Southbay, een plaatsje in Florida….
Southbay, een plaatsje in Florida….

…. maar ook een mooie en verslavende haaksteek die er in meer variaties is dan de driehoekige omslagdoek. Zoals dat zo vaak gaat, heb ik de Southbay haaksteek – die veel ervaren haaksters vast wel kennen – via een vriendin geleerd.

Eerst vond ik het te ingewikkeld, want ik kon niet lekker doorhaken. Maar na even rustig de teltekening bestudeerd te hebben, was het helemaal niet zo moeilijk en werkte het zelf verslavend! Met als gevolg dat ik al twee dames verblijd heb met een southbay omslagdoek.

 Mijn schoonzusje is heel blij met de paarse omslagdoek van wol van de Wibra (niet meer in de collectie). Ze gebruikt hem als sjaal bij haar winterjas en als lekkere warme omslagdoek op kille avonden.

Voor mijn beste vriendin heb ik er ook een gehaakt. Een rode in iets dikker garen (ook Wibra). Zelf vind ik haken met dunner garen mooier. Een haaksteek neemt namelijk nogal veel garen. Het haakwerk wordt daardoor dan ook wat dikker en minder elastisch dan breiwerk.

Het vreemde met omslagdoeken is dat ik ze heel graag maak, maar zelf minder vaak draag. Daarom geef ik ze ook graag weg. Altijd leuk om een zelfgemaakt cadeau weg te kunnen geven, toch?  

Ik draag trouwen wel veel sjaals. Onlangs heb ik er een gehaakt in de southbay steek. Maar dan niet in een driehoek maar in een rechthoek. Aan het begin en eind van iedere toer is het even opletten, maar het resultaat is heel geslaagd (al zeg ik het zelf). En nog steeds verslavend…

 Southbay haaksteek

En nu wil je natuurlijk het patroontje hier van hebben. Als je even googelt op ‘southbay rechte sjaal’ heb je er zo een te pakken.

Het witte garen van deze sjaal is een mengsel van wol en katoen, gevonden in een prachtige wolwinkel in Deventer. Trouwens een ontzettend gezellige stad met veel kleine zaakjes waaronder dus ook een paar met prachtige wol. Samen met een stel vriendinnen liep ik als een kind door een snoepwinkel. Heel verlekkerd naar al dat moois te kijken, maar niet weten wat te kiezen. Toen ik ’s avond vol trots de streng wit garen liet zien, kreeg ik als reactie: ‘was dat nou alles wat je kon vinden…?’  Toch was ik er heel blij mee, vooral nadat ik wist wat ik er van zou maken. En ja….dan beperkt die ene streng me natuurlijk wel in de mogelijkheden. Dus nu maar eens een zomersjaal gehaakt.

 

Hilde Sourie
Door

Hilde Sourie

op 21 May 2017

Amaai chapeau !! heel mooi gehaakt !! doe het ook graag maar daarvoor heb ik nie zoveel geduld ;het naaien van rokjes en truitjes ligt mij beter ;zal toch maar eens opnieuw proberen om ook een lekkere warme sjaal te maken tegen de winter ;kan ik goed gebruiken ; Bedankt voor de tips gr hilde

Janneke Broers
Door

Janneke Broers

op 21 May 2017

Bedankt voor je reactie. Naaien doe ik ook, maar dan vooral tassen (van zeildoek of andere leuke stoffen). Mijn haak- en breiprojecten hebben meestal geen haast. Het helpt mij juist onthaasten.

anita
Door

anita

op 23 May 2017

hallo Janneke, mag ik aub de afmetingen van je Southbay omslagdoek ?

anita
Door

anita

op 23 May 2017

hallo Janneke, mag ik aub de afmetingen voor deze Southbay omslagdoek ?

anita
Door

anita

op 23 May 2017

hallo Janneke, mag ik aub de afmetingen van je Southbay omslagdoek?

Janneke Broers
Door

Janneke Broers

op 24 May 2017

De totale breedte ong. 215 cm. De lengte middenachter ong. 84 cm.

elske
Door

elske

op 26 Jan 2019

Ik zou graag een trui haken met de southbay steek. Kan hier geen patroon in vinden. Weet jij iets, tips?

Reactie plaatsen