Midzomer kransen haken
Midzomer kransen haken


Hier in Zweden is het dit weekend Midsommar, en daarvoor kwamen in de Zweedse handwerkgroepjes op internet al heel wat gehaakte midzomerkransen voorbij. Dit leek me superleuk om te maken, en er gelijk een patroon van geschreven, zodat jullie ook zo’n leuke krans kunnen haken!

Het Midsommar feest is het weekend het dichtst bij 19-21 juni in Zweden, de langste dag. In een groot deel van Zweden betekent dit dat er nauwelijks sprake is van een nacht. Dit is samen met Kerst het grootste feest in Zweden. Op vrijdagochtend/donderdag avond wordt de Midsommarstäng opgericht, een soort van meipaal met kransen er aan. En daar wordt dan op vrijdagmiddag rond gedanst, met bloemenkransen in het haar. Mensen die klederdracht hebben, trekken dit ook zeker aan op zo’n dag. Uiteraard zijn dit jaar al dat soort vieringen afgelast. Maar op een aantal plekken wordt toch die stang wel neergezet. Winkels zijn dicht, en men viert het met familie en veel lekker eten. (Nou ja, als je van haring en zo houdt…) en veel aardbeien. Volgens de oude verhalen kon een jong meisje een bosje van 7 verschillende wilde bloemen onder haar kussen leggen, en dan zou ze dromen over met wie ze later zou gaan trouwen.

Het patroon
Ik gebruikte 8/4 katoen en haaknaald 2,0, of 2,5 mm als je strakker haakt. Dit is een prima project voor restjes. De meeste bloemen beginnen met een ring, kies zelf of je de ‘magic ring’ gebruikt of haakt in de 2e losse vanaf de haaknaald (zie ook het eerdere blog met tips over amigurumi haken). Laat de laatste draad van de bloemen lang, zodat je die kunt gebruiken om de bloem op de band te naaien.
l = losse
hv = halve vaste
v = vaste
hst = half stokje
st = stokje
dst = dubbel stokje
3dst = driedubbelstokje (3 omslagen op de naald)

De basis is een groene band, voor de kindermaat heb ik ca. 160 lossen gehaakt, + 2 keerlossen, voor een volwassenmaat ca. 180 l + 2 keerlossen (je kunt altijd even passen rond je hoofd, zorg dat je voldoende lengte hebt om de band ook te kunnen knopen achter je hoofd). Begin in de 3e losse vanaf de haaknaald en haak dan in elke losse een hst. Haak 2 lossen, en sluit met een halve vaste in de basis van de laatste hst.
Margriet:
Met geel, 8 hst in een ring, sluit met hv. Wissel naar wit
1 hv in 1e steek, * 7 l, 1 v in 3e l vanaf de naald, 1 hst, 1 st, 1 hst, 1 v, 1 hv in dezelfde gele steek als die waar je begonnen bent, 1 hv in de volgende, herhaal vanaf * voor elke l (8 bloemblaadjes), hv in de eerste steek.
Klaproos:
Met zwart, 6 v in de ring
2 v in elke v (12 v) Wissel naar rood
1 hv in de 1e steek in de achterste lus, *3 l, in dezelfde steek: 1 dst, 2 3dst, 1 dst, 3 l, hv in dezelfde steek in de achterste lus, sla 1 steek over, hv in volgende steek in de achterste lus, herhaal vanaf * tot je 6 bloemblaadjes hebt, 1 hv in de basis van het eerste bloemblaadje.

Mini-bloemetje:
6 v in ring
1 hv in voorste lus, 2 l, 3 hst in zelfde steek, 2 l, hv in zelfde steek, herhaal dit voor elke steek.
Blauwe bloempjes:
7 v in ring (geel), sluit met hv, wissel naar blauw
1 hv in eerste steek, 4 l, 1 hv in zelfde steek, herhaal voor elke steek.
Kaasjeskruid:
Met paars, 5 v in een ring
2 v in elke v, sluit met hv, wissel naar roze
1 hv in de 1e steek, *3 l, in dezelfde steek: 2 dst, 2 3dst, 2 dst, 3 l, hv in dezelfde steek, sla 1 steek over, hv in volgende steek, herhaal vanaf * tot je 5 bloemblaadjes hebt, 1 hv in de basis van het eerste bloemblaadje.
Blaadje:
11 l, 1 st in de 4e l vanaf de naald, 2 dst, 1 st, 2 hst, 1 v, 1 hv in laatste steek, 2 l, 1 hv in zelfde steek, ga terug langs de andere kant van de opzetlossen, 1 v, 2 hst, 1 st, 2 dst, 1 st, 2 l, hv in de basis van het blaadje.
Bevestig alle onderdelen op de band. Natuurlijk kun je ook nog je eigen boek met bloemenpatroontjes erbij pakken, of op internet neuzen en je favoriete bloem toevoegen. Of maak een kortere band voor om je gordijn, glas, pols… Wat ga jij maken met deze patroontjes?

Hartelijke groet uit Zweden, Corina, van de Handwerktuin

Reactie plaatsen