Amigurumi breien van Christel Krukkert - Breiclub.nl
Amigurumi breien kan ook!

Amigurumi breien kan ook! Totdat ik een boekje van Christel Krukkert zag, had ik me nooit zo verdiept in het fenomeen amigurumi.

Ik ging er van uit dat amigurumi gehaakte figuurtjes zijn en ik ben niet zo van het haken.  Maar toen ik het boekje  “Amigurumi breien” zag, kwam ik erachter dat je die grappige figuurtjes dus ook kunt breien!

In dat geval vind ik amigurumi ook leuk! Ik deel een korte samenvatting met je.

 

Gebreid versus gehaakt

Op de achterkant van het boekje staat:

Er zijn steeds meer prachtige patronen voor deze gehaakte figuurtjes te verkrijgen. Wat niet zo veel mensen weten, is dat je amigurumi ook kunt breien. Hiervoor zijn echter veel minder patronen beschikbaar.…” .

Oke, ik wist ook niet dat je amigurumi ook kunt breien. Maar of daar minder patronen voor zijn, even testen. Ik heb op Ravelry de zoekterm Amigurumi knitting ingegeven. Resultaat: 78 pagina’s met patronen.

Dat is toch aanzienlijk. Daarna heb ik als zoekterm Amigurumi crochet ingegeven. Resultaat: 209 pagina’s!!

Patronen in het boekje

amigurumi_breien2

Het boekje begint met een galerij van een aantal gebreide karakters.

Daarna worden de benodigde technieken uitgelegd: rondbreien met 4 naalden + breien met een rondbreinaald. En ook de haaktechnieken, die nodig zijn om het breiwerk netjes af te werken.

Gevolg door de patronen van verschillende beestjes: uilen, een aap, muisjes, een zebra.

amigurumi breien 3

Wat grappig is om te zien is dat in de beschrijvingen de term “toer”, zoals die gebruikt wordt in haakpatronen, hier ook wordt gebruikt om de “breitoeren”  aan te geven. Meestal wordt dit omschreven als “naald” , of “rij”.

 

Vind ik heel erg leuk

Ik was echt om toen ik Siep en vriendjes zag. Siep is in dit geval een gebreide (ik denk kortharige) donkerbruine teckel, kort op de pootjes. Wat een leukerd!! Voor deze teckel wil ik me absoluut voor de eerste keer wagen aan amigurumi breien.

amigurumi breien 4

 

Alle Amigurumi ontwerpen van Christel Krukkert (gebreid en gehaakt) kun je vinden op Ravelry.com.

 

Wist jij dat er ook patronen zijn voor het breien van amigurumi figuren? Is er iemand die beiden al een keertje gedaan heeft? Wat heeft je voorkeur?

 

TIP: Vanaf september worden er breicursussen op Breiclub.nl aangeboden. Amigurumi haken is er daar eentje van. Carmen zal je dan stap voor stap laten zien hoe dat gaat. En bij genoeg animo gaan we misschien ook een Amigurumi breien cursus maken!

 

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Marijke. In 2000 ben ik begonnen met breien, omdat ik een patroon van een trui zag die ik perse wilde hebben. Daarbij kwamen de basis breitechnieken, die ik vroeger van oma heb geleerd, goed van pas. Sindsdien heb ik de breinaalden niet meer weggelegd. Alles wat je breit is uniek en met de hand gemaakt; daar is er maar eentje van. Ook als je van een patroon breit. De persoon voor wie je het maakt, de kleuren die je kiest, maken ieder breiproject uniek. Ik vind breien zo leuk! Alles wat ik maak wordt dan ook met veel plezier gebreid!
J.C.Brantjes
Door

J.C.Brantjes

op 29 October 2014

Dit vind ik nou heel leuk !!!En ga me hierin verdiepen !

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down