Nieuwe herfst breipatronen
Nieuwe herfst breipatronen


Als je van shawls breien houdt, dan zit je goed. Er zijn tijdens de Knit&Knot weer een paar mooie patronen gelanceerd. Twee mocht ik er testbreien, een daarvan was de No Point Intended van Recht&Averecht, de andere heet Zeeschuim en is van Naantje Knit als KAL. Daarover later meer, we beginnen bij die van Recht&Averecht.

No Point Intended is een asymmetrische shawl, ik gebruikte breinaalden van 3,5 mm en dun garen uit de voorraad. Het donkergroene is Phildar lambswool, het bijna witte en het bruine garen had geen label meer. In het begin is het wel een uitdagend patroon, korte naalden nog, waarin veel tegelijk gebeurt, maar daarna heb je door hoe het patroon werkt, en worden de toeren langer en is het een heerlijk bank-avondjes project.

De afwerking met kwastjes was een optie. Hier even een foto van hoe het er zonder kwastjes uitzag, nog ongeblockt. Nu ben ik meestal niet zo van de kwastjes, maar ik vond het zo leuk staan bij de originele versie, dat ik ze toch toegevoegd heb. Bewust niet in het groen trouwens, wat misschien bij de shawl zelf mooier was geweest. Ik draag ‘m op m’n groene winterjas, dus dan staat het een stuk leuker als de kwastjes afsteken qua kleur. Bij hoge uitzondering dan maar een foto van mezelf (gemaakt door dochtertje).

Hier nog even de links: Recht&Averecht en het patroon is te koop via Ravelry.

Het andere patroon dat ik mocht testen is Zeeschuim van Naantje Knit (Nana Seijlhouwer). Dit is ook een shawl, maar dan anders. Shawls vind ik zo mooi en leuk om te breien / te haken, maar ik draag ze heel weinig, omdat ik er altijd ruzie mee maak. Ze blijven nooit zo zitten zoals je het ’s morgens voor de spiegel drapeert. Nu herkende Nana dit probleem en daarom verzon ze dit patroon, dat begint met het breien van een soort knoopsgat, de shawl loopt dan rond om de schouders en het laatste stuk is recht en dat steek je dan door het knoopsgat. Nu ben ik nog niet helemaal klaar met breien, dus ik kan nog niet vertellen of het inderdaad werkt. Maar je draagt het dan zoals op de foto hierboven (met toestemming geplaatst).

In dit patroon wisselen banen van een dichte linnensteek (die ik met een zelfstrepend garen brei, sokken garen van Regia) en een open erwtentule, een soort kantpatroontje.
Dit patroon loopt als KAL (een project waarbij je met meerdere mensen tegelijk je eigen versie van het patroon maakt, dat in delen vrij komt) en is pas net begonnen, dus je kunt nog prima instappen). Je kunt het patroon bestellen op Ravelry en dan krijg je steeds het volgende deel. De KAL wordt ondersteund door live uitzendingen op het Youtube-kanaal van Naantje Knit, en zijn later terug te kijken. Daarin worden tips gegeven voor het kiezen van je garen, technieken uitgelegd en voorgedaan en omdat het interactief is, is het ook nog heel gezellig om op dinsdagavond 20.00 uur achter de laptop te zitten (met oortjes in, zodat manlief zijn eigen programma kan kijken).


Ik ben net bij het rechte deel aangekomen, dus over niet al te lange tijd zal ik wel de eindversie op mijn blog De Handwerktuin kunnen laten zien.

En als ik poes nou kan overtuigen een andere slaapplaats te zoeken, dan kan ik weer lekker verder breien…

Veel breiplezier en een hartelijke groet uit Zweden
Corina van Krieken – van den Hoofdakker

Akkelien
Door

Akkelien

op 27 Oct 2019

Wat een mooie sjaals!

Reactie plaatsen