Vandaag op de naald: Durable Cosy Fine
Vandaag op de naald: Durable Cosy Fine

Vandaag op de naald: Durable Cosy Fine

Mijn allereerste blog op Breiclub.nl ging over verschillende kwaliteiten garens. Waarvoor je ze kunt gebruiken en welke waarvoor het meest geschikt is. Dat is alweer een hele tijd geleden en inmiddels heb ik ook heel wat meer verschillende garens gebruikt. Hoog tijd dus voor een nieuwe serie: een beoordeling van garens. En hoe kan het ook anders dan dat ik begin met een van mijn favorieten: Durable Cosy Fine.

Eind vorig jaar hebben we met een groep mensen betrokken bij Breiclub.nl een bijzonder gezellig ‘teamuitje’ gehad. Vanzelfsprekend naar een van de groothandel van garens – allemaal met een slabbetje aan voor het kwijl moet ik toegeven. Hoe dan ook, ze bleken ook de producent van het mooie en klassieke garenmerk Durable. Nu ben ik daar al sinds het begin (of eigenlijk mijn begin) fan van. Bij ons thuis zijn alle gordijntjes en spreien nog gemaakt van het ‘oude’ Durable katoen in gebroken wit. En onbewust denk ik toch elke keer ook aan die projecten als ik denk aan haken.

Tegenwoordig is Durable echter veel meer dan haakkatoen – en gelukkig maar! En ja, ik heb ooit eens ergens gezegd dat ik niet zo’n fan ben van acryl, maar dat was voor ik Cosy Fine leerde kennen. Het garen is gemaakt van net iets meer katoen dan polyacryl en is superzacht. Niet zacht als in fluffy, maar zacht als in satijn, fluweelachtig bijna. En voor een haaknaald 4/4,5 is het precies geschikt voor allerlei toffe projecten. Waarvan waarschijnlijk de bekendste de 2017 CAL woondeken van Jolanda en Naomi zijn. Het garen is namelijk omdat het best luchtig is ook nog eens lekker warm. Dat heeft het Handwerkjuffieook begrepen toen ze haar wanten met datzelfde garen ontwierp.

Maar behalve voor dekens is het garen ook bijzonder geschikt voor knuffels. Zo haakte ik al eens de Tomte van CuteDutch met onder andere dit garen. En momenteel ben ik even in een hype om er kledingstukken van te maken. Er ligt een poncho klaar met Tunische haaksteken die ik nog steeds af moet werken en ik ben bezig met een Tunisch gehaakte shrug van dit garen. Het is namelijk warm, valt mooi en is door de combinatie van katoen en acryl niet zo zwaar voor een groot project.

En het allerbelangrijkste is, het haakt heerlijk weg. Het splijt niet snel en ondanks dat het een beetje elastisch is, lukt het mij prima om het constant en netjes te haken. Iets wat bij mij best een opgave is omdat ik nogal eens hard wil gaan trekken om het netjes te houden. Zeker bij Tunisch haken. En misschien is dat ook wel waarom ik het zulk heerlijk garen vindt, omdat het een van de weinige garens is waarmee ik daadwerkelijk een fatsoenlijk Tunisch kunstwerk in elkaar kan zetten. En met de gewone haaknaald? Dan rolt er standaard een pareltje uit.Reactie plaatsen