Page content

Grijze reliëf dubbel stokjes col

article content

Grijze reliëf dubbel stokjes col

Reliëf dubbel stokjes col haken: Ik deel graag mijn patroon met jullie over hoe je in één avond een leuke col haakt.

Deze col heb ik gemaakt met twee bollen Julia wol van Zeeman en je maakt hem in dubbele stokjes die je in reliëf haakt. Graag leg ik met behulp van een aantal foto’s uit hoe je het haakt. 

Benodigdheden:

  • 2 bollen Julia wol van Zeeman (maar iedere andere dikke wol kan ook)
  • 1 haaknaald, ik gebruikte haaknaald nummer acht
  • Naald met groot oog

–  Zet een lus op en maak een lossenketting van 30 lossen.

Toer 1: Haak 4 keerlossen (dit is het eerste dubbele stokje van je volgende toer) en haak in de vijfde losse een dubbel stokje*.

Haak vervolgens in iedere losse een dubbel stokje. Haak 4 keerlossen (dit is het eerste dubbele stokje van je tweede toer) en keer je werk.

Toer 2: Nu ga je reliëf haken met dubbele stokjes. Haak dus in een dubbel stokje de ‘reliëf steek voorkant’ **. Dit is je eerste reliëf steek!

reliëf dubbel stokjes col

Nu ga je bij je volgende steek hetzelfde doen maar dan in ‘reliëf steek achterkant’ ***.

reliëf dubbel stokjes col

Herhaal nu telkens bij ieder stokje van je vorige toer de reliëf steek: dus afwisselend aan de voorkant en aan de achterkant tot de een na laatste steek. De laatste steek haak je niet reliëf maar gewoon in het stokje van je eerste toer. Haak 4 keerlossen en keer je werk.

reliëf dubbel stokjes col

Herhaal telkens toer 2 bij iedere volgende toer.

Haak telkens het reliëf stokje aan dezelfde kant als waar je reliëf stokje van je vorige toer zit.

Blijf toeren haken totdat je op een lengte van 60 centimeter zit en breng de uiteinden naar elkaar toe.

Je haakt nu de uiteinden aan elkaar vast met vasten en klaar is je grijze reliëf dubbel stokjes col!

* Dubbel stokjes:

Dubbele stokjes zijn, zoals de naam al zegt, dubbel grote stokjes. Je maakt ze door de draad twee keer om je haaknaald te slaan.

Sla de draad twee keer om de naald. Steek de naald in de lus van een onderliggende steek, sla de draad om de naald en haal deze door de lus. Je hebt nu vier lussen op je naald.

Sla de draad weer om de naald en haal de draad door de eerste twee lussen op de naald. Je houdt nu nog drie lussen over op je naald.

Sla de draad om de naald en haal deze opnieuw door twee lussen. Je hebt nu nog twee lussen op de naald over.

Sla de draad om de naald en haal de draad door de laatste twee lussen, waarna er nog één lus op de naald overblijft.

Volgende stokje: Sla de draad weer twee keer om de naald. Insteken in de volgende lus, omslaan en doorhalen. Je hebt nu weer vier lussen op je naald. De draad omslaan, door twee lussen halen, weer omslaan door twee lussen halen en nog een derde keer omslaan en door twee lussen halen.

Hier een handig filmpje van het maken van een dubbel stokje:

** Reliëf steek voorkant:

Sla de draad dubbel om de naald (net zoals bij een gewoon dubbel stokje). Steek je naald om de steel van het stokje van je vorige toer aan de VOORKANT, van rechts naar links. Maak het dubbele stokje op de normale manier af.

De ribbel ontstaat aan de voorkant van het haakwerk.

Hier een handig filmpje van het maken van een reliëf stokje:

*** Reliëf steek achterkant:

Sla de draad dubbel om de naald (net zoals bij een gewoon dubbel stokje). Steek je naald om de steel van het stokje van je vorige toer aan de ACHTERKANT, van rechts naar links. Maak het dubbele stokje op de normale manier af.

De ribbel ontstaat aan de achterkant van het haakwerk.

Gratis! Download nu 42 patronen

GRATIS! Vul je naam + e-mailadres in en download het gratis E-book:

Wij hebben ook een hekel aan spam
Jolanda
“Breien?! Haken?! Waar haal je de tijd vandaan, je doet toch al zoveel?!” Deze vraag is ogenschijnlijk terecht; ik werk fulltime (marketeer), doe als bestuurslid vrijwilligerswerk, ben lid van een ondernemende netwerkclub, vind het leuk om met vrienden leuke dingen te doen, studeer een marketing opleiding Nima C en ja… ik haak en ik brei!Ik brei en haak door mijn moeder die mij dat leerde toen ik een jaar of 6 was. Inmiddels ben ik wat jaartjes ouder maar ik vind het nog steeds leuk om sjaals, sokjes, poppetjes, eigenlijk van alles te maken en anderen hier blij mee te maken. Ik vind het leuk om na ieder project na te denken voor wie ik nu weer iets ga maken dus het resultaat kan iedere keer anders zijn in ontwerp of kleur. Soms maak ik patronen zelf, soms laat ik me inspireren door de vele leuke voorbeelden op bijvoorbeeld Pinterest! Ik organiseer regelmatig breikransjes. Deze naam is door een vriendin bedacht: een soort thee kransjes met iets lekkers erbij. Gezellig bij elkaar komen waarbij ik anderen leer breien of haken en waar we samen handwerken, ieder aan een eigen project.Website: www.mhaakselsenbreisels.nl Instagram: @Mhaakselsenbreisels Facebookpagina: Mhaakselsenbreisels.

Comment Section

0 reacties op “Grijze reliëf dubbel stokjes col

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.