Haarbandje met margrietsteek haken
Haarbandje met margrietsteek haken

Nu de kinderen weer naar school gaan moeten de haren ook weer voor de ogen vandaan. Daarom deel ik met jullie een haakpatroon van een haarbandje.

Ik ben op het idee gekomen voor deze haarband door onze dochter. Ze is 5 jaar en heeft redelijk lang haar. Maar ze vind staartjes niet altijd even fijn in haar haar. Doordat dit erg trekt aan haar hoofd. Ik herken dit wel want ik heb daar ook wel eens last van. Maar ja je kunt natuurlijk niet je schoolwerk doen als je haar steeds voor de ogen hangt. Dus heb ik een alternatief voor haar verzonnen. En dat is een heerlijke zachte haarband. Want een plastic haarband vindt ze ook niet lekker zitten.

De haarband haak ik met de margrietsteek met 5 pieklussen. In deze blog leg ik ook meteen uit hoe je die haakt.

Benodigdheden

Dit is echt een ideaal werkje om restjes op te haken. Voor in het haar vind ik natuurlijk materialen wel het fijnste. Dus ik haak de haarbandjes met katoen of wol. De dikte van het garen maakt niet uit.

Ik pak meestal een haaknaald groter dan aanbevolen wordt. Dan blijft het werk lekker soepel.

Om de draadjes weg te werken gebruik ik een stopnaald.

Het patroon

Ik begin met vasten te haken zonder lossenketting. In dit mooie filmpje  van de breiclub kun je zien hoe je dit doet. Dit is echt mijn favoriete techniek om te beginnen met een project want de ketting is veel elastischer dan een normale lossenketting.

De vasten zonder lossenketting moet ongeveer 48 centimeter zijn. Deze haarband is dan geschikt voor kinderen van 5-10 jaar. Mocht je de haarband groter of kleiner willen dan kun je de lengte aanpassen. Pas wel op dat je een aantal steken hebt dat deelbaar is door 2.

De ketting haak je aan elkaar met een halve vaste. Pas op dat je de ketting niet draait

Nu ga je verder met de margrietsteek met 5 pieklussen. Mc15 (margrietcluster met 5 pieklussen)

Deze haak je als volgt: 1e pieklus ophalen in sluitlus van de vorige mc15, 2e onder 2 draadjes van de vorige pieklus van de zelfdde mc15, 3e op dezelfde plek war de laaste pielus van dezelfde mc15 is gehaakt. 4e en 5e in elke van de volgende steek, omslag en door alle 6 lussen op de haaknaald halen.

Je begint met 3 lossen, dan de mc15 en daarbij haal je 5 lossen op in de 2e en 3e losse vanaf de haaknaald en in de de eerste 3 steken. *1l, 1mc15; herhaal vanaf * tot eind, hv in begin vorige toer

Toer 3: 1l, 1 v in sluitlus van mc15, *1 v in volgende losse, 1 v in sluitlus van de voorgaande mc15; herhaal vanaf * tot einde, 1 v in elke van volgende 2 l, hv en afhechten

Nog even de draadjes afhechten en het haarbandje is af. De eerste toer sluit niet heel mooi aan. Ik gebruik het afhecht draadje om het rondje mooi af te sluiten.

De haarband van mijn dochter wil ik niet heel breed hebben. Dus ik heb ervoor gekozen om te stoppen na 5 toeren. Maar je kan natuurlijk zelf weten hoe breed je de haarband wilt.

Nog een paar tips.

Weet je even niet zo goed of je nou al genoeg lussen hebt. Tel dan even de lussen op je naald. Dit moeten er 6 zijn en dan kun je daar een lossen doorheen haken. Dit is zeg maar de sluiting van het margrietje.

Om het eerste margrietje te maken van de toer is het lastig om de doorhaal door het laatste lusje te krijgen. Ik pak dan altijd even dat lusje met mijn andere hand en haal dan de naald erdoorheen.

Samenvatting:

Toer 1: vasten ketting zonder lossen van ongeveer 48 centimeter. Aan elkaar haken met een hv

Toer 2: 3 l, 1 mc15 in de mc15 en daarbij haal je 5 lossen op in de 2e en 3e losse vanaf de haaknaald en in de de eerste 3 steken. *1l, 1mc15; herhaar vanaf * tot eind, hv in begin vorige toer

Toer 3: Toer 3: 1l, 1 v in sluitlus van mc15, *1 v in volgende losse, 1 v in sluitlus van de voorgaande mc15; herhaal vanaf * tot einde, 1 v in elke van volgende 2 l, heb in vorige toer en afhechten

De margrietsteek vind ik echt heel leuk om te haken en kun je natuurlijk voor nog veel meer doeleinden gebruiken. Ik heb er ook wel eens een sjaal mee gehaakt.

Voor wie zou jij zo’n mooi haarbandje haken?

Wil je nog veel meer van mijn werk zien. Kijk dan eens op www.taetskeoriginal.nl of op facebook www.facebook.com/taetskeoriginal

Reactie plaatsen