Ronde omslagdoek haken - Breiclub.nl
Alles over haken
Babette Nijhof
Alles over haken
2 min
8

Ronde omslagdoek haken "Fenna Herfst"

2 min
8

Vandaag deel ik hoe je de ronde omslagdoek haken kan genaamd “Fenna Herfst”. Hij is zo mooi!

Een omslagdoek heb je in vele soorten en maten en het is altijd leuk om een mooi patroon te hebben voor een omslagdoek toch? Een tijdje geleden ben ik opzoek gegaan naar een omslagdoek. Op internet kom je heel veel verschillende soorten omslagdoeken tegen en de ene wel met een punt en de andere zonder punt, maar ook veel verschillende maten en patronen. Tot dat ik deze omslagdoek tegen kwam en was er snel uit dat ik deze wel wilde gaan haken.

Dit patroon komt van Karin Aan De Haak,  van haar mocht ik haar patroon gebruiken voor mijn blog van vandaag. Het is een eigen ontwerp van Karin. Omdat mijn omslagdoek nog lang niet af is gebruik ik hier de foto’s van Karin.

ronde omslagdoek haken

Hierbij het patroon van de ronde omslagdoek Fenna Herfst

Begin: Haak 4 lossen, sluit met een halve vaste tot een ring.

Toer 1: Haak 3 lossen (=1e stokje), haak nog 7 stokjes in de ring, keer.

Toer 2: Haak 4 lossen (=1e stokje + 1 losse), haak een stokje op het volgende stokje, * haak 1 losse, haak een stokje op het volgende stokje *. Herhaal van * tot * tot einde. Keer.

Toer 3: Haak 3 lossen (= 1e stokje), haak in dezelfde steek een stokje, *haak 1 losse,
haak in volgende stokje 2 stokjes*. Herhaal van * tot * tot eind. Keer.

Toer 4: Haak 3 lossen (=1e stokje), haak in volgende stokje een stokje, *haak 2 lossen, sla losse over, haak in stokje 2 stokjes, haak in volgende stokje 1 stokje, * Herhaal van * tot * nog 5x. Haak 2 lossen, haak op de laatste 2 stokjes elk een stokje. Keer.

Als je goed naar de foto kijkt zie je dat de omslagdoek in 6 delen vanuit het midden steeds wijder wordt.

Je haakt nu als volgt door:

Haak 3 lossen als 1e stokje, haak op volgende stokje een stokje -> dat is de zijkant, die blijft steeds bestaan uit 2 stokjes. Haak 2 lossen, sla de 2 lossen over (= opening tussen de delen), haak 2 stokjes op het 1e stokje (= je meerdering), haak op elk volgend stokje 1 stokje tot je bij de 2 lossen bent. Daar haak je weer 2 lossen, slaat 2 lossen over en haakt weer 2 stokjes op het 1e stokje en op elk volgend stokje 1 stokje enz. tot je weer bij het einde bent, daar eindig je met 2 stokjes voor de zijkant.

Met andere woorden:

Tussen alle stokjesgroepen haak je 2 lossen. De stokjesgroepen krijgen elke toer een stokje extra in het 1e stokje van elke groep, dat zijn de meerderingen. De zijkanten bestaan uit 2 stokjes.

Zo haak je door tot je de omslagdoek groot genoeg vindt.

Zelf heb ik hem met een blauwe en gele variant gemaakt maar ben nog niet verder gekomen dan de onderstaande foto’s.

ronde omslagdoek haken

ronde omslagdoek haken

 

ronde omslagdoek hakenGaan jullie ook deze mooie ronde omslagdoek haken?

Reacties
Categorieën