Punniksteek afkanting met boogjes, decoratief en elastisch - Breiclub.nl
Variatie op de punniksteek afkanting: boogjes

In dit blog wil ik je een variatie op de punniksteek afkanting laten zien. Waar bij de reguliere punniksteek afkanting rechtstreeks over alle af te kanten steken heen wordt gewerkt, maak je bij deze variant boogjes in punniksteek koord tussen de af te kanten steken in.

Dit is niet alleen heel decoratief, maar geeft ook een zeer elastische afkanting. Heel erg geschikt dus voor bijvoorbeeld sjaals, die opgespannen moeten worden voor het mooiste resultaat.

Zoals je al in het blog over punniksteek breien hebt kunnen lezen, kan je deze steek breien over 3, 4 of 5 steken. Hoe meer steken, des te dikker wordt je punnikkoord.

Het aantal steken is ook van invloed op de boogjes-afkanting: als je de punniksteekboogjes over 3 steken wilt breien, heb je voor de af te kanten aantallen steken een meervoud van 3 nodig + dat aantal minus 1 (in dit geval dus 2).

punniksteek afkanting
Om deze afkanting te breien, heb je een set breinaalden nodig plus 1 extra breinaald in dezelfde maat. De boogjes afkanting kan zowel aan de goede als aan de verkeerde kant van het werk gebreid worden. In dit voorbeeld begin ik aan de goede kant van het werk.

Punniksteek afkanting met boogjes – stap voor stap

1. Gebruik de eerste 3 steken op de linkernaald om punniksteek te breien. Je kan zelf bepalen hoe lang je het koord maakt, zolang deze maar voor alle boogjes gelijk is. In dit voorbeeld heb ik 3,5 cm / 10 naalden punniksteek gebreid.

punniksteek afkanting

2. Houdt vervolgens de naald met de steken van het punnikkoord parallel aan de naald met de verder af te kanten steken:

punniksteek afkanting

3.  Steek de derde breinaald in de eerste steek van de voorste naald om recht te breien, en direct daarna ook door de eerste steek van de achterste naald. Sla het garen om de naald zoals gebruikelijk, trek het garen door beide steken heen en laat vervolgens de eerste steek van zowel de voorste als achterste naald afglijden.

punniksteek afkanting

punniksteek afkanting

4. Herhaal stap 3 nog tweemaal.

punniksteek afkanting

5. Haal de 3 zojuist gebreide steken terug af naar de linkernaald.

punniksteek afkanting

6. Herhaal stappen 1 t/m 5 totdat nog 3 steken resteren op de linkernaald. Herhaal stap 1 en 2 vervolgens nog eenmaal.

punniksteek afkanting

7. Werk stap 3 tweemaal, je hebt dan 2 steken op de rechternaald.

punniksteek afkanting
8. Haal de eerste steek over de tweede steek heen, je hebt nu nog 1 steek op de rechternaald over.

punniksteek afkanting
9. Herhaal stap 3 nog eenmaal gevolgd door 1 herhaling van stap 8. Alle steken zijn nu afgekant, je kan nu het garen afknippen en door de laatste lus heen halen om af te hechten.
punniksteek afkanting
Zo ziet het boogjesrandje dan aan de goede kant van het werk eruit:

punniksteek afkanting

En zo aan de verkeerde kant van het werk:

punniksteek afkanting

Afhankelijk van het gewenste effect kan je deze afkanting dus aan de goede of juist aan de verkeerde kant van het werk breien.

Hoe vindt jij deze afkantmethode?

Miranda
Door

Miranda

op 08 Aug 2016

Leuke steek..zeker een keer proberen

Lieve Feryn
Door

Lieve Feryn

op 14 Aug 2016

ik haak en brei veel, ik ben nu bezig met poppekleedjes breien mijn en zal zekermijn volgend werkje die boogjes maken het is heel mooi

Reactie plaatsen