Zweedse handwerktijdschriften – tips voor je vakantie in Zweden
Zweedse handwerktijdschriften – tips voor je vakantie in Zweden

Zweedse handwerktijdschriften – tips voor je vakantie in Zweden

Zweedse handwerktijdschriften – tips voor je vakantie in Zweden

Voor wie deze zomer naar Zweden op vakantie komt, er zijn hier een heel aantal tijdschriften over breien/haken te vinden, die zeer de moeite waard zijn. Er wordt nog altijd heel veel gebreid en ook wel gehaakt in Zweden. Maar ook voor wie niet naar Zweden komt, een paar leuke links.

“Allt om Handarbete” is een handwerktijdschrift dat in verschillende varianten bestaat, waaronder een versie met naaipatronen. Dus let op de ondertitel “stickmagasin” (breimagazine). Daarin staan vooral breipatronen, voor kleding (zowel voor kinderen als voor volwassenen) en accessoires. Af en toe wel iets van knuffels/woondecoratie en dit kan dan ook gehaakt zijn. Het blad is tweetalig (Zweeds en Deens) en wordt dus niet alleen in Zweden verkocht maar ook in Denemarken en Finland (Zweeds is ook een officiële taal in Finland). Voor een uitgebreider idee wat erin staat, kijk op de website: https://www.alltomhandarbete.se/se/. Zo af en toe verschijnt er een themanummer, bijvoorbeeld met kerst heb ik mezelf er een gegeven, en daar stonden allerlei kerstdingetjes in om te haken, breien, tunisch haken en andere knutsel technieken.

Van dezelfde uitgever is er ook “KreativStickning”, een maandblad over breien, met veel mooie patronen vooral van kleding.

“Inspirerande Handarbete”, is een dik blad dat 4x per jaar verschijnt (elk seizoen), met veel breien en haken, en wat aanverwante technieken, wat naaien bijvoorbeeld. Achterin staat basisinformatie over de technieken, handig dat je dan gelijk kunt zien hoe de steken heten in het Zweeds.

 

Eind vorig jaar zag een nieuw blad het levenslicht, namelijk “ Stickat & sånt”(= gebreid en zo), waarvan intussen drie nummers verschenen zijn. Er staan vooral breipatronen in, maar ook wel wat borduren, haken en quilten.  Verder artikelen over oud breiwerk, ontwerpsters en uitdagingen om aan de hand van een basispatroon je eigen variatie te maken. Nr 1 van 2019 heeft een woordenlijst Zweeds – Engels, wat dan ook weer handig is voor wie het Zweeds niet machtig is.

 

Het blad “101 nya idéer” is een knutselblad, met 5 nummers per jaar. Behalve knutsels voor groot en klein, recepten en bloemschikken, staat daar ook meestal wel iets van haken/breien in. Op de website vind je ook heel wat ideeën en patronen (http://101ideer.se/).

Maar kijk ook eens in tijdschriften over woninginrichting of  bijvoorbeeld “Lantliv”, ook daarin vind je regelmatig brei- en haakpatronen.

Waar vind je de tijdschriften? Een grotere supermarkt heeft ze vaak al met een kleine collectie handwerkmaterialen. Ook vind je zulke tijdschriften in het tijdschriftenrek op bijvoorbeeld het vliegveld. En uiteraard in de handwerkwinkels. Kijk ook beslist eens in de boekwinkels naar tijdschriften, en ook zijn daar prachtige boeken over breien/haken te vinden. (Breien = sticka, en haken = virka.)

Wil je graag mooi handwerk zien, ga dan vooral ook naar de streekmuseumpjes, die hebben altijd wel handwerk in hun tentoonstelling. En op verschillende plekken zijn historische gebouwen gevuld met verkoop van handwerk van lokale handwerksters.  Juist in de zomer zijn ze vaak open, sommige de hele zomer, andere alleen op zondag/in het weekend. Kijk uit naar de woorden: hembygdspark, museum, hantverkutställning. Fijne vakantie in Zweden!

Hartelijke groet uit Zweden,

Corina van Krieken – van den Hoofdakker

http://handwerktuin.blogspot.com/

Irene
Door

Irene

op 14 Jul 2019

Dit is een erg mooi overzicht, je loopt toch altijd wat te zoeken. Nu kun je gericht er op uit gaan. Ik heb zelf heel erg genoten van al de mooie werkstukken in de kleine musea en de Hemslœdwinkels. Laden en vitrines vol, met de meest bijzondere borduur- en breiwerken. En als je dan in de kleine huisjes komt en de omstandigheden ziet, waarin ze gemaakt zijn... dan kun je alleen maar diep onder de indruk zijn!

Reactie plaatsen