Goedkoop breien? 5 budgettips - Breiclub.nl
Goedkoop breien: 5 budgettips!

Goedkoop breien? Budgettips bij het breien zijn wat mij betreft altijd welkom! Ook al maak je geen grote projecten, je bent al snel verleid om hier en daar een bolletje te kopen. En dat wordt snel een groot bedrag.

Zelf weet ik als geen ander hoe snel je brei-budget bereikt kan zijn, daarom heb ik voor jullie vijf handige budgettips!

Zo houd je je uitgaven toch een beetje binnen de perken en kun je goedkoper breien. Dus ik zou zeggen: doe je voordeel ermee!

Goedkoop breien

Toen ik nog maar net begon met breien, kwam ik erachter dat breien niet de goedkoopste hobby is. Natuurlijk kun je goedkoop garen krijgen bij de Zeeman en Wibra, maar als je iets beters wil betaal je al gauw 4 euro per bolletje van 50 gram!

Ook al maak je geen grote projecten, je bent al snel verleid om hier en daar een bolletje te kopen. En dat wordt snel een groot bedrag. Hoe kun je nu “goedkoop” breien (of in ieder geval: goedkoper breien)?

Tip 1: Kies je projecten zorgvuldig uit

Mooi hoor, die kabeltrui. Maar zou je hem echt dragen? Past de kleur wel goed bij jou? Kun je het kledingstuk of accessoire goed combineren?

Bedenk goed of je uiteindelijke breiwerk wel handig zou zijn. Maak bijvoorbeeld geen zomerse dingen met te warme wol. Lijkt heel voor de hand liggend, maar die fout heb ik dus een keer gemaakt!

Tip 2: Maak je eigen steekmarkeerders

Steekmarkeerders zijn erg handig bij zowel breien als haken, maar kunnen soms wat prijzig zijn. Je kunt ze tegenwoordig per stuk kopen voor een zacht prijsje, maar voor een doosje betaal je al gauw een paar euro.

Als je voor dezelfde prijs een extra bol wol kan kopen, denk je daar toch wel eens twee keer over na!

goedkoop breien

Gelukkig kun je zelf je steekmarkeerders maken. Hierboven op de foto zie je links een echte steekmarkeerder, en rechts mijn provisorische steekmarkeerders.

Om steken te markeren bij het breien heb je alleen maar een rond object nodig. Dit kan bijvoorbeeld een sleutelhanger ring zijn of een paperclip, maar kan ook zo simpel zijn als een lusje van garen!

Neem een restje garen en maak er een dubbele knoop in. En je steekmarkeerder is klaar!

Tip 3: Maak je eigen kabelnaald

Als je een patroon met kabel uitkiest, denk je vaak niet aan de kosten van een kabelnaald. Natuurlijk is dit vaak een eenmalige uitgave, maar een setje kost tot wel 6 euro. Hier kun je mooi op besparen door een voorwerp te gebruiken wat iedereen in huis heeft.

goedkoop breien

Dit voorwerp is een haarspeldje. Hierboven zie je links op de foto kabelnaalden die in de winkel liggen. Rechts zie je mijn provisorische kabelnaald, gemaakt door een haarspeldje uiteen te trekken.

Als je met dunne wol werkt is dit een perfecte oplossing. Als je met dikke wol gaat ‘kabelen’, wil je misschien toch echt investeren in een echte kabelnaald.

Nog een tip: Plastic kabelnaalden zijn veel fijner dan zwaardere metalen kabelnaalden, aangezien ze minder snel uit je steken glijden.

Tip 4: Houd je uitgaven bij

Deze tip geldt eigenlijk in het algemeen voor geld besparen. Als je in een apart boekje bijhoudt wat je elke maand uitgeeft aan garens en andere benodigdheden zoals naalden, poppenoogjes , knopen heb je grip op wat je uitgeeft (en binnenkort natuurlijk het Breiclub.nl abonnement :))

Als je merkt dat je totale uitgave de ene maand wat hoger is uitgevallen, kun je de volgende maand proberen om wat minder garens aan te schaffen. Of laat dat patronentijdschrift deze maand eens liggen, dat tikt ook snel aan.

Tip 5: Bekijk eens wat je nog hebt

Ik koop elke maand wel minimaal één bol garen. Als ik weer eens naar de wolwinkel ga vraagt mijn vriend wel eens: “Heb je al je wol al opgebruikt dan?

Tja.. op dat moment loop ik maar snel de deur uit! Want stiekem heb ik nog wel een paar dozen vol. Moraal van dit verhaal: bekijk goed welke wol je nog hebt liggen!

Kun je er nog iets moois mee maken? Zo ja: perfect! Zo nee? Kijk dan of je er iemand anders mee blij kunt maken en misschien garens kunt ruilen? Hiervoor mag je natuurlijk de Breiclub.nl Facebookpagina ook voor gebruiken.

 

Heb jij misschien nog waardevolle bespaartips om te delen om goedkoop te breien?

 

Mia
Door

Mia

op 04 Aug 2014

Om kabels te breien gebruik ik een sluitspeld.

hanny
Door

hanny

op 04 Aug 2014

had een tuniek voor mezelf gebreid. viel zo tegen, dat ik 'm uitgehaald heb en nu deels het garen gebruik oor m'n kleindochter. doe dit ook wel eens met gekochte truien. weet dan zeker dat ik genoeg garen heb.

Camina Muller
Door

Camina Muller

op 04 Aug 2014

Ben nu van restjes een AH tas aan het oppimpen!

Babette
Door

Babette

op 07 Aug 2014

Hoi Camina, Wat leuk! Succes!

Marieke
Door

Marieke

op 06 Aug 2014

Wat een leuke tips! Kan ik die gebruiken, met bronvermelding? Omdat ik op een breimachine brei, had ik nooit aan deze mogelijkheden gedacht. Doe jij op je website iets met machinebreien? De bezuinigingstips die ik doorgeef, staan op http://goedkoperuit.com/besparen-door-breien/

Babette
Door

Babette

op 06 Aug 2014

Hoi Marieke, Ja hoor, deel maar op je website! Wij praten eigenlijk niet over machinebreien, nee. Succes!

marleen
Door

marleen

op 15 Aug 2014

goeie morgen allemaal; deze zomer heb ik wol gekocht voor een truitje voor mij, ik heb nog acht bollen over, wie heeft een leuk modelletje voor onze klein kindje, meisjes 5 jaar weegt 13 kg. dank jullie

Margreet
Door

Margreet

op 20 Sep 2016

Heb je iets gemaakt dat je toch niet zo vaak draagt ? Uithalen en wat anders van maken !

Yvonne
Door

Yvonne

op 18 Feb 2017

Ik ben er niet zo van overtuigd dat duurder garen altijd beter is. Mijn ervaring is dat juist die duurdere knotten niet zelden tegenvallen. Zo vind ik Zeeman brei - en haakgarens opvallend goed en ben ook blij met de garens die Action verkoopt, tot nu toe vooral katoen, in prachtige kleuren bovendien. TIP: Zeeman neemt tot een JAAR na aankoop overgebleven bollen retour. Bij Zeeman Ziekerstraat Nijmegen werd me zelfs verzekerd : "zelfs zonder bon mevrouw!" Als dat geen service is . . .

Reactie plaatsen