Breien met Jennypenny
Breien met Jennypenny

Breien met Jennypenny

Nu ik in Zweden woon, wil ik ook wel eens van die mooie wanten breien die je hier veel ziet. Met ingebreide patronen in mooie kleurtjes. Maar ja, hoe begin ik… Nu was ik een paar weken terug op de grootste handwerkbeurs in Zweden (Sy och hantverkfestivalen), die verdeeld over het jaar in de grootste plaatsen georganiseerd wordt. Dichts bij mij is die in Göteburg en die was het laatste weekend van augustus. En daar werd ik verliefd op het breiwerk van Jennypenny. Eigenlijk heet ze Jenny Alderbrant en woont niet ver van Stockholm en heeft al heel veel mooie breipatronen ontworpen. Veel wanten, sokken, mutsen en ook een paar vesten en sjaals zijn er van haar hand te vinden.

Intussen heeft ze ook een boek uitgebracht, namelijk die je hier op de foto ziet, vertaald heet het: “Breien met Jennypenny. Wanten en mutsen.” Er staan ruim 20 patronen in voor volwassenen en kinderen en achterin het boek is nog informatie toegevoegd over steken en materialen en andere nuttige tips. Er is nog een ander boek van haar, samen met haar zus geschreven waarin naast wanten ook polswarmers en sjaals staan en dit boek heeft naast breipatronen ook een aantal mooie haakpatronen.

In de kaft van die mooie overzichtsfoto’s en daarnaast heeft elk patroon ook foto’s erbij, soms in verschillende kleuren.

Dat maakt het niet alleen een patronenboek, maar ook een heerlijk bladerboek. De eerste week na de beurs lag het boek ook echt naast me op de bank om onder het genot van een kop koffie of thee lekker weer in te bladeren, hier en daar wat lezen… en vooral kijken en genieten.

Net als in het boek hing er op de beurs een hele rij prachtige wanten. Met klassieke patronen die je al eeuwen ziet in Zweden in brei- en weefwerk, moderne variaties daarop, met twee kleuren of met veel meer kleuren, voor groot en klein… heel inspirerend! Mijn Zweedse vriendin die mee was, vond het ook direct iets voor mij.

Toen kreeg ik door dat er ook pakketjes verkocht werden, met het patroon en garen bij elkaar in een zakje. Want ja, ik ben nog niet helemaal thuis in de merken die hier gebruikt worden, dus wat kies ik dan. En welk ontwerp, een uil, Smaug, een kat of tijger? Uiteindelijk besloot ik er een te kiezen die qua kleurkeuze niet snel anders te doen zou zijn, en perfect bij mijn donkergroene winterjas zou passen, namelijk de vos. De wol voelt heerlijk zacht en is van het merk Filcolana (yep, Italiaans).

Het is dat ik nog een paar patroon-test-breiwerken op de pennen heb staan, anders was ik al begonnen. Ik zit nu elke avond fanatiek te breien, zodat ik snel kan beginnen aan deze wanten en er deze winter nog plezier van ga hebben. Wil je op de hoogte blijven, volg dan mijn blog: Handwerktuin.blogspot.com of zoek de Handwerktuin op Facebook/instagram.

Mocht je ook door Jenny Alderbrant geïnspireerd zijn geraakt, ze heeft een eigen website en verstuurt ook naar het buitenland, namelijk http://jennypenny.se/. Daarnaast is te vinden op Ravelry, waar ze veel patronen niet alleen in het Zweeds, maar ook in het Engels verkoopt, haar Ravelry shop vind je hier: https://www.ravelry.com/patterns/sources/jennypennys-ravelry-store. Een paar patronen heeft ze daar ook gratis op staan.

Een hartelijke groet uit Zweden,

Corina van Krieken – van den Hoofdakker

Handwerktuin.blogspot.com

Carine
Door

Carine

op 12 Sep 2019

Zou het boek in België te vinden zijn? Ik zou het graag hebben in het Zweeds. Mooie patronen zijn dat.

Corina
Door

Corina

op 23 Sep 2019

Geen idee, eigenlijk, ben niet zo bekend met de Belgische boekhandels/handwerkwinkels.

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 12 Sep 2019

Prachtig, die vossenset!

Reactie plaatsen