Gehaakte vlaggetjes, leuk voor een feestje - Breiclub.nl
Gehaakte vlaggetjes: feest !

Gehaakte vlaggetjes: Mijn jongste dochter is in de zomer jarig. Vaak (duimen voor dit jaar) hebben we prachtig weer en kunnen we het feest lekker buiten vieren.

Bij een feestje horen natuurlijk slingers. Meestal koop ik van die plastic dingen, maar dit jaar heb ik bedacht om mijn eigen vlaggenlijn te gaan haken. Dochterlief wordt 7 en is gek van roze. Ik zweer het zit bij de meiden gewoon in de genen. Tot ongeveer 10 jaar is roze alles en daarna houdt het acuut op. Bij sommigen van ons komt de liefde voor roze echter op latere leeftijd weer terug…

Maar goed, er moeten vlaggetjes gehaakt worden. Het internet staat vol met leuke voorbeelden, maar ik ga voor de vlaggenlijn van Karin aan de haak. Ik gebruik in de basis haar patroon en pimp de vlaggetjes vervolgens naar eigen smaak op.

Gehaakte vlaggetjesDat blijft leuk aan haken (en handwerken in het algemeen); je kunt helemaal los gaan en zo creatief zijn als je zelf wilt.

Doe eens gek!

Nou hier gaan we ook los. Dochterlief wil roze (zachtroze, hardroze, pastel roze, rood roze, verzin het maar roze, etc.) en glitters.

Voor het garen gebruik ik restjes. Roze garen heb ik nog genoeg. Het is niet het eerste projectje dat ik voor dochter haak.

Gehaakte vlaggetjesVoor het glittereffect maak ik gebruik van hotfix steentjes. Hotfix steentjes worden ook wel stras steentjes genoemd en kunnen zowel met een strijkijzer, applicator of lijm worden aangebracht.

Zoals ik al zei, gebruik je eigen fantasie om de vlaggetjes te versieren. Je kunt de vlaggetjes borduren of versieren met belletjes of kraaltjes. Ook kun je de naam van de jarige op de vlaggetjes borduren.

Hierbij eerst maar eens het patroon.

Vlaggetje:

Gehaakte vlaggetjes

Toer 1: Haak 3 lossen. Haak in de 2e losse vanaf de naald een vaste en een vaste in de laatste losse. Keer om.

Toer 2: Haak 1 losse. Haak in elke vaste 2 vasten (= 4 steken). Keer om.

Toer 3: Haak 1 losse. Haak in elke vaste 1 vaste (=4 steken). Keer om.

Toer 4: Haak 1 losse. Haak in de 1e vaste 2 vasten, haak in de volgende vaste 1 vaste, haak in de volgende vaste 1 vaste, haak in de laatste vaste 2 vasten (= 6 steken). Keer om.

Toer 5: Haak 1 losse. Haak in elke vaste 1 vaste (= 6 steken). Keer om.

Toer 6: Haak 1 losse. Haak in de 1e vaste 2 vasten en in de laatste vaste 2 vasten, daartussen in elke vaste 1 vaste (= 8 steken). Keer om.

Toer 7: Haak 1 losse. Haak in elke vaste 1 vaste (= 8 steken). Keer om.

Toer 8: Haak 1 losse. Haak in de 1e vaste 2 vasten en in de laatste vaste 2 vasten, daartussen in elke vaste 1 vaste (= 10 steken). Keer.

Toer 9: Haak 1 losse. Haak in elke vaste 1 vaste (=10 steken). Keer om.

Toer 10: Haak 1 losse. Haak in de 1e vaste 2 vasten en in de laatste vaste 2 vasten, daartussen in elke vaste 1 vaste (= 12 steken). Keer om.

Toer 11: Haak 1 losse. Haak in elke vaste 1 vaste (=12 steken). Keer.

Toer 12: Haak 1 losse. Haak in de 1e vaste 2 vasten en in de laatste vaste 2 vasten, daartussen in elke vaste 1 vaste (= 14 steken). Keer.

Toer 13: Haak 1 losse. Haak in elke vaste 1 vaste (=14 steken).

Het is je misschien al opgevallen, dat het patroon zich steeds herhaalt met steeds een meerdering van twee steken. Wil je de vlaggetjes groter maken, dan ga je gewoon nog even door tot de vlaggetjes voor jou de juiste grootte hebben bereikt.

Vervolgens gaan we de vlaggetjes omhaken.

Het werk NIET KEREN.

Haak 1 losse en haak een vaste in dezelfde steek als de laatste vaste (je bent de hoek om gegaan), haak vasten langs het randje. Zorg dat je werk niet gaat bobbelen (te veel vasten) of gaat trekken (te weinig vasten).

Haak in het puntje 3 vasten om de hoek om te gaan. Zorg dat het begindraadje netjes in het midden van het puntje hangt, dan kan daar later het belletje of kraaltje mee bevestigd worden, mocht je dat willen.

Haak ook vasten langs het volgende randje, ga mooi de bocht om en haak nog vasten boven op, als je rond bent haak je een halve vaste op de 1e losse van deze toer. Hecht af en werk dit draadje aan de achterkant weg.

Op deze wijze haak je het gewenste aantal vlaggetjes. Versier de vlaggetjes zoals je wilt. 

Gehaakte vlaggetjes

Leg een natte theedoek op de vlaggetjes en pers ze met de strijkbout mooi plat. Pas hierbij op dat je eventuele kraaltjes of belletjes niet mee strijkt.

Nu gaan we de gehaakte vlaggetjes aan elkaar haken

Gehaakte vlaggetjesHoudt de goede kant van het vlaggetje voor je.

Hecht rechts boven aan een met een nieuwe kleur.

Haak vasten langs de bovenrand, haak zo langs elk vlaggetje met vasten tot ze een vlaggenlijn vormen. Hecht af.

Niet keren, houdt nog steeds de goede kant voor je.

Hecht een nieuwe kleur aan boven op de steek waar je de vorige toer begon.

Haak 7 lossen en haak een vaste in de steek waar je hebt aangehecht (nu heb je een lusje gemaakt).

Haak vasten tot op de laatste vaste, haak 7 lossen en maak een halve vaste in het laatste vaste (lusje).

Hecht af.

Niet keren, houdt nog steeds de goede kant voor je.

Hecht een nieuwe kleur aan boven op de steek waar je de vorige toer begon.

Haak vasten tot de laatste vaste. Hecht af.

Werk de draadjes aan de achterkant weg.

Gehaakte vlaggetjes

Klaar!!

Ik ben heel benieuwd hoe jouw vlaggetjes eruit gaan zien en voor welke gelegenheid je ze gaat maken. Laat je het me weten?

Brys Annemie
Door

Brys Annemie

op 06 Feb 2021

Hoe maak je de uiltjes op de vlaggetjes?

Reactie plaatsen