Zig-zag rib, een mooi alternatief - Breiclub.nl
Zig-zag rib breien

Om een trui af te werken, is rib natuurlijk de aangewezen keuze: het rolt niet om en het is behoorlijk elastisch. Soms vind ik de zoveelste 2×2 rib of variant daarop alleen saai…. Voor net dat beetje extra sjeu aan je werk is zig-zag rib een mooi alternatief. 

De fraaie zig-zag textuur die zo kenmerkend is voor deze steek, wordt verkregen door de steken in een andere volgorde te breien, dan ze op de naald staan. In deze blog laat ik je zien hoe je deze variant op de reguliere ribsteek breit.

Zig-zag rib wordt gebreid over een meervoud van 3 + 1 steken. Voor dit voorbeeld heb ik 19 steken opgezet.

In het kort bestaat het patroon voor deze steek uit de volgende twee naalden:

Naald 1 (goede kant): 1 averecht, *sla de eerste steek over, brei recht in de achterste lus van de tweede steek (laat de steek niet afglijden), brei recht in de voorste lus van de eerste steek en laat nu beide gebreide steken afglijden, 1 averecht; herhaal vanaf * tot het einde van de naald.

Naald 2 (verkeerde kant): 1 recht, *sla de eerste steek over, brei averecht in de tweede steek (laat de steek niet afglijden), brei averecht in de eerste steek en laat nu beide gebreide steken afglijden, 1 recht; herhaal vanaf * tot het einde van de naald.

Herhaal naalden 1 en 2 tot de gewenste hoogte.

Zig-zag rib breien stap voor stap

Naald 1

1. Brei 1 steek averecht

Zig-zag rib

2. Sla de eerste steek over en brei recht in de achterste lus van de tweede steek. Laat de zojuist gebreide steek niet afglijden van de linkernaald!

Zig-zag rib

3. Brei recht in de voorste lus van de eerste steek die je in stap 2 hebt overgeslagen. Laat vervolgens beide gebreide steken afglijden.

Zig-zag rib

4. Brei weer 1 steek averecht.

Zig-zag rib

5. Herhaal stappen 2 t/m 5 tot het einde van de naald.

Naald 2

6. Brei 1 steek recht

Zig-zag rib

7. Sla de eerste steek over en brei averecht in de tweede steek. Laat de zojuist gebreide steek niet afglijden van de linkernaald!

Zig-zag rib

8. Brei averecht in de eerste steek die je in stap 7 hebt overgeslagen. Laat vervolgens beide gebreide steken afglijden.

Zig-zag rib

9. Brei weer 1 steek averecht.

Zig-zag rib

10. Herhaal stappen 7 t/m 9 tot het einde van de naald.

Aan de goede kant van het werk, ziet deze steek er dan als volgt uit:

Zig-zag rib

En zo ziet het er uit aan de achterkant:

Zig-zag rib

In het geval je werkstuk eindigt met zig-zag rib, kan je na naald 2 afkanten in 1 averecht, 2 recht patroon.

Heb jij wel eens zig-zag rib gebruikt in een project?

Lia Crapels
Door

Lia Crapels

op 12 Jun 2016

Deze steek gebruik ik al jaren als siersteek in de volle lengte van een trui en als afwisseling bij kabelpatronen. Ik brei dan wel op de linkse kant gewoon averechts.

Marie-Jose Moonen
Door

Marie-Jose Moonen

op 14 Jun 2016

Ik heb de zigzag steek uitgeprobeerd en het geeft een heel leuk effect en is niet moeilijk om te breien, ga ik zeker gebruiken in een werkstuk. Bedankt voor de leuke tip

T van Anraad
Door

T van Anraad

op 26 Nov 2018

Leuk motief ga ik proberen voor een sjaal.

Hanne
Door

Hanne

op 16 Dec 2023

Zou het kunnen zijn dat stap 9 een steek recht is ipv averecht. Pas dan ziet de achetrkant er hetzelfde uit als op de foto.

Reactie plaatsen