Pimpen met Granny Squares, bijvoorbeeld een notitieboekje
Notitieboekje pimpen met Granny Squares

Grannies bestaan in allerlei soorten en maten. En nee, nu heb ik het niet over dames op leeftijd die zich al dan niet met een rollator verplaatsen. Waar ik op doel zijn de gehaakte vierkantjes, vijfhoeken, zeshoeken en rondjes die zijn opgebouwd uit rijen met clusters van stokjes die verbonden worden door een aantal lossen. Je kan met deze vierkantjes van alles doen. In dit blog lees je hoe je bijvoorbeeld een notitieboekje kan pimpen met granny squares. 

Benodigdheden

  • Een A5 notitieboekje met harde kaft
  • Verschillende kleuren katoen
  • Naald
  • Schaar

Het maken van de granny squares

Voor het hoesje heb je 40 kleine granny squares nodig.

De granny squares heb ik op de volgende manier gehaakt:

  • Met kleur A: haak 3 lossen op een magische ring, haak hierna 2 stokjes gevolgd door 3 lossen. Hierna volgen 3 clusters van *3 stokjes, 3 lossen*. Haak vervolgens een halve vaste in de derde losse aan het begin van de toer en hecht daarna a

Notitieboekje pimpen met Grannie Squares

  • Met kleur B: hecht aan in een van de hoekpunten van toer 1. Haak 3 lossen gevolgd door 2 stokjes. Hierna haak je 3 lossen en maak je in hetzelfde hoekje nog een cluster van 3 stokjes en ga je d.m.v. een losse naar de volgende hoek. Vervolgens haak je in alle hoeken *cluster van 3 stokjes, 3 lossen, cluster van 3 stokjes, losse om naar de volgende hoek te gaan* haakt.

In een tekening ziet het er als volgt uit:

Notitieboekje pimpen met Grannie Squares

De voor- en achterkant in elkaar zetten

Zodra je de 40 granny squares gemaakt hebt komt het grote puzzelen.

In welke volgorde leg je ze neer zodat alle kleuren goed uitkomen?

20 vierkantjes vormen samen de voorkant terwijl de andere 20 de achterkant van het hoesje zullen vormen.

Notitieboekje pimpen met Granny Squares

Zodra de opstelling bepaald is kan je de granny squares aan elkaar gaan bevestigen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Zelf heb ik gekozen om de granny squares aan elkaar te naaien. 

Notitieboekje pimpen met Granny Squares

Van twee lapjes een hoesje maken.

Nadat de granny squares aan elkaar bevestigd zijn, zijn de lapjes nog net iets te klein om goed om het boekje heen te passen. Daarom haak je de volgende toeren om het lapje heen:

1) Hecht aan in een hoekpunt van een van de kleine granny squares. Haak 1 vaste, ga d.m.v. 2 lossen naar de volgende opening waar je weer 1 vaste haakt. Doe dit voor het hele lapje.

Op de hoekpunten van het lapje haak je 3 vasten! Zodra je weer aan het begin bent haak je 1 halve vaste in de eerste vaste van de toer en hecht je af.

2) Deze toer is ietwat gecompliceerd. Hecht aan in een van de vasten van de vorige toer aan de lange zijde van het lapje. Haak 1 losse en vervolgens over de lange zijde in alle vasten een half stokje. Bij het hoekpunt aangekomen haak je in de vaste aldaar *1 half stokje, 3 lossen, 1 stokje* (hoek 1).

Over de korte zijde haak je allemaal stokjes. Wanneer je wederom bij een hoekpunt bent haak je *1 stokje, 3 lossen, 1 half stokje* (hoek 2).

Wederom haak je over de lange zijde halve stokjes. In de hoek herhaal je hoek 1 en schakel je over naar stokjes voor de korte zijde van het lapje.

In de laatste hoek herhaal je hoek 2. Haak daarna de laatste halve stokjes tot je weer bij het beginpunt aangekomen bent. Haak een halve vaste in het eerste halve stokje en hecht daarna af.

Notitieboekje pimpen met Granny Squares

Nadat ik dit voor beide lapjes gedaan had heb ik de lapjes aan elkaar genaaid. Vervolgens heb ik om het geheel een toer vasten gehaakt. Deze haakte ik enkel door de achterste lussen! Hierdoor krult het randje vast wat naar binnen.

Notitieboekje pimpen met Granny Squares

Het hoesje vastmaken 

Als laatste stap komt het bevestigen van het hoesje aan het notitieboekje.

Als het notitieboekje een elastiek heeft kan je deze voorzichtig aan de binnenkant van het boekje losmaken. Vervolgens haal je het elastiek door de onderste en bovenste granny square van de achterkant en maak je het weer vast op de plek waar het eerder zat. Zo kan je het elastiek blijven gebruiken.

Vervolgens heb ik het lapje over het boekje gelegd en over het hele lapje (aan de binnenkant van het boekje) draden van onder naar boven laten lopen. Ook heb ik een aantal draden gespannen vanaf de zijkant naar de boven en onderkant zodat het hoesje mooi op zijn plek blijft.

Notitieboekje pimpen met Granny Squares

Het is misschien niet de mooiste manier van vastmaken, maar ach, het zit aan de binnenkant. Plak er een stuk papier of een leuke kaart overheen en dan zie je er helemaal niets meer van!

Het boekje is nu klaar! Hoe vinden jullie het geworden?

Notitieboekje pimpen met Granny Squares

Reactie plaatsen