Hoe helpt Ravelry je bij het inzetten van je wolvoorraad? - Breiclub.nl
Overige inspiratie
Babette Nijhof
Overige inspiratie
3 min
4

Hoe kan Ravelry je helpen bij het inzetten van je huidige wolvoorraad?

3 min
4

Hoe kan Ravelry je helpen bij het inzetten van je huidige wolvoorraad? Als enthousiast breier kun je mij op een aantal kenmerken betrappen, die veel breiers hebben. Vandaag wil ik het hebben over de wolvoorraad.

Ik kom er gewoon voor uit, ik heb een prachtige, redelijk omvangrijke wolvoorraad. Voor een deel voor de hobby, voor een deel voor Marijke Made.

Vandaag wil ik graag laten zien hoe je Ravelry kan gebruiken om projecten te maken uit je huidige wolvoorraad!

Bewust kiezen voor een Ravelry project

Als ik niet af en toe bewust kies voor het maken van een project uit eigen wolvoorraad, wordt deze groter en groter. Tot het punt dat je niet meer precies weet wat je ook al weer hebt of waar het ligt.

Om bewust te kiezen, maak ik gebruik van Ravelry. Zowel om een project te kiezen passend bij mijn garens, als om een project te kiezen dat ik kan maken uit mijn eigen voorraad. Dat werkt als volgt.

Ravelry: zoeken vanuit garen uit eigen voorraad

Ik heb drie strengen Ella Rae Lace Merino, in mooie warme tinten paars en rose met daardoorheen grijs in verschillende tinten. Ik ben op zich niet zo van de rose en paars tinten, maar met het grijs erdoorheen vind ik het erg mooi.

Gekocht omdat ik er waarschijnlijk wel een keer een mooie sjaal voor mezelf van zal maken. Tot op heden is het er nog niet van gekomen ……. Op Ravelry tik ik de naam van het garen in en zoek op “pattern”. Dan krijg ik alle patronen die op Ravelry staan, die gebruik hebben gemaakt van dit garen.

Ik krijg 4 pagina’s met suggesties, waarvan eentje me meteen aanspreekt. Het is een sjaal, gemaakt uit 2 strengen Lace Merino. Als ik doorklik op dit patroon, blijkt dit een Ella Rae patroon te zijn, dat begin dit jaar is uitgebracht.

En vind ik nog een patroon dat ik leuk vind en dat gemaakt kan worden met mijn 3 strengen. ravelry

De resultaten van het zoeken op Ravelry

ravelry Had ik al gezegd dat ik niet zo van de rose en de paars tinten ben? De sjaal in het rose is dan ook niet mijn eerste keus. Wel het patroon, niet de kleur. Ik denk dat het kantpatroon de kleur goed tot zijn recht laat komen.

Volgens het patroon is de sjaal gebreid in 3 verschillende kleuren Lace Merino. Ik heb op Ravelry de foto vergroot en ik zie het niet. Ik denk dat deze sjaal ook heel mooi zou zijn in de kleur die ik heb.

Sjaal 2: let op de stekenverhouding

De sjaal op de tweede foto is gemaakt van Lace Merino Worsted en wordt gebreid op naalden 4,5 mm. Het garen dat ik heb wordt gebreid op naalden 3,5 mm en heeft daarmee een andere stekenverhouding. Het origineel gebruikt 2 strengen, misschien dat ik dan 3 strengen nodig heb. Ook hier is de kleur niet helemaal mij ding, maar daar kijk ik even doorheen.

Ik zie deze sjaal ook voor me in de tinten die ik heb. Ik zie 4 herhalingen van het patroon, ik zou moeten uitproberen wat er gebeurt als ik er 5 maak, om te compenseren voor het verschil in stekenverhouding. Bovendien lijkt de sjaal wat aan de brede kant en zou 4 herhalingen ook prima kunnen zijn.

Tips om op Ravelry te zoeken naar een passend patroon:

ravelry-logo-81r-300x

Zoek op de naam van het garen dat je in de wolvoorraad hebt

– Zoek zowel onder “patterns” als onder “projects

Kijk door de kleur van het voorbeeld heen

– Probeer je voor te stellen of de gebruikte steek jouw garen recht doet

– Als je een patroon hebt gevonden dat je leuk vindt, maar de stekenverhouding klopt niet, kijk dan eens of je een extra herhaling van het patroon kan invoegen? Hier verandert het patroon eigenlijk niet door.

Volgende week zal ik de andere zoektocht op Ravelry, van leuk patroon naar passend garen, beschrijven.

En jij ……

Hoe groot is jouw wolvoorraad? Wat doe jij om je wolvoorraad binnen de perken te houden?

Reacties
Categorieën