Het Haakstekenalfabet: De V stitch haken - Breiclub.nl
Het Haakstekenalfabet: De V stitch haken - een variant!

Het Haakstekenalfabet: De V stitch haken - een variant!

Het Haakstekenalfabet: De V stitch haken – een variant! Een heerlijke steek: de V stitch. Dit is toch wel een van mijn favoriete steken. “Waarom?” zul je misschien denken? Wel, om de eenvoudige reden dat hij zo lekker weg haakt. 

Ik ben een tijd terug aan een deken met deze steek begonnen en wanneer het zo uitkomt pak ik hem weer op. Je kunt er zonder meer mee verder. Een heerlijk werkje voor in de tuin, op het balkon, onderweg of aan de rand van het zwembad waar je niet te veel over na hoeft te denken.

Uitleg

Ik zal je in dit stukje uitleggen hoe je de V stitch, oftewel de V steek, haakt. Ik ga er hierbij van uit dat je de basissteken van het haken kent.

De V stitch heeft zijn naam te danken aan het simpele feit dat hij er uit ziet als een V.

De-V-stitch-haken-2

Allereerst zorg je voor een basis. Dit kan een lossenketting zijn of een rij vasten of stokjes.

Op de foto zie je dat ik gekozen heb voor een rij opzetstokjes (oeps, met een klein foutje erin, zie jij het?).

Vervolgens maak je in een van de lossen of vasten een stokje, een losse en weer een stokje.

Je zult meteen zien dat je een V hebt gemaakt. Vervolgens sla je een steek over en herhaal je het voorgaande. Dus: weer een stokje, een losse, een stokje in dezelfde steek en daarna een steek overslaan.

Wanneer je al een toer in de V stitch hebt gehaakt, maak je in de volgende toer de V stiches in de V van de vorige toer. Dit is ook te zien op de foto’s.

Een deken

Wanneer je bijvoorbeeld een deken met deze steek wilt maken, is het handig om te weten dat je de toer begint met een begin stokje. Hierna begin je pas met de V stitches. Op dezelfde manier sluit je de toer ook af met een stokje bovenop het begin stokje van de vorige toer. Zo krijg je een mooie rechte zijkant, die je later al dan niet af kunt werken met een rand er om heen.

Persoonlijk vind ik dit een erg fijne steek en ook een leuke manier om alle restjes eens op te maken.

Is de V stitch ook een van jouw favorieten?

coplo martine
Door

coplo martine

op 15 Aug 2015

Bedankt om dit te plaatsen , die steek kende ik nog niet en ik wil ook een deken haken , het lijkt mij heel leuk om te doen , ga het straks uitproberen. groetjes martine

Anita stam
Door

Anita stam

op 04 Aug 2018

Een hartstikke leuke steek en zo gemakkelijk. Alle restjes kun je gebruiken.

Reactie plaatsen