Amigurumi - Een Magische Ring haken in 10 stappen – deel 2
Amigurumi - Een Magische Ring haken in 10 stappen – deel 2
16 augustus 2020 

Amigurumi - Een Magische Ring haken in 10 stappen – deel 2

Het eerste dat je vaak moet haken bij amigurumi is een magische ring of magische cirkel. Het is een rondje met daarin meestal 6 of 8 vasten van waaruit je verder gaat haken. Wat is dan het ‘magische’ eraan? De ring kan je dichttrekken, zodat je geen gaatje hebt aan het begin van je haakwerk.

Voor de meesten van ons vergt het wel wat oefening om de magische ring onder de knie te krijgen. Daarom hieronder de volledige uitleg met foto’s.
Hoe haak je de magische ring?:
Maak een lus met de draad (zie foto 1).

Steek de haaknaald in de lus (zie foto 2) en haal het draad naar boven

Nu ga je een losse haken. Sla de draad om de haaknaald (zie foto 3)

Maak de losse af (zie foto 4).

Nu ga je vasten haken in de magische ring. Je steekt de haaknaald van voren naar achteren in de magische ring. (zie foto 5) Sla de draad om de haaknaald.

Haal de draad door de ring naar voren. Je hebt dan 2 lussen op je naald (zie foto 6).

Sla de draad weer om de haaknaald (zie foto 7)

Haal hem door allebei de lussen op je haaknaald. Je hebt nu 1 vaste gehaakt in de magische ring (zie foto 8)

Haak nog 5 vasten op dezelfde manier (zie foto 9)

Als je 6 vasten hebt gehaakt trek je aan de korte draad en daardoor sluit je de magische ring (zie foto 10).

Als je nog een toer haakt kan het zijn dat de magische ring weer een beetje open gaat. Trek dan nog een keer aan de korte draad om hem weer te sluiten.
Niet magisch maar toch een rondje: vindt u de magische ring toch nog te lastig, haak dan 3 lossen en sluit deze tot een rondje met 1 Halve Vaste in de 1e losse. (zie foto)

In dit rondje haakt u de benodigde steken die vermeld staan bij de magische ring, bijv. 6 Vasten in het rondje (zie Foto 12). Het nadeel van deze methode is dat u het rondje niet kleiner kan maken.

Hoe gaat de volgende toer?
Of u nu een magisch rondje of niet maakt, bij amigurumi wordt eigenlijk altijd in een spiraal gehaakt, dus u sluit de toer NIET met 1 halve vaste en u begint de volgende toer NIET met 1 losse.
We zijn begonnen met 6 Vasten in een ring, de volgende toer bestaat vaak uit 12 Vasten, dit betekent dat u in elke Vaste moet meerderen; u haakt 2 Vasten in elke Vaste.
2 Vasten in de eerste V (zie foto 13)

De overgang van de eerste toer naar de tweede toer kan er een beetje raar uitzien, maar zodra u een aantal toeren hebt gehaakt, zal dit minder op gaan vallen.
Wat zijn uw ervaringen met de magische ring? En gebruikt u die bij amigurumi of gebruikt u het niet-magische rondje?

Over de schrijver
Mijn naam is Carolina Speek. Ik brei en haak al sinds ik een jaar of 10 ben, nu al ruim 40 jaar. Ik vind het heerlijk om te haken en te breien, maar nog leuker vind ik het om zelf patronen te ontwerpen. Zelfs met ruim 40 jaar ervaring valt er nog steeds veel te leren en uit te proberen. De kennis die ik al heb en de kennis die ik opdoe wil ik graag delen en doorgeven aan anderen. Naast het ontwerpen van brei- en haakpatronen voor breiclub schrijf ik ook blogs. Daarin kan ik nog meer details, tips en trucs delen. Ik hoop u zo enthousiast te maken, dat u ook nieuwe technieken gaat proberen. De eerste stap is beginnen, ervaring komt dan vanzelf!
Hilde
Door

Hilde

op 23 Aug 2020

Ik gebruik altijd de magische ring In begin was ik er niet echt handig mee, wat geoefend en nu lukt het goed

Reactie plaatsen

Doe jij weer mee aan het leukste brei- en haakproject van het jaar?

Ik doe mee
Ontdek alles over het thema van dit jaar!
Your information is safe with us