Waar je vorige week kennismaakte met de V-stitch, maak je deze week kennis met de Ripple stitch. De Ripple stitch wordt ook wel chevronsteek, zigzagsteek of golfjessteek genoemd, dus deze steek heeft meer namen dan de gemiddelde kroonprins, maar we bedoelen met al deze namen hetzelfde. Met de zigzagsteek krijg je een onwijs leuk en speels patroon in jouw haakwerk, zeker wanneer je met verschillende kleurtjes werkt. Zin om een nieuwe haaksteek te leren? Lees snel verder!
Wat is een Ripple stitch?
De Ripple stitch, in het Nederlands dus ook wel golfjessteek genoemd, is een speelse steek waarmee je een golvend effect in jouw haakpatroon creëert. Je kunt deze steek haken in één kleur, maar wanneer je verschillende kleuren gebruikt, merk je dat jouw haakwerk een duidelijk golvend patroon laat zien dat een vrolijk effect geeft aan bijvoorbeeld een deken of sjaal.
Hoeveel steken voor een Ripple stitch?
Het aantal steken dat je opzet voor de Ripple stitch hangt sterk af van het patroon dat je van plan bent te gebruiken voor het maken van jouw haakproject en hoe groot je wil dat jouw project wordt. Het is belangrijk om de aanwijzingen van jouw gekozen patroon te volgen. In principe wordt er bij een patroon ook vermeld hoeveel steken je moet toevoegen als je een grotere versie van het patroon wilt haken.
Hoe haak je een Ripple stitch?
Een golfjessteek kun je haken op verschillende manieren. Aangezien ik jullie natuurlijk niet alle manieren kan uitleggen, heb ik er ééntje uitgehaald waar ik je meer over wil vertellen.
- Voor het haken van dit patroon met de Ripple stitch haak je eerst een lossenketting van 14 steken of een meervoud van 14 steken als je besluit dat je jouw haakproject een stuk groter wilt maken.
- Als je 14 steken, of het meervoud van 14 steken hebt opgezet, dan voeg je nog 3 losse steken aan jouw lossenketting toe. In het voorbeeld in de video heb je dus een lossenketting van 31 steken.
- Haak een stokje in de 28ste steek van de losse ketting. Ofwel haak een stokje in de laatste steek van de 28 opgezette steken vóór de drie toegevoegde steken.
- In de vier opvolgende losse steken haak je in elke afzonderlijke steek een stokje.
- In de volgende vier steken ga je een ‘dal’ maken. In twee opvolgende losse steken haak je twee stokjes samen. Dit doe je twee keer achterelkaar.
- In de vier opvolgende losse steken haak je in elke afzonderlijke steek een stokje.
- In de volgende steek ga je een ‘berg’ maken. Dit doe je door twee stokjes in één losse steek te haken. Dit doe je twee keer achterelkaar.
- In de vier opvolgende losse steken haak je in elke afzonderlijke steek een stokje.
- In de volgende vier steken ga je weer een ‘dal’ maken. In twee opvolgende losse steken haak je twee stokjes samen. Dit doe je weer twee keer achterelkaar. Je gebruikt voor het samenhaken van twee keer twee stokjes in totaal vier steken.
- In de vier opvolgende losse steken haak je, voor de laatste keer in deze toer, in elke afzonderlijke steek een stokje.
- In de laatste steek haak je weer twee stokjes.
- De eerste golf van jouw haakproject is klaar!
Benieuwd hoe je na jouw eerste golf verder moet gaan? Met de video van Breiclub.nl die eerder is gemaakt wordt het nogmaals aan je uitgelegd én kun je ook zien hoe deze steek in de praktijk wordt gehaakt.
Haakinspiratie met de Ripple stitch
Heb je inmiddels één of meerdere proeflapjes gemaakt met de Ripple stitch, dan is het tijd voor het echte werk. Je kunt met deze golfjessteek ontzettend leuke en speelse haakprojecten maken, zoals een deken of een sjaal.
Ripple stitch deken
In de video van Bella Coco laat Sarah-Jayne een soortgelijke golfjessteek zien als het gratis patroon dat ik hierboven heb laten zien. Heb je dat patroon onder de knie, dan is dit patroon geen lastige klus voor je. Sarah-Jayne laat ons zien hoe de Ripple stitch eruit komt te zien als je verschillende kleurtjes gebruikt om mee te haken. Zodra je weet hoe je de Ripple stitch haakt, kun je zelf eenvoudig verdergaan met het haken van een deken. Toch kan het, ondanks dat het patroon continu wordt herhaald, prettig zijn om het volledige patroon uitgeschreven te zien. Op de website Daisy Cottage Designs legt Lauren uit hoe zij de Ripple stitch haakt én hoe je eenzelfde deken kunt maken, zoals zij heeft gehaakt.
Ik ben benieuwd of jij al eerder kennisgemaakt hebt met de Ripple stitch, ofwel golfjessteek. Ik heb door het schrijven van dit artikel helemaal zin gekregen om aan de slag te gaan met het haken van een soortgelijke deken als Lauren van Daisy Cottage Designs. Ben jij geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan met de Ripple stitch?
Wilma Brouwer
op 13 Aug 2023