho met een zwarte schulpenrand.

Winterponcho

Het patroon

Haak een ketting van 60 lossen. Sluit de ketting met een hv in de eerste losse. Zorg dat het koord niet gedraaid is! Haak 1 losse, keer. Deze losse telt niet mee als steek!

Haak in elke steek een vaste. Sluit met een hv in de eerste vaste. Haak 1 losse, keer.
Herhaal de vorige toer.

Vanaf nu gaan we meerderen.

Haak 14 vasten.

Haak 2 vasten in de volgende steek.

Haak daarna 29 vasten.

Haak 2 vasten in de volgende steek. Haak de toer met vasten uit, als het goed is heb je er nog 15. Sluit de toer met een hv in de eerste vaste, haak 1 losse, keer.
Om de meerderingen niet scheef te laten lopen waardoor je hele poncho scheef wordt, meerder je vanaf nu steeds in de 1e steek van je meerdering in de vorige toer omdat je heen en weer haakt. Mocht je toch rond willen haken, dan meerder je de ene toer in de eerste steek van de meerdering van de vorige toer en in de volgende toer in de tweede steek van de meerdering van de vorige toer. In dit geval is het zeker handig om een steekmarkeerder te gebruiken!

Pas de poncho regelmatig. Het kan zijn dat meer moet meerderen (als de poncho te krap wordt) of minder moet meerderen (als de poncho te wijd wordt).

Haak door op dezelfde manier tot je de poncho lang genoeg vindt. Haak er eventueel een rand aan en versier de poncho naar smaak.

Winterponcho

Ik ben benieuwd of er mensen zijn die mijn patroon gaan gebruiken; als je dat doet, zou ik het leuk vinden het resultaat ervan te zien! Zet je het in de reacties?

Veel plezier ermee!

Linda Schaillée
Door

Linda Schaillée

op 26 Dec 2017

Ik heb hem alvast uitgeprint. Dat zal ik zeker nog gebruiken. bedankt

Reactie plaatsen