Verslaafd aan haken? Wij laten je niet in de steek - Breiclub.nl
25 redenen om níet te beginnen met haken!

Ik ben Sietske en ik ben verslaafd aan haken. Omdat ik jullie daarvoor wil behoeden, hierbij mijn eerste blog! 25 redenen om níet te beginnen met haken. Doe er je voordeel mee! Enne, lukt het je niet? Geen nood, de komende maanden zal ik je met raad en daad bijstaan!

 1. Er zijn veel te veel mooie patronen, voor je het weet heb je een wishlist die zo lang is dat je 120 moet worden om alles af te maken. En die wishlist wordt nóóit korter.
 2. Als je eenmaal weet wat voor mooie wol er te koop is, gaat al je geld daarnaartoe. Niet handig!
 3. Haken kost tijd, heel, veel, tijd. Je hebt geen tijd meer voor huishouden, school of studie. Laat staan dat je er nog een sociaal leven op na kunt houden!
 4. Je hele kamer ligt vol met bolletjes wol, haaknaalden, stekenmarkeerders, schaartjes en andere haakbenodigdheden. Opgeruimder wordt het er niet van in je huis.

verslaafd aan haken

 1. Je kunt nooit meer een Zeeman, Wibra of Action voorbij lopen: éven kijken wat voor bolletjes er liggen.
 2. Je hebt nooit genoeg wol. Als je een nieuw project begint, is de wol die je in je kast hebt liggen per definitie niet goed genoeg. Je hebt nét een andere kleur nodig, of je komt nét een bolletje tekort. En dat kleurbad hebben ze natuurlijk nooit meer! Op naar de wolwinkel dan maar weer.
 3. Je haakstash is nooit groot genoeg. Als je eindelijk alle bolletjes in je bezit hebt, die op je lijstje stonden… komen al die mooie merken met een nieuwe collectie… Zucht!
 4. Voor je fashion-gevoel is haken ook een no-go. Met je huispak in een hoekje van de bank haakt nou eenmaal het lekkerst.
 5. Er zijn veel, heel veel onmisbare haakaccessoires. Dacht je dat je er was met een bolletje wol en een haaknaald? No way! Al snel komen daar de stekenmarkeerders bij (je project hoeft maar één keer per ongeluk op de grond te vallen.. een hele avond werk naar de maan), vervolgens is de wolwinder aan de beurt (want je garen uit het midden van je bol halen is toch wel ideaal) en ten slotte blijkt tunisch haken toch wel heel leuk… ligt er weer een nieuwe set haaknaalden in je winkelmandje. Conclusie: Doe. Het. Niet!

verslaafd aan haken

 1. Draadjes wegwerken is rotwerk. Om te voorkomen dat je dit moet doen, kun je maar beter helemaal niet beginnen!
 2. Alle gesprekken die je voert, draaien uit op wol.. mega-frustrerend voor je omgeving.
 3. Je “verhaakt” regelmatig zinnen die je leest. Enkele voorbeelden van eigen hand: Een artikel op nu.nl aanklikken omdat je denkt dat het over de mystery blanket gaat… bleek het over het festival mysteryland te gaan. En in mijn studieboek las ik “equality of yarns” in plaats van “equality of arms”… Haakfaal!
 4. Je facebook-pagina wordt overgenomen door wol en mooie projecten. Geen goede combinatie met puntje 1, want je wishlist wás al zo lang!
 5. Je moet minstens ieder half jaar naar de Ikea, omdat je garenkast vol is. Inmiddels staat de teller bij mij op drie! Geen garen meer kopen ook een optie… ehm, not when you’re hooked!
 6. En als je dacht dat het bij kasten zou blijven? Op een gegeven moment is je huis écht te klein en zul je moeten verhuizen naar een groter huis! Alleen maar voor de wol.

