WC-rolhoedje 2.0 haken, echt niet oubollig - Breiclub.nl
WC-rolhoedje 2.0

Toen ik nog jong was, zo ergens in de jaren ’70 van de vorige eeuw, zag je het geregeld op de hoedenplank van de auto staan: een WC-rolhoedje. Ideaal om bij de hand te hebben, wanneer je hoge nood had, wanneer er geknoeid was of er was iemand wagenziek. Vandaag de dag heb je ze
eigenlijk niet meer nodig: de toename van het aantal pompstations aan de snelweg of parkeerplaatsen met WC’s heeft hier mede aan toe bijgedragen. Ook zal het oubollige imago een
rol hebben gespeeld……

Zo’n 8 jaar geleden besloten wij en een vriend ieder een oldtimer aan te schaffen: wij een oude Landrover uit 1979 (zonder hoedenplank ;-)) en hij een Mercedes uit 1971. Deze Mercedes had een hoedenplank. Iedere keer wanneer onze vriend bij ons kwam met de Mercedes zag ik dat beeld van een WC-rolhoedje op de hoedenplank. Mijn man leek het leuk dat ik er een voor hem ging maken.

Daarna ging ik struinen op het internet om te kijken of er patroontjes van te vinden waren. Maar dat viel tegen, ondanks wel veel afbeeldingen van die oubollige hoedjes vanuit een stoffig verleden. Ik wilde er wel een wat hipper eigentijdser retro-ding van maken: een soort van 2.0 versie ;-)
Ondertussen zijn er in die zeven jaar al veel meer artikelen gewijd aan het WC-rolhoedje.

WC-rolhoedje

Na wat gepuzzel heb ik er toen een gemaakt. Met veel lol hebben we hem gegeven aan onze vriend. Hij barstte uit van het lachen, toen hij hem uitpakte. Ondertussen staat het hoedje al weer zo’n 7 jaar te prijken op de hoedenplank van zijn Mercedes! Ondertussen wel wat verbleekt door de zon ;-)

Mijn buurvrouw had indertijd een oud Dafje (zo’n truttenschudder of ouwe-wijven-straaljager) bij de deur staan. Ik kon het niet laten om voor haar ook een passend WC-rolhoedje te maken. En ondertussen waren er meer die zo’n eigen-gehaakt hoedje 2.0 van mij wilden hebben.

Om het een wat hipper imago te geven moet je vooral naar het materiaal kijken. Vroeger werden ze gemaakt van acryl-garen, vaak in wit en pasteltinten. Voordeel van deze materialen en kleuren is dat het in de zon niet zo verkleurt.

WC-rolhoedje

WC-rolhoedje 2.0

Ik kies voor de 2.0-versie er dan voor (zeker omdat de meeste hoedjes die ik weggaf, ‚gewoon’ als sierobject op het toilet belandden) om katoen of merino-garen te gebruiken. Beide materialen hebben een wat gladdere afwerking. Het liefst in heldere kleuren. Ook het koordje heb ik achterwege gelaten, juist vanwege dat dit het hoedje zo oubollig maakt.

Om de boel dan bij elkaar te houden heb ik een andere oplossing gevonden: onder de hoed een randje met een elastiekje erdoor. Ook is het leuk om wat eigentijdsere frutsels en fournituren te gebruiken voor het
pimpen (zoals knoopjes, strikjes, roosjes e.d.).

Toen ik deze blog aan het schrijven was, zag ik dat over dit onderwerp eerder ook al een topic geschreven is geweest (door Ineke) op breiclub.nl.

Dit zijn erg leuke WC-rolhoedjes en deze zijn nog eigentijdser dan die van mij, en ook erg leuk voor kinderen. Die van Ineke zijn modern: een 3.0 versie. Die van mij zijn gewoon retro ;-).

Ook in haar blog schrijft Ineke het basispatroon het WC-rolhoedje. Hier heb ik dan nog twee kleine aanpassingen op. Dit om het hoedje ‚mooi strak’ om de WC-rol te laten zitten.

Mijn aanpassingen:

* Bij de overgang van de hoed naar de rand steek ik voor de rand in de voorste lussen van de stokjes, dit om een mooie vorm te maken en om ruimte te maken voor het randje (van twee toeren) onder de hoed;

* Nadat de basis voor het hoedje klaar is, keer ik het hoedje onderste boven en ga in overgang van de hoed naar de rand in de achterste lussen stokjes haken, waarbij ik minderingen maak. Bij de eerste toer wordt iedere 5e en 6e stokje tezamen gehaakt. En bij de tweede haak je iedere 4e en 5e stokje tezamen. Vervolgens rijg je er een elastiekje door.

Monique
Door

Monique

op 28 Nov 2016

Dit doet mij écht helemaal denken aan mijn kinderjaren. Mijn moeder heeft tientallen van deze ouderwetse wc-hoedjes gehaakt. Zij werkte in een breiwolwinkel en die werden daar verkocht. Ik heb zelf als kind ook geleerd hoe ik die moest haken. Wat een tijd ! Toch leuk om te zien dat er nu een gepimpte versie van is ... mooi !

Ralph van der Willigen
Door

Ralph van der Willigen

op 05 Nov 2023

Wie is bereid zo'n leuk toiletrolhoedje voor ons te maken. Helaas zelf niet creatief. Heb wel iets op marktplaats voorbij zien komen maar met verzendkosten wordt het minder leuk. Als het gehaakt of gebreid is kan het met de briefpost en dus minder duur.

Reactie plaatsen