Een gat in je breiwerk - Breiclub.nl
Een gat in je breiwerk …..!?

Eén van de dingen die je zeker als beginnende breister niet wilt, is een steek laten vallen of een steek overslaan zodat er een oneffenheid of gat in je breiwerk komt. Maar er zijn toch patronen waar juist bewust gaten in gebreid worden en dit geeft een bijzonder effect. 

Ik wil met een paar voorbeelden laten zien hoe je op een creatieve manier gaten in je breiwerk kunt maken.

Voorbeelden

Steken laten vallen…..

In het babyvestje dat ik begin dit jaar voor de Mini Mystery heb ontworpen heb ik na het breien van de voor- en rugpanden en mouwen bewust een steek laten vallen zodat je een  ‘ladder’ in je breiwerk krijgt. Daarna heb ik een andere draad een paar keer door de ‘ladder’ geregen.

gat-in-je-breiwerk-1

Ajourpatroon

Verder maak je natuurlijk bewust gaten in je werk als je een ajourpatroon breit. Je breit dan volgens een patroon en maakt gaten in je werk door omslagen en steken samen te breien.

De mooiste kantshawls worden ook op dikkere naalden gebreid om het effect van het ajourpatroon nog groter te maken. Diegene die mee hebben gebreid met de Mystery Blanket 2015 moet de eerste foto zeker bekend voor komen……


De foto van de kantshawl is afkomstig van www.sjaaldesign.nl.

Horizontale en verticale gaten

Zelf ben ik bezig met een brede omslagshawl waarin ik bewust om de 6 naalden het werk in drie delen splits en het smalste deel ook na 16 naalden weer draai. Dit geeft een stoer effect in combinatie met een kleurverloop van het garen.

gat-in-je-breiwerk-4

Een mooi voorbeeld dat ik tegenkwam op de site is deze shawl. De gaten worden simpel gemaakt door steken in de ene naald af te kanten en in de andere naald weer op te zetten.gat-in-je-breiwerk-5

Deze foto is afkomstig van ravelry en ook te vinden op www.blij-dat-ik-brei.blogspot.com.

Luie wijvensteek

Een leuke en gemakkelijke steek die je kunt gebruiken om een luchtig effect in je breiwerk te krijgen is de luie wijvensteek, ook wel de riviersteek genoemd. Deze steek brei je door in de heengaande naald als volgt te breien: 1 steek recht, enkele of dubbele omslag (de draad 1 of 2 keer om de naald slaan), 1 steek recht, enkele of dubbele omslag, etc. Eindigen met 1 steek recht. De teruggaande naald averecht breien en de gebreide omslagen laten vallen.

gat-in-je-breiwerk-6
Een mooie variant op de luie wijvensteek kwam ik tegen op www.garnstudio.com.
gat-in-je-breiwerk-7

Heb je ook al eens bewust gaten in je breiwerk gemaakt? 

Danielle
Door

Danielle

op 08 Jul 2016

Hoe heet de steek van garnstudio? Ik kan hem helaas niet terugvinden.

Reactie plaatsen