verslaafd aan haken

 1. Er zijn enorm veel mooie kwaliteiten wol. Heb je het katoen wel een beetje gezien, stap je over op acryl, wol, merino, mohair… en zo kan ik nog wel even doorgaan. Er komt geen eind aan!
 2. Als je dan toch hooked bent… Maak dan vooral géén account op ravelry. Dan krijg je namelijk óók nog alle prachtige buitenlandse patronen erbij die je moet weerstaan.
 3. En over die buitenlandse patronen gesproken… Supervervelend, want dan moet je alle termen die je net in het Nederlands kende, weer in het Engels gaan leren. En tot overmaat van ramp gebruiken ze in Amerika óók weer andere termen. Té verwarrend om überhaupt te beginnen.
 4. Als je eenmaal de sites van de grote webshops gevonden hebt, blijf je maar klikken op alle mooie pakketten. En voor je het weet staat de postbode voor je deur met een enorme doos, of twee, of drie. Om ruzie aan het thuisfront te voorkomen: Niet doen!
 5. Een deken kopen is veel makkelijker dan een deken haken. Daar zit namelijk zo een uurtje of 200 werk in, als het niet meer is. Die tijd kun je beter in andere dingen steken!
 6. Als je eenmaal begint aan een deken, wil je er nog een, en nog een, en nog een. Voor je het weet heb je tien dekens in je kast liggen… Daar kun je niks mee!

verslaafd aan haken

 1. Je gevoel voor tijd verdwijnt als sneeuw voor de zon: “ik haak nog even één toer.. of twee, of drie.. Huh, het is ineens twee uur later!”
 2. “Even” is sowieso een gevaarlijk begrip. “Ik kom zo”, krijgt een hele andere betekenis als je haakt.
 3. Je meet tijd niet meer in uren, maar in toeren!
 4. En, last but not least… Voor je het weet ben je verslaafd! Ze noemen het niet voor niets: You’re hooked!

MAAR, als je ondanks mijn waarschuwingen toch het risico neemt, en je bént hooked, no questions asked!.. Ik laat je niet in de steek.

De komende maanden ga ik voor de breiclub artikelen schrijven over de mooiste garens, de beste accessoires en de leukste patronen. Ik zie je snel!

http://www.sietsaandehaak.nl

 

 

Fran
Door

Fran

op 21 May 2017

Ik uh... neem je tips.... uh... niet aan! :)

Sietske
Door

Sietske

op 21 May 2017

Haha Fran, voor jou is het toch al te laat vrees ik! Maar in mijn andere blogs staan vast wel tips waar je iets aan hebt!

Bianca
Door

Bianca

op 21 May 2017

Van de ene ambachtsvrouw naar de ander: Leuk geschreven. Geniet jij maar lekker van je haakwerk, dan doe ik het ook. Vind het namelijk heerlijk om van die leuke gemenigheidjes in haakwerk te stoppen, zodat niemand, maar dan ook niemand het na durft te maken. Dan heb je dus wat unieks... :) En verslaafd? Dat woord staat niet in mijn woordenboek. Als ik denk dat ik haken te leuk ga vinden, schakel ik weer over naar breien. Zo! :)

Sietske
Door

Sietske

op 21 May 2017

Haha, briljante strategie! Ik ga hem ook toepassen!

Heuser Monicz
Door

Heuser Monicz

op 21 May 2017

Een sessie bij de psycholoog is duurder dan een pakket wol ! 😃 mooi geschreven, ik ga de tips zeker toepassen, als ik door mijn voorraad wol en projekten zit 😉

Sietske
Door

Sietske

op 21 May 2017

Zeker waar! Al hoop ik niet dat iedereen dat toe gaat passen, dan heb ik straks namelijk geen werk meer om mijn wolverslaving te bekostigen (ik studeer psychologie :-) ).

Heuser Monica
Door

Heuser Monica

op 21 May 2017

Een sessie bij de psycholoog is duurder dan een pakket wol ! 😃 mooi geschreven, ik ga de tips zeker toepassen, als ik door mijn voorraad wol en projekten zit 😉

Conny Paans
Door

Conny Paans

op 21 May 2017

Hele goede tips...... maar voor mij veel te laat. ;) En nog erger is het als je niet alleen van haken houdt maar ook van breien. Daar heb je ook zo veel mooie patroontjes van.

