Vierkantjes haken, wat kan je ermee?
Vierkantjes haken, wat kan je ermee?

Vierkantjes voor buiten

Heb je dat ook, van die rondslingerende vierkantjes, die je ooit eens breide of haakte om een steek uit te proberen of een beginnetje van een lappendeken dat nooit een deken werd? Vandaag een aantal tips als inspiratie om die losse lapjes om te toveren tot mooie spullen voor je terras, zodat je er als nog blij van wordt!

Zo was ik zelf ooit enthousiast begonnen aan de lappendeken van Knotten, met tunische steken. Super leuk om te doen, vanwege de verrassende techniekjes… en daarvoor deed ik ook mee, zij het met een dunner garen. Het werd bij mij dus geen deken, maar ik maakte er een kussen, een mandje en een vaasje/lichtje mee. Wie weet brengt het jullie ook op ideeën, want dit kun je natuurlijk doen met elk gebreid of gehaakt lapje in welke techniek dan ook. En je zult zien aan mijn foto’s, dat ze niet eens mooi recht of precies vierkant hoeven zijn.

Een kussen van vierkantjes

Van vier lapjes kun je al mooi een kussen maken, naai of haak ze aan elkaar. Ik koos ervoor om ze aan elkaar te haken, zodat die extra kleur helpt om er een eenheid van te maken. Voor de achterkant van het kussen kun je nog een keer vier lapjes gebruiken, of een grotere lap die je gebreid/gehaakt hebt, of een bijpassend stofje.

Mochten vier lapjes te klein zijn, kun je er ook meer gebruiken, of een rand erom haken of ook bredere strookjes tussen de lapjes. Dit is ook afhankelijk van de maat kussen die je wilt hebben. Het geeft het mooiste resultaat als je hoes wat kleiner is dan het kussen, dan zit de hoes er mooi strak omheen.

Ook bij het aan elkaar maken van de voor- en achterkant heb je de keuze uit naaien of haken. Ik heb gehaakt, ben begonnen bij de opening en heb daar ook gelijk twee setjes lossen extra gehaakt om als knoopsgat dienst te doen. Op de hoeken haakte ik 1 vaste, 1 losse en 1 vaste in dezelfde steek. En toen ik terugkwam bij de opening haakte ik langs de andere kant van de opening verder tot waar ik begon met de lappen aan elkaar te haken. Zo zijn beide kanten netjes afgewerkt, en kan de hoes makkelijk om het kussen, en ook weer makkelijk er af als je wilt wisselen.

Een lichtje/vaasje van een vierkantje

Eén lapje is voldoende voor een lichtje of vaasje. Deze was niet helemaal vierkant geworden, maar voor het lichtje maakt dat niks uit. Zoek een glaasje of glazen potje dat een beetje past bij de maat van je lapje, vouw het lapje dubbel en naai de kanten op elkaar. Nu heb je een soort tunnel. Rijg dan aan een kant rondom en trek aan.

Zet je glas erin, en sla eventueel teveel aan weefsel om naar voren. Je wilt niet dat er wat bovenuit steekt en vlam vat… Mocht het iets te wijd zijn en zeker als je een jampotje gebruikt, is het ook leuk om aan de bovenkant een lintje door te rijgen en met een strikje vast te zetten. Aan de uiteinden van het strikje kun je eventueel nog kraaltjes hangen.

Een mandje van twee vierkantjes

Naai twee vierkantjes met de goede kanten op elkaar. Rijg een open kant rondom en trek aan. Keer het mandje en sla de rand om voor extra stevigheid. Met dunne lapjes is dit voldoende, met dikkere lapjes werkt dit niet, dan houd je een gat onderin. Trek het dan slechts licht aan en maak een rond lapje (haken/breien/stof) als onderkant. Afhankelijk van waar je het mandje voor wilt gebruiken, kun je het mandje ook voeren met stof, en voor extra stevigheid een rand ertussen doen van op maat geknipt kunststof placemat. Die kun je ook in de bodem doen voor extra stevigheid. Zelf heb ik alleen maar de lapjes dubbelgevouwen voor extra stevigheid, en zonder versteviging vastgezet om de bodemcirkel.

Gebruik je keerbare lapjes, let dan extra op de afwerking van de naden, zodat je je lichtje/kussen/mandje ook twee kanten op kunt gebruiken.

Wat ga jij maken van je ongebruikte dekenblokken en proeflapjes?

Suzanne
Door

Suzanne

op 28 May 2020

Leuke Ideeën! Ik vind het idee om kussens te maken van de lapjes geweldig. Ik neem dat zeker mee voor als ik eerstvolgend keer zal haken.

Corina
Door

Corina

op 18 Jun 2020

wat leuk om te horen, veel haakplezier!

Reactie plaatsen