Breidagboek: de nieuwe app voor breisters - Breiclub.nl
Breidagboek: de nieuwe app voor breisters

Breidagboek: de nieuwe app voor breisters is sinds februari beschikbaar in de App Store. Als je in de App store zoekt op breien, is dit de enige App (in het Nederlands) die over breien gaat. Reden genoeg om de App eens uit te proberen!

Ik zal de App kort beschrijven zodat je weet wat het doel is van de Breidagboek app. Tevens loop ik even met je door de mogelijkheden en eindig ik met mijn conclusie. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt!

Beschrijving van de Breidagboek App

Als je Breidagboek opzoekt in de App Store, krijg je de volgende beschrijving:

“Heb jij dat ook, dat je iets hebt gebreid en later niet meer weet hoe je dat nu precies hebt gemaakt? Begin daarom nu gelijk met het vastleggen van al je breiprojecten in deze gratis app!”

Per project kun je het volgende vastleggen:

  • Uitgebreide notities over je breiwerk
  • Welk patroon je hebt gebruikt
  • Voor wie je het hebt gemaakt
  • Welke breigaren je hebt gebruikt (met een foto van het etiket)
  • Welke breinaalden je hebt gebruikt
  • Foto’s van de voortgang en het uiteindelijke resultaat

“Heb jij dat ook ….?”

Bij de eerste zin van de beschrijving haak ik persoonlijk al een beetje af. Want mijn antwoord is: “Nee, dat heb ik niet.” Ik houd in een schrijfblok altijd de details van mijn breiprojecten bij.

Zowel de gebruikte materialen, maar bijvoorbeeld ook afwijkingen van het patroon en waarom ik dat heb gedaan. Zodat ik niet, als ik het project nog een keer zou willen maken, het uitzoekwerk opnieuw moet doen.

Ik kan mijn breiprojecten ook bijhouden op Ravelry.com. In je Notebook kun je je projecten plaatsen, er foto’s bij zetten en de voortgang weergeven. Vervolgens kun je je project delen met andere Ravelry deelnemers, die eventueel kunnen reageren op jouw project (en hoe leuk is het, om te zien wat anderen van jouw project vinden!!).

Ik zet niet al mijn breiprojecten op Ravelry, dus een digitale versie van mijn schrijfblok zou best handig kunnen zijn. Mijn schrijfblok ben ik nog wel eens kwijt, mijn iPad (gelukkig) nooit.

De App in de praktijk

Als je Breidagboek voor de eerste keer opent, kun je alleen kiezen voor “nieuw”.

Wat er dan gebeurt, is dat er als het ware een pagina wordt geopend, met de dag dat je de pagina opent. In mijn voorbeeld, 16 mei. Er ontstaat een header met de datum, de titel van je project en (als je die hebt toegevoegd) een foto. Als je de header aanklikt, kom je op de aangemaakte pagina.

breidagboek app

Op die pagina kun je een aantal dingen invullen:

– Titel

– Omschrijving

– Gemaakt voor

– Datum voltooid

– Naalddikte

– De naam van het patroon

breidagboek app

Dán kun je de gebruikte breigarens invullen: kleur, gewicht en hoeveelheid. Alleen, is dat dan per bol, of voor het hele project? En helaas kan je ook niet de naam van het garen invullen.

Ik heb het opgelost door in het invulvakje “kleur” de naam van het garen te vermelden, dan is er nog net genoeg ruimte om ook de kleur te vermelden. Je kunt ook meerdere breigaren vermelden en per garen kun je een foto van het etiket toevoegen. Dat is handig!

Vervolgens kun je zoveel foto’s maken van je project, met de iPad, als je maar wilt. De foto’s worden in een vaste volgorde geplaatst.

De laatste foto van je project is ook de foto die je te zien krijgt in de header van je datumpagina. Tenzij je besluit die laatste foto te verwijderen, dan blijft toch de verwijderde foto in de kop van je header staan. Dat is irritant; je hebt de foto niet voor niets verwijderd. Om dit weer goed te krijgen, moet je een nieuwe foto maken van hetgeen je in de header van je pagina wilt hebben. Dat is dan je laatste foto.

Minpunt: reclame in de Breidagboek app

De App Breidagboek kent ten alle tijden een reclamebalk in het scherm. De reclamebalk is feller dan de balken met je eigen breiprojecten erin. Ook dat vind ik persoonlijk een groot minpunt.

breidagboekapp

Conclusie

Ik kan het meer dan waarderen dat er een eerste Néderlandstalige App is die over breien gaat. Het is een manier om het hoe en wat van je breiprojecten bij te houden. Het maakt het mogelijk door je breiprojecten te scrollen op de iPad.

Het is dus een leuke app, maar heeft wat mij betreft nog wat kinderziektes die hopelijk de komende tijd opgelost gaan worden.

Gegeven de alternatieven, Ravelry.com en het schrijfblok, staat bij mij Ravelry op 1, mijn schrijfblok op 2 en Breidagboek op 3. Als je op zoek bent naar een digitale versie van je schrijfblok, is het zeker het proberen waard!

De App Haakdagboek bestaat ook. Geen verrassing, die doet precies hetzelfde.

Houd jij je breiprojecten bij? Op welke manier doe jij dat dan? Als je niet eerder je breiprojecten hebt bijgehouden, zou je met een App overwegen dat alsnog te doen?

Bianca Boonstra
Door

Bianca Boonstra

op 02 Jun 2014

Ik vond het jammer dat hij niet beschikbaar is voor Android, anders zou ik hem zeker geprobeerd hebben. Misschien komt dat ooit... maar zoals je zelf al schrijft is Ravelry makkelijker.

Rika
Door

Rika

op 03 Nov 2015

Gebruik deze app, en het is geweldig, maar nu wil ik de fotos ook gebruiken voor iets anders, hoe sla ik deze foto s op ? Iemand een idee? Dank u

Lucia
Door

Lucia

op 11 Mar 2020

Ik vind het een fijne app, maar is het mogelijk om mijn projecten die ik op mijn iPad ingeven ook op mijn telefoon kan zien, en verder kan bewerken, ik gebruik mijn iPad thuis maar onderweg mijn telefoon.

Adriana Witteman
Door

Adriana Witteman

op 01 Nov 2021

Helaas kan ik hem niet vinden in de Appstore

Reactie plaatsen