Omslagdoek waar je heerlijk in weg kan kruipen
Gehaakte omslagdoek met zes delen

Gehaakte omslagdoek met zes delen haken? Ik deel het patroon met je! Over twee weken gaat mijn oudste dochter naar Ameland. Ze zit in groep 8 en dit is haar afscheidskamp.

Gezien het nogal wisselende weer van de laatste tijd (dan weer koud, dan weer warm) bedacht deze moeder dat ze wel iets warms bij zich moet hebben. Iets wat ze lekker om zich heen kan slaan en waar ze heerlijk in weg kan kruipen. 

Een gehaakte omslagdoek dus met zes delen

Tja, en daar ga je dan als moeder zijnde. Haaknaalden gepakt, garen erbij gezocht en aan de slag.

Nou is dochterlief een beginnende puber, dus een driehoekige omslagdoek is uit den boze. Veel te ouderwets. Dus dan zoeken op het internet.

Daar vond ik het patroon van deze prachtige omslagdoek ontworpen door Karin. Ik mag van haar het patroon en de foto’s van haar website hier delen.

Het originele patroon kun je vinden op dit adres.

Het is geen moeilijk patroon en ook goed te doen voor beginnende hakers.

Karin heeft voor haar omslagdoek fenna garen gebruikt van de Wibra. Ik zelf heb voor mijn omslagdoek gebruik gemaakt van het garen Bianca ook van de Wibra. Voor mijn dochter heb ik genoeg aan vier bollen. Karin heeft 6 bollen gebruikt.

Karin gebruikt haaknaald 6mm. Ik heb gebruik gemaakt van 6.5mm. Deze haaknaald ligt mij gewoon net iets lekkerder in de hand. Puur persoonlijke voorkeur dus.

Start patroon omslagdoek:

 • Haak 4 lossen, sluit met een halve vaste tot een ring.
 • Haak 3 lossen (=1e stokje), haak nog 7 stokjes in de ring, keer.
 • Haak 4 lossen (=1e stokje +  1 losse), haak een stokje op het volgende stokje,
  * haak 1 losse, haak een stokje op het volgende stokje *.
  Herhaal van * tot * tot einde. Keer.
 • Haak 3 lossen (= 1e stokje), haak in dezelfde steek een stokje, *haak 1 losse,
  haak in volgende stokje 2 stokjes*. Herhaal van * tot * tot eind. Keer.
 • Haak 3 lossen (=1e stokje), haak in volgende stokje een stokje, *haak 2 lossen, sla losse over, haak in stokje 2 stokjes, haak in volgende stokje 1 stokje,
  * Herhaal van * tot * nog 5x. Haak 2 lossen, haak op de laatste 2 stokjes elk een stokje. Keer.

Omslagdoek

Je ziet dat de omslagdoek in 6 delen vanuit het midden steeds wijder wordt.

Je gaat nu haken als volgt:

 • Haak 3 lossen als 1e stokje, haak op volgende stokje een stokje -> dat is de zijkant, die blijft steeds bestaan uit 2 stokjes.

Haak 2 lossen, sla de 2 lossen over (= opening tussen de delen), haak 2 stokjes op het 1e stokje (= je meerdering), haak op elk volgend stokje 1 stokje tot je bij de 2 lossen bent.

Daar haak je weer 2 lossen, slaat 2 lossen over en haakt weer 2 stokjes op het 1e stokje en op elk volgend stokje 1 stokje  enz. tot je weer bij het einde bent, daar eindig je met 2 stokjes voor de zijkant.

Met andere woorden:

Tussen alle stokjesgroepen haak je 2 lossen. De stokjesgroepen krijgen elke toer een stokje extra in het 1e stokje van elke groep, dat zijn de meerderingen. De zijkanten bestaan uit 2 stokjes.

Zo haak je door tot je de omslagdoek groot genoeg vindt.

En dan haak je nog een randje in het rond met picots.

 • * Haak 2 vasten, haak 3 lossen, een halve vaste in de 1e losse*

Herhaal * dit tot je rond bent. Hecht af.

Omslagdoek

Natuurlijk wil ik mijn omslagdoek ook nog even showen. Hij is nog niet helemaal af, maar het einde is in zicht. Mijn jongste dochter showt hem hier, want de oudste (immers beginnend puber) is niet zo van de foto’s op dit moment.

Ze is er gelukkig wel heel blij mee. 

Karin
Door

Karin

op 30 May 2016

Mooi! Al was het niet echt de bedoeling dat je het patroon hier zou plaatsen, maar alleen de link naar mijn blog, ik maak er geen punt van. Fijn dat je dochter zo'n mooie omslagdoek heeft en er blij mee is!

Gaudissabois huguette
Door

Gaudissabois huguette

op 29 Nov 2017

heel mooi mag ik vragen of je soms bollen over heb ik heb er 2 tekort tegen betaling natuurlijk en te versturen naar luiklaan 12get 9000 o vl gaudissabois huguette het is Bianca wol 109 KRIJG stress dat ik er geen meer vind

CreaHobby van Aly
Door

CreaHobby van Aly

op 05 Jun 2016

Schitterende omslagdoek! Ik had het patroon van Karin al op pc staan en ben er al een tijd mee aan de haak! Niet continu, maar lekker even tussendoor als je hoofd vol zit en het tellen je zelfs teveel is. Ga vanaaf even weer aan de haak! Je dochter gaar er van genieten, dat is iets wat zeker is! Groetjes Aly

Riet Ouwehand
Door

Riet Ouwehand

op 19 Oct 2016

Ik had hem gemaakt van Karin De mijne is alleen half zo lang, dat wilde mijn dochter liever.

Reactie plaatsen