Gehaakt mandje: een tip (en patroon) voor een opgeruimd hoofd
Een tip voor een opgeruimd hoofd: een gehaakt mandje

Een tip voor een opgeruimd hoofd: een gehaakt mandje

In mijn vorige blog haakte ik een handig zakje. En halverwege het haken van dit zakje, kwam ik op het idee om eigenlijk met dezelfde basis stappen een volgend patroon te maken: een handig gehaakt mandje! 

Mandjes kun je overal kwijt. Gewoon om je huis wat op te vrolijken, om spullen netjes in op te bergen of om iets in te serveren. Dit laatste heb ik gedaan heb met de inmiddels groeiende voorraad losse thee die ik in een potje heb gedaan en deze dan samen met een thee ei in een mandje doe.

Ik heb mijn versie van een gehaakt mandje redelijk basic gehouden. Daar kom ik wel achter wanneer ik op Pinterest ‘mandje haken’ in toets. Wat een mooie varianten zie ik daar!

En mandjes zijn niet alleen decoratief. Opruim goeroe en schrijfster Mari Kondo schreef in haar boek ‘Opgeruimd!’ over het belang van een rommella of rommelplaats omdat je op die manier niet alles hoeft te organiseren en je 1 rommelplaats hebt waar je altijd terecht kunt als je iets zoekt.

gehaakt mandjeOf waar je iets kwijt kunt waar je nog geen definitieve opbergplek voor hebt bedacht. En ook schrijver David Allen, schrijver van ‘Getting Things Done’, refereert aan het belang van een ‘verzamelbak’, een prullenbak waar je dingen in gooit. Niet als een to do lijst maar als systeemloze opbergplaats.

Het mooie van een systeemloze opbergplaats is dat je dingen verder los kunt laten.

Tony Crabbe vult deze theorie in zijn boek, ‘Nooit meer te druk’,  aan met het argument dat dan alles mooi door en bij elkaar ligt; klein en groot, dringend en belangrijk, dagelijkse onbenulligheden, creatieve ideeën en nieuwe manieren van aanpak.

Het is belangrijk dat je je verzamelbakje altijd binnen handbereik hebt dus een mini mandje komt hierbij mooi van pas. Op deze manier hoef je dingen niet te onthouden maar zet je dingen uit je hoofd en op deze manier houdt je je hoofd opgeruimd. Een hele verademing voor creatieve mensen.

Een belangrijk punt die je wel in het achterhoofd moet houden: het idee van een verzamelbak werkt alleen als je er ook echt op kunt vertrouwen dat je er iets mee doet. Maak er dus een gewoonte van om je verzamelbak op gezette tijden te legen! Als je dit niet doet, zal je brein er namelijk niet gerust op zijn om dingen lost te laten.

Voor je begint: 

Techniek: haken

Haaknaald: naald 3,5

Gebruikte steken: lossen, vasten, halve vasten

Materiaal: wol (ongeveer een half bolletje, haaknaald,  markeer ring, naald om af te werken)

Een gehaakt mandje: patroon

gehaakt mandje

Begin met een lossenketting van 4 lossen en maak de lossen met een halve vaste aan elkaar vast zodat je een ring maakt.

gehaakt mandje

Toer 1: Haak 6 vasten in de ring. Maak daarna de eerste toer vast met een halve vaste in de eerste steek van deze toer 1. Markeer de laatste steek van toer 1 met een markeer ring.

Toer 2: Haak in iedere steek 2 vasten haken (12 steken). Verwijder de markeer ring en stop deze in de eerste steek van toer 3.

Toer 3: Haak in de eerste steek 1 vaste, in de tweede steek haak je twee vasten.  Herhaal dit tot het einde van je toer (je hebt nu 18 steken). Verwijder de markeer ring en stop deze in de eerste steek van toer vier.

gehaakt mandje

Toer 4: Haak nu twee vasten en daarna twee vasten in 1 steek. Herhaal dit tot het einde van je toer (je hebt nu 24 steken). Verwijder de markeer ring en stop deze in de eerste steek van toer vijf.

Toer 5: Haak nu  drie vasten en daarna twee vasten in 1 steek. Herhaal dit tot het einde van je toer (je hebt nu 30 steken). Verwijder de markeer ring en stop deze in de eerste steek van toer zes.

Toer 6: Haak nu vier vasten en daarna twee vasten in 1 steek. Herhaal dit tot het einde van je toer (je hebt nu 36 steken). Verwijder de markeer ring en stop deze in de eerste steek van toer zeven.

Toer 7: Haak nu vijf vasten en daarna twee vasten in 1 steek. Herhaal dit tot het einde van je toer (je hebt nu 42 steken). Verwijder de markeer ring en stop deze in de eerste steek van toer acht.

Toer 8: Haak nu zes vasten en daarna twee vasten in 1 steek. Herhaal dit tot het einde van je toer (je hebt nu 48 steken). Verwijder de markeer ring en stop deze in de eerste steek van toer negen.

Toer 9: Haak nu zeven vasten en daarna twee vasten in 1 steek. Herhaal dit tot het einde van je toer (je hebt nu 54 steken). Verwijder de markeer ring en stop deze in de eerste steek van toer 10.

Toer 10: Haak nu acht vasten en daarna twee vasten in 1 steek. Herhaal dit tot het einde van je toer (je hebt nu 60 steken). Verwijder de markeer ring en stop deze in de eerste steek van toer 11.

Toer 11: Haak nu negen vasten en daarna twee vasten in 1 steek. Herhaal dit tot het einde van je toer (je hebt nu 66 steken). Verwijder de markeer ring en stop deze in de eerste steek van toer 12.

gehaakt mandjeToer 12: Haak nu tien vasten en daarna twee vasten in 1 steek. Herhaal dit tot het einde van je toer (je hebt nu 72 steken). Verwijder de markeer ring en stop deze in de eerste steek van toer 13.

Toer 13: Haak een toer vasten waarbij je in iedere steek 1 vaste haakt. Pak bij het haken niet het bovenste ‘v’ steekje maar steek je naald in de hele ‘v’ steek. Hierdoor krijg je een soort opstaand randje die straks de rand van de bodem van je zakje vormt.

Je werk ziet er nu als volgt uit:

Toer 14 t/m 24: haak vasten

gehaakt mandje

Toer 25: haak 5 vasten, 8 lossen, sla 8 steken over en haak 28 vasten. Nu haak je weer 8 lossen, sla 8 steken over en haak tot het einde van de toer.

Toer 26: haak nu 1 toer vasten om de rand te verstevigen. Knip de draad af en werk je draadjes weg met een naald.

Waar zou jij een handig mandje voor maken? 

jolanda
Door

jolanda

op 31 Aug 2016

Voor de bol waarmee ik aan het haken ben met de MB 2016. Roltie niet telkens van de tafel

Reactie plaatsen