Winterse voorspoed - Tomte in de maak
Winterse voorspoed - Tomte in de maak

Een van mijn favoriete films vroeger was Pipo de Clown en de Noorderzon. Ik weet niet waarom, maar af en toe dan blijven je gewoon dingen bij – zo ook deze film. En eigenlijk niet eens om Pipo of Klukkluk, zelfs niet om Nononono. Nee maar om dat mooie ijskasteel van de prinses van het hoge noorden en de trol in het verhaal. Want die laatste, daar moest ik gisteren ineens aan denken toen ik het armpje van mijn Tomte aan het haken was.

Tomte komt uit het hoge Noorden, in teksten in ieder geval. Het was een beschermer van boeren en ja, hij was vaak afgebeeld als iets wat we nu zouden beschrijven als een kabouter. Hoewel hij in de latere mythes met zijn geit langs de deuren ging om cadeautjes af te geven en vooruit de gelijkenis met de kerstman is nauwelijks te ontkennen –hij staat niet alleen voor kerst.

Oorspronkelijk komt deze –trouwens bijzonder ondeugende – personage tevoorschijn in de context van midzomernacht. Oftewel de langste nacht van het jaar. Toch liggen de winkels in Scandinavië rond de kerstperiode vol met knuffels, beeldjes en elke andere mogelijke weergave van de Tomte. Ik denk dat de zoekopdracht bij Etsy op zich voor zichzelf spreekt…

Ik ben niet bijgelovig noch een boer die de hulp van een Tomte nodig heeft om de oogst binnen te halen. Maar… ik vind het wel leuk om een Tomte te haken. Eerlijk is eerlijk, zo leuk dat ik al drie avonden non-stop aan het haken ben aan de mijne. Kortom, die is binnen no-time af. Wil jij ook aan de slag? Hier wat leuke inspiratie.

Mijn Tomte in de maak komt van CuteDutch. Zij organiseerden eind december een crochet along van 2 weken om te komen tot een bijzonder knuffelige en grote (50 cm) Tomte. Het gehele patroon staat nu ook online en kun je hier vinden.

The Little Forest, handmade maakte een iets handzamere die je zo van restjes even in elkaar knutselt. Voor de handzame versie die toch bijzonder chic staat in elk huishouden, heeft Echtstudio een erg leuk patroon.

En beschermt ie niet tegen kwade invloeden, dan biedt hij in ieder geval troost en gezelschap in bed. Die van mij is zo heerlijk zacht dat ik daar alles behalve problemen van verwacht. Er wordt wel geadviseerd om je Tomte altijd te respecteren – anders zal het slecht af lopen. Toch maar even die toer iets netter afmaken.

Reactie plaatsen