Fouten maken moet! - Breiclub.nl
Fouten maken moet!

Fouten maken moet! Laat jij nog wel eens een steek vallen? Of gaat er wel eens wat fout? Bij mij wel. Lees wat ik met fouten doe.

Eind oktober wordt mijn schoonmoeder 80. Haar hele leven heeft ze geknutseld en gefröbeld. En ze kan het goed, ongelofelijk goed. Ze kan alles maken wat haar ogen zien, breien, haken, naaien, patchwork, kantklossen.

Alles ziet er even perfect uit. Zonder één foutje. Bijna te perfect. Ik heb er onnoemelijk veel respect voor en heb bewondering voor het engelengeduld waarmee ze met veel plezier bezig is. Ik hoop over 30 jaar, als ik haar leeftijd mag halen, ook nog zo precies en met plezier kan handwerken.

Fouten herstellen

Alleen… dat geduld heb ik niet. Ik maak nog wel eens een foutje. Gelukkig kun je met een paar handigheidjes fouten herstellen.

Je kunt eenvoudig met een haaknaald of je breinaald een gevallen breisteek ophalen. Soms moet je helaas een stukje uithalen en opnieuw beginnen. Bij kantbreiwerk heb ik eens gelezen dat je heel handig hulpdraden kunt gebruiken, zodat je niet helemaal opnieuw moet beginnen als je een steek laat vallen. Zogenaamde levenslijnen (wat een mooi en toepasselijk woord).

En soms kun je een foutje een klein beetje verdoezelen. Als ik bijvoorbeeld ineens met mijn breisteken niet uitkom dan brei ik wel eens wat samen, of pik een draad tussen twee steken op om ‘stiekem’ een nieuwe steek te maken. Ook met haken sjoemel ik nog wel eens als ik niet helemaal uitkom door een steek bewust over te slaan of één extra te haken om weer helemaal bij te zijn.

Fouten maken moet

Is dat erg? Nee! Ik las laatst een artikel dat fouten maken in sommige culturen MOET.

Zo wordt er in Perzische tapijten bewust een foutje gemaakt, om aan te tonen dat ze handgemaakt zijn. In China moeten makers van zijden kleden een fout maken.

De gedachte daar achter is dat wij mensen fouten maken en dat dat bij het leven hoort. Een Chinees gezegd zegt: ‘Niets is perfect, alleen de goden zijn feilloos’. Met deze nederige gedachte frommel ik met een schoon geweten wel eens een foutje weg.

Doe waar je je goed bij voelt!

Dat wil niet zeggen dat mijn werk slordig is hoor. Het ziet er zelfs erg netjes en regelmatig uit, dat gen heb ik van mijn oma. En als ik een foutje maak herstel ik dat echt wel. Maar soms improviseer ik een beetje omdat toch niemand het ziet.

Nou, ja behalve mijn schoonmoeder dan.

Wat doe jij als je een fout maakt?

Reactie plaatsen