Woonaccessoires haken: krukje pimpen! - Breiclub.nl
Woonaccessoires haken: Krukje pimpen!

Woonaccessoires haken? Jazeker, ik ben een krukje aan het pimpen!

Het regent, ik ben alleen thuis en mag weer een blog schrijven. Gelukkiger kun je mij bijna niet maken. Dus ging ik de kelder in en duikelde deze twee dingen op: een oud plantentafeltje (bij gebrek aan een krukje) en een bak met katoentjes.

Ik ga een overtrekje voor het krukje haken! Want woonaccessoires haken is niet alleen leuk, maar ook heel nuttig. Haak je met me mee?

Benodigdheden krukje haken

Ik heb nog genoeg katoentjes liggen voor krukjes overtrekjes voor de hele buurt maar nu koos ik voor twee varianten; naturel en bont.

Naturel heeft altijd mijn voorkeur en van de restjes die ik nog over heb van de deken die bij mijn dochter op de bank pronkt ben ik met het eerste hoesje begonnen. Toen die af was heb ik nog een andere variant in meer zoetere meisjes kleuren gemaakt.

woonaccesoires haken

Doe je mee met het krukje haken?

Het overtrekje bestaat uit een basis granny square die je zo groot kunt maken als je zelf wilt en dus precies passend op je krukje, plantentafeltje of misschien wel tuintafeltje.

Ik heb mijn overtrekje als volgt gehaakt:

1e toer: Haak 4 lossen en sluit deze tot een ring met een halve vaste.
2e toer: Haak 3 lossen (= 1 beginstokje), en vervolgens 2 stokjes in de ring.
Haak dan 2 lossen, *3 stokjes, 2 lossen*. Herhaal tussen * nog 2 keer.

Nu heb je dus 4 groepjes van 3 stokjes in je beginring en van hieruit ga je verder.
Sluit de toer met een halve vaste in de bovenste van de lossen en knip het draadje af.

3e toer: Neem een nieuwe kleur en haak 3 lossen en vervolgens 2 stokjes in de grote open hoek van de vorige toer.
Haak dan 2 lossen en 3 stokjes in dezelfde hoek. Haak 1 losse en haak in de volgende hoek weer 3 stokjes, 2 lossen en 3 stokjes.
Haak 1 losse en haak in de hoek weer 3 stokjes, 2 lossen en 3 stokjes.
Haak dan weer 1 losse en 3 stokjes, 2 lossen en tot slot 3 stokjes in de laatste hoek, 1 losse.
Sluit de toer met een halve vaste in de 3 losse van de beginlossen.

4e toer: Haak 3 lossen en 2 stokjes in het grote gat in het midden van de vorige toer, 1 losse.

* Haak in de hoek weer  3 stokjes, 2 lossen en 3 stokjes. Vervolgens weer 1 losse, 3 stokjes in het midden, 1 losse* . Herhaal tussen de ** nog 2 x en eindig de toer met  3 stokjes, 2 lossen en 3 stokjes, 1 losse.

Sluit de toer weer met een halve vaste.

Vervolgens…

Op deze manier kun je doorgaan tot je granny square bijna past op de bovenkant van je krukje/tafeltje. Bij mij waren dat 9 toeren. De laatste rond van de bovenkant heb ik halve stokjes gehaakt zodat hij mooier op de rand valt.

krukje haken 3

10e toer: Voor deze toer ben ik in de hoek begonnen en heb in de hoek * 2 lossen, 2 halve stokjes, 2 lossen en 3 halve stokjes* gehaakt. Vervolgens 3 halve stokjes op de stokjes van de vorige toer, 1 half stokje in het gat van de “tussenlosse” van de vorige toer en zo tot de volgende hoek gehaakt. Daar weer tussen de ** gehaakt. Zo de toer afgehaakt.

De bovenkant is klaar

Nu is de bovenkant klaar en kun je naar beneden haken. Op de halve stokjes toer heb ik weer granny blokjes gehaakt als volgt:

11e toer: Begin in de hoek van de vorige toer met 3 lossen en 2 stokjes. Sla 3 stokjes over en haak dan 3 stokjes op de volgende 3 stokjes, 1 losse, sla 1 stokje over en haak weer 3 stokjes op de volgende 3 stokjes van de vorige toer. Haak zo naar de hoek waar je nu geen 2 groepjes stokjes haakt maar 1 groepje van 3 stokjes omdat je nu niet meer wilt meerderen.

Haak zo nog twee toeren en haak de laatste toer vasten. Ik heb deze toer een beetje geminderd zodat de overtrek wat strakker om het krukje zit.

Hoe minder je toer 11?

Haak in de hoek 1 vaste sla 1 stokje over, haak op de volgende twee stokjes 2 vasten, haak in het gat tussen de stokjes 1 vaste. Sla 1 stokje over en haak op de volgende twee stokjes 2 vasten ga zo door en sluit deze laatste toer met een halve vaste.

Ik heb iedere toer met een andere kleur gehaakt en moest in totaal 28 draadjes instoppen en dit is het resultaat!

krukje_haken_5

Zo heb ik me prima vermaakt op deze regenachtige zondag, een leuke woonaccessoire gemaakt zonder dat het me een cent heeft gekost.

Wat vind jij van woonaccessoires haken? Ik ben benieuwd naar jouw eindresultaat!

Clara van meel
Door

Clara van meel

op 06 Feb 2024

Ik was aan het kijken naar het patroon van 'krukje pimpen' bij u lijkt dat vrij gesloten. Ik heb er altijd grote gaten inzitten. Heeft u tips dat ik dat niet meer zou hebben? Ik heb het al geprobeerd met verschillende maten haaknaald en verschillend soort

Clara van meel
Door

Clara van meel

op 06 Feb 2024

Mijn tekst ging er niet helemaal in. Er moest nog bij komen, verschillende soorten katoen

Reactie plaatsen