Sieraden haken
Sieraden haken

Als je een keer wat anders wilt haken dan dekens of shawls, heb je dan al aan sieraden gedacht? Of je nu houdt van stoer, chique of romantisch, in elke stijl zijn er wel sieraden te haken. Armbanden, halskettingen, oorbellen… het kan allemaal! Hier een aantal voorbeeldjes en links naar patronen om je te inspireren.

De eerste ketting die ik haakte was deze, een heel lange slinger lossen, met af en toe een kraal eraan gehaakt, die 5 keer omgeslagen en er gehaakte bloemetjes op gezet. Heel simpel om te maken, maar door de glansgarens toch mooi en romantisch. Ik heb een paar garens samen gehaakt, voor extra variatie en glans.

Heel ander soort gehaakte halskettingen zijn deze. De rechter heb ik gekregen, en de  linker heb ik eens gekocht als borstvoedingsketting. Heerlijk en veilig voor de kleine baby om aan te friemelen terwijl ze ligt te drinken. Maar ik moet zeggen dat ik ‘m zo leuk vind dat ik ‘m nog steeds met enige regelmaat draag. Tijd om zelf eens zoiets te maken?

Armbanden haken is ook leuk, en lekker snel klaar. Het setje aan de linkerkant haakte ik ooit naar patroon van A la Sascha, vind je HIER, en bestaat uit gehaakte kabels, voor een stoerdere look. De middelste twee heb ik eens gekregen van een andere blogster, en de twee rechts herken je misschien nog wel van mijn patroontjes hier op Breiclub van laatst. (Die vind je HIER, mocht je die gemist hebben.)

Oorbellen heb ik al heel veel gemaakt, maar vooral met frivolité, toch vond ik ook nog een setje gehaakte aan mijn rekje. Het patroontje komt uit het boek Arne en Carlos haken de bloemetjes buiten, en wordt daar met een dikker garen en grotere naald gebruikt voor een bloemetjes deken. Ik haakte met haaknaald 0,75.

Op Ravelry (een grote brei- en haakwebsite, waar je je gratis kunt aanmelden en dan zie je heel veel gratis en koop patronen en kun je bijhouden wat je haakt/breit) heb ik vast een zoekopdracht voor je uitgezet, met sieraden patronen in het Nederlands of Engels. Hier is de link. Als ik de Engelse weghaal, blijven er ook nog genoeg patroontjes over in het Nederlands, ook leuke dingetjes om te dragen met bijvoorbeeld Koningsdag, hier is de link.

Maar misschien heb je nog wel een boek liggen met oude haakpatronen, een stukje filethaakwerk kan ook zomaar een leuke armband worden, of misschien is dat kastrandje wel leuk als ketting. Of dat bloemetje uit dat kleedje in een dun garentje als oorbel…

Zo al schrijvend heb ik er weer helemaal zin in, welk sieraad ga jij haken?

Reactie plaatsen