Friese visserstruiensjaal
Friese visserstruiensjaal

Wat zijn er veel handwerkboeken! En er komen er steeds meer, met vaak nieuwe ideeën. En af en toe juist met oude patronen, zoals de boeken over visserstruien. Door de blogwereld was ik al enthousiast geworden over de Zeeuwse visserstrui-patronen en ik breide de Zeeuwse mee-brei-deken. Nu ben ik zelf een Friezin en in mijn mee-brei-deken heb ik een Friese aanpassing gemaakt: ik breide een pompeblêd midden in mijn deken.

visserstruien

oktober 2015

Toen ontdekte ik de Visserstruien van Stella Ruhe. Prachtige boeken! En wat me vooral aansprak was dat er ook Friese visserstruien zijn.

Ooit wil ik een complete Friese deken breien en de patronen uit de boeken van Stella Ruhe zullen me daar zeker bij helpen. Ik heb nu eerst een sjaal gebreid.

Voor deze sjaal gebruikte ik als basis een patroon van een visserstrui uit Paesens-Moddergat. Ik heb het patroon aangepast, ik heb o.a. alle kabels eruit gehaald. Ik heb er een patroon van gemaakt met alleen rechte en averechte steken: zo is de sjaal aan beide kanten even mooi.

Het was wel een gok hoe groot de sjaal zou worden! Ik had een bol met zo’n 750 meter vrij dun katoenen garen. Ik heb gebreid met pen nr. 3½. Het patroon dat ik gemaakt heb is 79 steken breed. Om te voorkomen dat de sjaal aan de uiteinden om zou krullen heb ik 6 steken extra opgezet, dus 85 steken.

De eerste 6 naalden heb ik recht gebreid.

De eerste 3 steken en de laatste 3 steken van iedere naald heb ik ook steeds recht gebreid.

De middelste 79 steken volgens het patroon gebreid.

visserstruien

Toen de bol bijna op was, stopte ik op een patroontechnisch goed moment en eindigde met 6 naalden recht breien, waarbij ik in die zesde naald direct ook afkantte.

Een heel prettig breiwerk, ik heb er veel aan gebreid tijdens autoritten. Als je eenmaal het patroon doorhebt, kun je makkelijk door breien. De sjaal is uiteindelijk ongeveer 30 cm breed en 180 cm lang. Een mooie maat en ik ben erg blij met mijn Friese sjaal, daar ga ik zeker veel plezier van hebben!

En dan ga ik nog maar eens nadenken over die Friese deken. Die gaat er komen. Ooit.

Groet,

Akkelien

Liefs van De Breimeisjes!

http://debreimeisjes.blogspot.nl

 

Sandra
Door

Sandra

op 15 May 2017

Hij is prachtig! Ik hoop dat die deken er ook ooit komt, want dat zal helemaal een prachtstuk zijn.

Akkelien
Door

Akkelien

op 15 May 2017

Ha, dat hoop ik ook, Sandra :-)

Rjim de jong
Door

Rjim de jong

op 02 Feb 2018

ik ben brei nu de Zeeuwse meebreideken, maar heb inmiddels al drie Friese patronen er in verwerkt ( 2 van Moddergat en 1 van Wierum ) Het is een mooi idee om nog eens een deken met Friese visserstruien te ontwerpen In het boek van Stella Ruhe zijn 15 patronen

Investeer in een duurzame toekomst | De Friese Voetafdruk
Reactie plaatsen