Hoe kiest u ander garen dan vermeld staat in een patroon?
Hoe kiest u ander garen dan vermeld staat in een patroon?

Hoe kiest u ander garen dan vermeld staat in een patroon?

Hoe vaak is het u al overkomen? U heeft een leuk patroon gevonden, maar het garen dat daar in vermeld staat is niet meer verkrijgbaar, u breit of haakt liever met een ander merk garen, de wolwinkel om de hoek heeft dit garen niet, u vindt het garen te duur of er zit wol in waar u de kriebels van krijgt.
Waar moet je dan op letten bij het kiezen van een ander garen, zodat het patroon toch goed uitpakt?
1. Let op de stekenverhouding:
De juiste stekenverhouding zorgt ervoor dat het patroon de juiste afmeting krijgt. De stekenverhouding is niet altijd belangrijk, want als u bijvoorbeeld een mand maakt, zal die alleen wat groter of kleiner uitvallen, maar bij kleding is de stekenverhouding wel belangrijk. Gebruikt u dikker garen, dan kan het kledingstuk veel te groot uitvallen en gebruikt u dunner garen, dan wordt het kledingstuk te klein.
Gebruikt u iets dikker of dunner garen, dan kunt u het misschien nog oplossen door een dunnere of dikkere naald te gebruiken.
Maar in alle gevallen geldt: maak een proeflapje!
2. Let op de samenstelling van het garen:
Als u een project maakt, kunt u het beste kiezen voor dezelfde samenstelling van garen, zodat het project er hetzelfde uit blijft zien. Maakt u bijvoorbeeld een trui, waarvan het aanbevolen garen een combinatie van wol met acryl is en u kiest voor een 100% katoen garen, dan zal het project er anders uit zien en ook anders aanvoelen en zeker een stuk koeler zijn.
Bovendien is er verschil in rek van het garen; wol rekt veel en katoen rekt niet. Bij een nauwsluitend project is het natuurlijk aanbevolen een rekbaar garen te gebruiken, zodat u het makkelijk aan- en uit kan trekken en niet hoeft te worstelen om in en uit het kledingstuk te komen.
En u moet ook letten op de wasbaarheid van het garen. Wilt u het gewoon in de wasmachine kunnen stoppen of vindt u het niet erg als u het met de hand moet wassen.
Kunt u niet tegen wol, dan zou u dit kunnen vervangen door acryl. U zou ook kunnen kiezen voor merinowol; deze wol zou geen jeuk veroorzaken dankzij de hogere dichtheid. Hierdoor voelt het garen ook heel zacht aan.
Dit zijn een aantal punten waarmee u rekening kunt houden, maar uw persoonlijke voorkeur is altijd het belangrijkste!


3. Koop de juiste hoeveelheid garen:
Het is altijd jammer als u te weinig of teveel garen koopt. Persoonlijk vind ik te weinig erger dan te veel. Meestal kunt u het garen dat u over heeft, wel weer inleveren bij de winkel, waar u het gekocht heeft. Informeer wel van te voren of dit mogelijk is en bewaar de kassabon!
Als u echter te weinig garen koopt is het moeilijk hetzelfde garen met het goede verfbad te kopen. Soms is er erg veel verschil in verfbaden en het is jammer als het project daardoor minder mooi is.
In het patroon staat vermeld hoeveel garen u nodig heeft. Als u geluk heeft, staat er gewoon het aantal meters dat u nodig heeft, heeft u pech dan staat er alleen vermeld dat u bijvoorbeeld 8 bollen van een bepaald garen nodig heeft. Dit betekent dat u moet achterhalen hoeveel meters er in 1 bol zitten (de looplengte). Is de looplengte bijvoorbeeld 125 meter, dan heeft u 8 x 125 meter nodig = 1000 meter.
Nu wilt u bollen kopen met een looplengte van 215 meter, dan betekent dat u 5 bollen moet kopen, nl 5 x 215 = 1075.

4. Vraag hulp bij de wolwinkel:
Als u twijfelt, kunt u het beste hulp vragen bij de professionals. U kunt naar uw lokale wolwinkel gaan (als er geen lockdown is!) of bij online winkels om hulp vragen. Zij kunnen advies geven over patronen, gebruikte garens en kunnen voorbeelden laten zien van vervangende garens. Ook kunnen zij helpen met het omrekenen voor het benodigde garen.

En dan kunnen we eindelijk beginnen met haken of breien, want daar gaat het uiteindelijk om. Gebruikt u bovenstaande tips of heeft u nog een andere tip?

Reactie plaatsen