Zwart-wit
Zwart-wit

Had ik al eens verteld dat ik niet van voetbal houd?

M’n neef wel, die is er dol op! In dit jaar waarin de verjaardagsvisite wat beperkt werd, heb ik al heel wat slingers gemaakt. En af en toe vind ik die slingers zo geslaagd dat ik ze graag deel in een blog. Die voor m’n neef hoort daar ook bij.

Jaren terug vroeg m’n zusje al of ik een voetballetje voor hem kon haken. Als sleutelhanger. Dat kan natuurlijk wel, daar zijn wel patronen voor te vinden. Alleen… als je een goedgelijkende voetbal wilt haken, dan heb je 20 zeshoekjes nodig en 12 vijfhoekjes. En die moeten dan ook nog aan elkaar genaaid worden. Dat zijn heel veel naden! Dat ging mij te ver.

Dit jaar bedacht ik dat ik wel een hele leuke slinger kon maken. Ik zocht zwarte en witte katoen in mijn voorraad en een haaknaald nr 3 en ging aan de haak. Mijn neef is 15 geworden, daarom heb ik 8 witte zeshoeken gehaakt en 7 zwarte vijfhoeken.

Je kunt deze “vlaggetjes” spiraalsgewijs haken.

Je haakt vanaf toer 2 steeds een losse in de hoek, dat zorgt voor een scherpere hoek.

Het patroon is voor beide vormen vrijwel gelijk, alleen het aantal steken verschilt.

Je begint steeds met een magische ring en daarin haak je 5 of 6 vasten. Dat zorgt ervoor dat je 5 of 6 kanten krijgt.

In de tweede toer haak je in elke steek [1 vaste, 1 losse, 1 vaste].

Toer 3: *in de volgende steek 1 vaste, om de losse van de vorige toer [1 vaste, 1 losse, 1 vaste]*, herhaal van * tot *

Let op: de vaste direct na de losse sla je steeds over. Ook in de volgende toeren.

Toer 4: in de volgende 2 steken elk 1 vaste, om de losse van de vorige toer [1 vaste, 1 losse, 1 vaste]*, herhaal van * tot *

Er komt in elke toer 1 vaste bij op elke kant, zo kun je doorhaken tot je de vormen groot genoeg vindt. Bij mij was dat toen ik op elke kant 8 vasten had, inclusief de vasten van de hoek.

Voor het aan elkaar haken heb ik deze keer een andere manier gebruikt. Ik haakte altijd een rij lossen, dan vasten op de vlaggetjes met wat lossen tussen de vlaggetjes en aan ‘t eind weer lossen. Vervolgens een toer vasten op alles. Dat vind ik altijd het minst leuke werkje van het maken van slingers. Nu had ik wel eens gehoord over opzetten met vasten. Ik vond een youtube-filmpje van Breiclub.nl met een goede uitleg:

Om het extra feestelijk te maken, haakte ik rood en blauw naaigaren mee met het ongebleekte katoen dat ik gebruikt heb. Ik vind het zelf goed geslaagd. Deze methode ga ik zeker vaker gebruiken!

Het kostte wel wat meer garen dan ik verwacht had, bij elkaar weegt de slinger meer dan 50 gram. Je zou de vlaggetjes ook iets kleiner kunnen maken of je kunt acryl gebruiken, dat is lichter.

Ik heb de slinger een paar dagen voor de verjaardag opgestuurd en toen ik op de verjaardag kwam, heb ik deze foto gemaakt:

Deze slinger is goed terecht gekomen!

En leuk om te ontdekken dat vlaggetjes ook andere vormen kunnen hebben 😉

Vind jij slingers haken ook leuk om te doen? En wat is dan jouw favoriete patroon?

📷 + © Akkelien Smink

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via

Liefs van De Breimeisjes!

Reactie plaatsen