Bloemenonderzetters haken
Bloemenonderzetters haken

 

Mijn verjaardag is midden in de zomer en vaak vier ik mijn verjaardag dan ook in de tuin. Ik vind het  leuk om mijn tuin te versieren met allerlei zelf gehaakte en gebreide items, zoals kussens, lantaarns en placemats.  Samen met goed gezelschap, lekker eten en hopelijk mooi weer kan de dag niet meer stuk.

Een van mijn favoriete haakwerkjes zijn deze bloemenonderzetters. Ze geven direct dat vrolijke, feestelijke gevoel en ze zijn bovendien snel en gemakkelijk te haken. De kleine onderzetters zijn ideaal voor glazen en de grote onderzetters voor schaaltjes.

 

Het patroon is trouwens perfect om allerlei restjes garen op te maken!

Maakt u ook zelf versieringen voor verjaardagen of tuinfeesten. Wat is dan uw favoriete versiering?

Bloemenonderzetters:

Ik gebruik hiervoor haaknaald 2,5 en garen (voor haaknaald 2,5 – 3) in 2 verschillende kleuren; 1 kleur voor het hart en 1 kleur voor de bloemblaadjes. De kleine onderzetters hebben dan een doorsnede van 11 cm en de grote onderzetters een doorsnede van 15 cm.

Kleine onderzetter:

Nodig: garen voor het hart: 1,5 meter, garen voor de bloemblaadjes: 10 meter

Toer 1: haak met de kleur voor het hart: (1 Stokje + 1 Losse) 12x in een Magische Ring, sluit de toer met 1 Halve Vaste in het 1e Stokje (= 12 Stokjes met 12 lossen)

 

Toer 2: verander van kleur naar de kleur voor de bloemblaadjes: (12 Lossen, 1 Halve Vaste in de 2e losse vanaf de haaknaald, 1 Vaste in de volgende 2 Lossen, 1 Half Stokje in de volgende 2 Lossen en 1 Stokje in de overige 6 Lossen,  1 Halve Vaste in het volgende Stokje van het hart = toer 1) 12 x. De laatste Halve Vaste in het 1e Stokje van toer 1 (= 12 bloemblaadjes)

 

Toer 3: haak Halve Vasten langs het 1e bloemblaadje totdat u bovenaan bent, bovenop het bloemblaadje 1 Vaste, (8 Lossen, 1 Vaste op de top van het volgende bloemblaadje) 11x, 8 lossen en dan nog 1 Halve Vaste in de Vaste van de bovenkant van het het 1e bloemblaadje.

 

Grote onderzetter:

Nodig: garen voor het hart: 3,5 meter, garen voor de bloemblaadjes:  33 meter

Toer 1: haak met de kleur voor het hart: 22 Stokjes in een Magische Ring, sluit de toer met 1 Halve Vaste in het 1e Stokje

Toer 2: 2 Lossen (telt niet mee als steek), (1 Stokje in 1 Stokje, 1 Losse) 22x, sluit de toer met 1 Halve Vaste in het 1e Stokje (= 22 Stokjes)

Toer 3: verander van kleur naar de kleur voor de bloemblaadjes: (12 Lossen, 1 Halve Vaste in de 2e losse vanaf de haaknaald, 1 Vaste in de volgende 2 Lossen, 1 Half Stokje in de volgende 2 Lossen en 1 Stokje in de overige 6 Lossen,  1 Halve Vaste in het volgende Stokje van het hart = toer 2) 22 x. De laatste Halve Vaste in het 1e Stokje van toer 2 (= 22 bloemblaadjes)

Toer 4: haak Halve Vasten langs het 1e bloemblaadje totdat u bovenaan bent, bovenop het bloemblaadje 1 Vaste, (5 Lossen, 1 Vaste op de top van het volgende bloemblaadje) 21x, 5 lossen en dan nog 1 Halve Vaste in de Vaste van de bovenkant van het 1e bloemblaadje.

 

U kunt de onderzetter verstevigen met textielversteviger of suikerwater, zodat ze mooi plat liggen. Als ze stevig zijn, kunt u ze ook als versiering ophangen aan bomen of schuttingen.

 

Over de schrijver
Mijn naam is Carolina Speek. Ik brei en haak al sinds ik een jaar of 10 ben, nu al ruim 40 jaar. Ik vind het heerlijk om te haken en te breien, maar nog leuker vind ik het om zelf patronen te ontwerpen. Zelfs met ruim 40 jaar ervaring valt er nog steeds veel te leren en uit te proberen. De kennis die ik al heb en de kennis die ik opdoe wil ik graag delen en doorgeven aan anderen. Naast het ontwerpen van brei- en haakpatronen voor breiclub schrijf ik ook blogs. Daarin kan ik nog meer details, tips en trucs delen. Ik hoop u zo enthousiast te maken, dat u ook nieuwe technieken gaat proberen. De eerste stap is beginnen, ervaring komt dan vanzelf!
Reactie plaatsen

Wil jij als eerste onze nieuwste blogs lezen?

Schrijf je dan nu in....🧶

Your information is safe with us
arrow_drop_up arrow_drop_down