Eiernetjes haken, goed gevuld een leuke verrassing voor Pasen - Breiclub.nl
Eiernetjes haken

Eiernetjes haken: Toen ik klein was, haakte mijn moeder in de weken voor Pasen eiernetjes voor ons. Toen ik zelf kinderen kreeg, schreef ik met haar eiernetjes als voorbeeld zelf een patroon en verraste ik mijn kinderen op Paasochtend met zo’n goed gevuld eiernetje. Het basispatroon is heel eenvoudig met alleen lossen en vasten en wil ik hier graag met jullie delen.

Pasen, de tijd waarin we denken aan nieuw leven, aan opnieuw beginnen. In de natuur loopt alles weer uit en er worden overal om ons heen jonge dieren geboren. Ook zelf krijgen we weer zin in een fris begin! We houden een voorjaarsschoonmaak, doen de donkere winterkleren naar zolder, verruilen het winterdekbed voor een dunner exemplaar en we genieten als het even kan buiten van een kopje koffie met een koekje en een haakwerkje.

Het eiernetje symboliseert het nieuwe, frisse begin. Ik koos daarom voor een frisse gele kleur katoen, het geel van de bloeiende narcissen en van kleine kuikentjes. Ook de inhoud van het netje symboliseert het nieuwe leven, vooral door de vele soorten eieren die er in zitten.

Eiernetjes haken

Onderin stopte ik een dikke sinaasappel, daarop een groot chocolade-ei, een zakje schuimpjes, 2 walnoten, 2 kleine chocolade-eieren, 2 geverfde eieren, een zakje suikereitjes en een broodhaantje – die laatste stak er meestal met z’n kopje uit aan de bovenkant!

Eiernetjes haken

Het basispatroon haken is simpel.

Je gebruikt alleen lossen en vasten en het gaat zo:

Gebruik een kleur katoen naar keuze en haaknaald nr. 3. Haak 5 lossen en sluit die met een halve vaste tot een ring. Haak 1 losse en daarna 12 vasten in de lossenring. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste losse. Haak 6 lossen en een vaste in de volgende vaste van de vorige toer. Doe dit elf keer. Haak 6 lossen en haak nu een vaste in de volgende lossenboog.

Let op: de toeren worden niet meer gesloten, je haakt spiraalsgewijs verder tot het eiernetje af is.

Haak door tot je eiernetje, met een sinaasappel onderin (!), 54 cm lang is. Ik meet dit met een sinaasappel onderin omdat het eiernetje erg rekbaar is en je anders onmogelijk de lengte kunt meten. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het eiernetje langer of korter te haken.

Haak nu met dubbele draad en haaknaald 3,5 een lossenkoord van 80 cm lang. Je kunt ervoor kiezen dezelfde kleur te gebruiken; ik koos 1 draad geel en 1 draad groen. Weef het koord door de gaten bovenaan je eiernetje. Niet door de hoogste gaten, maar één of twee gaten lager. Knoop de beide einden van het koord aan elkaar.

Extra ideeën

Nu is je basis eiernetje klaar. Als je het leuk vindt om er nog iets extra’s mee te doen en om het te versieren, dan heb ik hier nog een paar tips:

  1. Haak met een contrasterende kleur een toer vasten langs de bovenkant; 6 vasten per lus.
  2. Maak een kwastje aan de onderkant; ik wikkelde hiervoor de groene katoen 18x om mijn hand en zette dit vast met de aanhechtdraad. Daarna wikkelde ik ongeveer 1 cm onder dit punt een paar keer met geel katoen er strak omheen en knoopte dat vast. Vervolgens knipt ik de draden aan de onderkant van de kwast door en daarna mooi recht.
  3. Zet bloemetjes op het eiernetje; je kunt hiervoor elk bloemetje kiezen dat je leuk vindt. Ik maakte ze als volgt: haak 6 lossen en sluit met een halve vaste. Haak 1 losse, 1 half stokje, 2 stokjes, 1 half stokje, 1 vaste – dit is het eerste bloemblaadje. Haak er nog 4 bloemblaadjes bij (waarbij je de 1e losse weglaat) en sluit met een halve vaste in de 1e losse. Als je de bloemetjes op het netje zet, kijk dan uit dat je dit op één punt doet, anders kan je eiernetje niet goed meer uitrekken.

