Vlaggetjes in grannystyle
Vlaggetjes in grannystyle

In de afgelopen tijd heb ik heel wat slingertjes gehaakt. Ook als er maar 1 bezoeker kan komen, is het wel leuk om toch iets feestelijks te doen voor jarigen. En het leven is een feest, al moet je zelf de slingers ophangen. Zeker nu moet je dat doen, daarom verzorg ik dan die slingers.

Vandaag gaat mijn blog over een echte klassieker op vlaggengebied, het granny-vlaggetje. Dat vlaggetje zit zo in mijn systeem, ik kan ‘m praktisch blind haken!
Al eerder schreef ik een blog voor Breiclub.nl over deze vlaggetjes, daar kun je ook de uitleg vinden van hoe ik ze haak. Je vindt die blog hier.

Wat heb je nodig voor vlaggetjes:

– garen in kleuren van je keuze
– bijpassende haaknaald
– schaar en naald voor het afhechten

Tips:

Ik gebruik heel vaak katoen en haak dan met haaknaald 3½. Je kunt net zo goed kiezen voor acryl of wol, kijk vooral in je voorraad. Dit is namelijk een fantastisch project voor restjes. En kies ook de haaknaald die jezelf goed vindt passen bij je garen.

Je kunt elke toer een nieuwe kleur kiezen. Of je haakt het hele vlaggetje in één kleur, of je wisselt iedere 2 toeren, allemaal mogelijkheden! Het makkelijkste is natuurlijk een effen vlaggetje, dat scheelt ook met afhechten. Probeer bij kleurwisselingen de eind- en begindraadjes gelijk mee te haken, dan valt het mee met het weg werken van de draadjes.
Voor de volgende vlaggetjes die ik op verzoek gehaakt heb, had ik twee kleuren om mee te werken. Je ziet dat ze toch allemaal verschillend zijn en ik had nog veel meer variaties kunnen maken.

Als ik meerdere kleuren gebruik, bedenk ik meestal vooraf een mooie volgorde en houd die aan voor alle vlaggetjes. Ik begin dan wel steeds met een andere kleur. Op de volgende foto zie je een bijzondere kleurencombinatie die weer super leuke vlaggetjes oplevert:

De volgende vlaggetjes heb ik als cadeau gemaakt en ik vroeg welke kleuren gewenst waren. “Roze!” was het antwoord. Ik heb met opzet ook een gebroken wit gebruikt en afwisselend een roze tint en de gebroken wit gebruikt. Heel zoet en heel roze met een beetje rust.

Ook een leuke methode is om te beginnen met één toer van alle benodigde vlaggetjes. Dan leg je alle kleurtjes neer en legt de vlaggetjes er zo op, dat je de mooiste kleurcombinatie krijgt. Dan haak je die toer en daarna leg je ze weer op de beste volgende kleur. Zo kies je elke toer de beste volgende kleuren voor ieder vlaggetje en haak je alle vlaggetjes tegelijk steeds een toer verder. Dat is het makkelijkst als je meer kleuren hebt dan dat er toeren zijn. Hele leuke bonte vlaggetjes zijn dan het resultaat.

De voorbeelden die ik hier laat zien hebben steeds 8 toeren. Zo groot hoeven de vlaggetjes helemaal niet te zijn. Met minder toeren is het ook al een vlaggetje. Als je vlaggetjes haakt van 3 toeren, heb je snel genoeg voor een slingertje dat je makkelijk kunt versturen. Super feestelijk bij verjaardagspost. Ik vond deze foto in mijn archief, ik haakte toen 50 vlaggetjes in 2 kleuren, steeds 3 toeren. Zoveel heb je echt niet nodig om iemand op te vrolijken, met 3 vlaggetjes is het al feest!

Heb jij wel eens een slinger gehaakt?

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?
https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via
Facebook: @debreimeisjes
Instagram: @debreimeisjes
Liefs van De Breimeisjes!

Reactie plaatsen