De hoek ombreien, stap voor stap - Breiclub.nl
Rand haaks aanbreien - deel 2: de hoek om

De hoek ombreien: In een eerdere blog post heb ik je al laten zien hoe je een rand op je project kan aanbreien. Het bijzondere bij deze techniek is dat de steken van de rand haaks op de rest van het werk gebreid worden, waarbij de steken van de rand worden verbonden met die van het hoofddeel door deze samen te breien.

Hierdoor ontstaat niet alleen een decoratieve, maar ook een zeer elastische afwerking van een project. Véél elastischer dan met een reguliere afkanting!

De vorige keer heb ik aan de hand van een proeflapje al laten zien hoe dit in zijn werk gaat. Vandaag wil ik je laten zien hoe je met een dergelijke kanten rand om een hoek kan breien.

Om “de hoek om” te breien moet je een wat andere aanpak volgen dan voor de rest van de rand. En wat precies, hangt weer af van hoeveel steken breed jouw aangebreide rand is. Je kan je waarschijnlijk wel voorstellen dat het omgaan van de hoek vergelijkbaar is met het rijden van een autorace: de binnenbocht is altijd korter qua af te leggen afstand dan de buitenbocht. 

racing-car

Als je niet op de een op of andere manier daar rekening mee houdt, gaat de hoek trekken en vervormen op een manier die je ook met het opspannen van je werkstuk niet kan verhelpen. Hoe breder de rand, des te belangrijker is het dus om van te voren al je plan te trekken.

Bij het aanbreien van de rand langs de zijde van het werk, brei je 2 naalden rand voor elke steek van het hoofddeel. De oplossing ligt dus eigenlijk voor de hand: Meer dan 2 naalden voor de rand breien voor elke steek! Dit is in dat opzicht een variant van verkorte toeren breien.

Voor een relatief smalle rand van ca. 5 tot 9 steken, is het voldoende om 2 maal extra heen en weer te breien voor de rand ter hoogte van de hoek. Bij bredere randen, zijn er natuurlijk meer extra naalden nodig.

In dit voorbeeld varieert de rand tussen de 10 en 15 steken breed, ik ga daarom uit van in totaal 3 maal extra heen en weer breien ter hoogte van de hoek.

De hoek ombreien stap voor stap

1. Markeer de 3 steken op de hoek van het hoofddeel van je werk. Brei vervolgens de rand aan zoals in de vorige blog is toegelicht tot de eerste gemarkeerde steek.

De hoek ombreien

2. Brei nu volgens de in je patroon gegeven beschrijving voor de eerst volgende naald die je van de buitenkant van de rand naar de binnenkant toe breit, tot 1 steek voor het einde van de naald. Brei deze laatste steek van de naald zoals gebruikelijk samen met de eerste volgende steek van het hoofddeel.

De hoek ombreien

3. Keer het werk. Haal de zojuist gebreide steek averecht af en brei de terugaande naald zoals gebruikelijk.

De hoek ombreien

4. Brei nu de volgende naald die je van de buitenkant van de rand naar de binnenkant toe breit, tot 1 steek voor het einde van de naald. Brei deze vervolgens niet samen met de eerste volgende steek van het hoofddeel. Brei deze steek in plaats daarvan gewoon recht.

De hoek ombreien

5. Keer het werk. Haal de eerste steek averecht af en brei de teruggaande naald zoals gebruikelijk. Je hebt nu 4 naalden van de rand gebreid en in plaats van 2 slechts 1 steek van het hoofddeel van je werk weggeminderd.

De hoek ombreien

6. Herhaal stappen 2 tot 5 nog tweemaal, 1 maal voor elke gemarkeerde hoeksteek. Je breit hierbij dus in totaal 12 naalden van de rand, voor slechts 3 steken van het hoofddeel van je werkstuk. Dit ziet er dan als volgt uit:

De hoek ombreien

Je kan hierbij goed zien, dat er voor elke hoeksteek 2 ribbels zijn in plaats van 1.

7. Ga vervolgens verder met het aanbreien van de rand op de gebruikelijke manier met 2 naalden van de rand voor elke steek van het hoofddeel van het werk.

De hoek ombreien

Heb jij wel eens een rand aangebreid op deze manier?

Christa Goes
Door

Christa Goes

op 23 May 2016

Duidelijk uitgelegd! Ik ga het gauw eens proberen.

MARÍA ISABEL
Door

MARÍA ISABEL

op 18 Sep 2017

Excelente trabajo, felicitaciones, muy lindo siempre en español, gracias

Reactie plaatsen