Gaan jullie ook eiernetjes maken? Welke versieringen gebruiken jullie, en wat stop je er in? Ik ben benieuwd!

vera de weyer
Door

vera de weyer

op 12 Mar 2017

hartelijk bedankt Tineke voor het patroon van het eiernetje,daar was ik al heel lang naar op zoek,toen ikzelf nog klein was had mijn moeder zaliger er ook zo eentje gehaakt en daar deed ze dan dan de eitjes in en dompelde ze in het kokend water en zo kookte ze de eitjes en barsten ze nooit stuk ,nu kan ik eindelijk er ook zo eentje maken,nogmaals dank ,vera xx

vera de weyer
Door

vera de weyer

op 12 Mar 2017

beste Tineke,wat ben ik blij met een patroon van het eiernetje,daar ik als kind mijn moeder zaliger ooit zo n netje zag haken voor de eitjes die ze erin deed en vervolgens in het kokend water hing om zo de eitjes te koken en nooit geen gebarste eitjes meer mee had,wou ik allang ook zo een netje haken maar vond nergens een patroon ,nu ben ik heeel blij dat te maken dankzij jou,nogmaals dank ,groetjes vera x

Rinske
Door

Rinske

op 12 Mar 2017

Dank je Tineke, voor het patroon van het eiernetje. Ik ga deze absoluut haken en dan kunnen de kleinkinderen deze daarna gebruiken voor de knikkers.

Erna Mulder
Door

Erna Mulder

op 14 Mar 2017

Hallo Tineke, graag zou ik het netje iets breder en korter willen haken. Hoe is dan de verhouden met de steken?

Tineke Schepers
Door

Tineke Schepers

op 17 Mar 2017

Hallo Erna, Als je de eiernetjes brewer wilt maken, Moet je de onderkant vergroten. Begin met 6 losses ipv 5, haak daar 14 of 16 vasten in (hoe meer vasten, hoe breder je eiernetje wordt). Sluit de toer met een halve vaste in de eerste vaste. Haak dan de lossenbogen zoals hierboven beschreven, dat worden er dan dus ook 14 of 16. Als je het eiernetje korter wilt haken, stop je gewoon bij de lengte die jij goed vind. Succes!

Janneke Koning
Door

Janneke Koning

op 19 Mar 2017

Ik had vroeger ook zo'n eiernetje, maar dan in rood-wit-blauw. Volgens mij had mijn oma die voor alle kleinkinderen gehaakt. Ook wij kregen er een sinaasappel in en veel lekkere eitjes. Misschien heb ik hem nog wel op zolder liggen.

Sandra Bael
Door

Sandra Bael

op 19 Mar 2017

Hallo Tinneke, Mijn eiernetje is klaar! Ik ga het vullen met veel paaseitjes en zoete dingen... Met Pasen zal het dan door de klokken bezorgd worden aan mijn kleindochtertje Mart!;-) Was een heel leuk idee van jou!!! Nogmaals dank.

Tineke
Door

Tineke

op 19 Mar 2017

Wat goed! Het zal vast in de smaak vallen. Fijn dat je mijn patroon kon gebruiken!

Alice van Maanen
Door

Alice van Maanen

op 20 Mar 2017

Wat grappig! Mijn moeder had vroeger inderdaad een eiernetje, dat was keknoopt van touw door een oom die in de scheepvaart zat. Daar leerden ze ook allerlei knopen. Zelf heb ik jou eiernetpatroon gemaakt op de lagere school als ballennet. Je kon er zo'n 5 a 6 ballen in doen. En die heb ik nog; gemaakt van ongebleekte katoen met enkele mintkleurige strepen.

Magriet
Door

Magriet

op 22 Feb 2021

Mijn dochter vroeg "mam heb u onze gehaakte paasnetjes nog?" helaas heb ik ze na 40 jaar weggedaan. Ga nu snel met dit patroontje aan de slag zodat mijn kleindochter haar eigen paasnetje krijgt. dankjewel voor het patroontje.

Albi Koops
Door

Albi Koops

op 31 Mar 2023

Ik kreeg vroeger een paasnetje; traditie opgepakt: eerst gehaakt voor mijn kinderen en nu voor mijn kleinkinderen. Ik vul ze met : sinaasappel, walnoten, pelpinda’s, een verrassingsei met zelfgemaakte vilten haasjes of kuikentjes en een chocolade ei!

Reactie plaatsen