Sietske
Door

Sietske

op 21 May 2017

Ik ben helaas ook om voor het breien tegenwoordig. Drama!

Rina
Door

Rina

op 21 May 2017

Helaas te laat. Ik moet alleen nog leren om niet met 5 projecten tegelijk bezig te zijn :-).

Sietske
Door

Sietske

op 22 May 2017

Haha, ik zal je gerust stellen, ik heb er minstens 10 op mijn haaknaald staan!

Akkelien
Door

Akkelien

op 21 May 2017

Heerlijk om te lezen :-) En heel herkenbaar!

janny
Door

janny

op 21 May 2017

Dank voor de waarschuwing! Ik ga er niet mee verder / aan beginnen. heb al genoeg/ teveel verslavingen..... Maar alle anderen wens ik nog veel haakplezier en mooie resultaten!

Jannie klippel
Door

Jannie klippel

op 22 May 2017

Ookvoor mij te laat waar ik ook naar toe ga haak of breiwerk gaat mee

Yvonne
Door

Yvonne

op 22 May 2017

Super leuk stuk Sietske, leuk geschreven. Ik ben benieuwd hoeveel potentieel haakster "helpt" door er geen nieuwe verslaving bij te nemen, haha. Groetjes van Yvonne

Sietske
Door

Sietske

op 22 May 2017

Thanks Yvonne! Ik ben ook benieuwd!

sigrid katkatkatoen
Door

sigrid katkatkatoen

op 23 May 2017

Echt grappig!!!! Voor mij is het natuurlijk ook al te laat, maar misschien heb je nog een klein gedeelte van de bevolking kunnen redden, hihi!

Manon
Door

Manon

op 28 May 2017

ha ha een leuk verhaal, ben al halverwege!!! gelukkig kan ik geen Engels dus verder als Ned. komt het niet, maar dat is ook genoeg!!....

Karin
Door

Karin

op 28 May 2017

Te laat! Ben al jaren hooked! Herken mezelf in je blog! Heerlijke bezigheid,

Siets aan de Haak
Door

Siets aan de Haak

op 28 May 2017

Fijn he!

Joke Bamberger
Door

Joke Bamberger

op 28 May 2017

Ik word zo zenuwachtig als ik een project af heb en er nog geen nieuwe is. Hoezo verslaafd aan haken

Siets aan de Haak
Door

Siets aan de Haak

op 28 May 2017

Haha, gelukkig voorkom ik dat door met 10 projecten tegelijk bezig te zijn!

Annie
Door

Annie

op 28 May 2017

Ha ha, leuk stukje en zoooo! Waar. Je bent alleen de kringloop nog vergeten, ik duik altijd meteen in n bak met wol als ze die hebben😊

Maria
Door

Maria

op 29 May 2017

Voor mij ook al te laat! Bevind me nu in een situatie dat ik gewoon even niet meer weet wat ik wil haken. Heb me al gestort op meerder kleinere projectjes leuk om te doen en sneller klaar. Ook al Tunisch haken begonnen. Maar zoek meer uitdaging ben even klaar met de wat eenvoudigere beren, apen enz. Kast is vol en raak ze niet kwijt. Kortom weet het even niet meer.......

Sel
Door

Sel

op 29 May 2017

Heel herkenbaar.... Hoe kun je in vredesnaam afkicken ??:

Siets aan de Haak
Door

Siets aan de Haak

op 01 Jun 2017

Goede inspiratie voor een nieuwe blog Sel!

Colpaert Myriam
Door

Colpaert Myriam

op 04 Jun 2017

Ach achach echt leuke tekst Enja bij mij is juist hetzelfde maar bij mij komt ook breien erbij Telkens als ik een bolletje koop stroomt het bloed van geluk door mijn lichaam en verlang ik naar mijn breihoekje om iets nieuw te beginnen of iets anders proberen af te werken Er zijn te weinig uren in een dag Met andere woorden het zijn ook steeds late uurtjes in de nacht Maar dit is verslaving

Reactie plaatsen