Page content

Babysokjes breien met 2 breinaalden en 2 steken

article content

Babysokjes breien met 2 breinaalden en 2 steken

Babysokjes breien, er zijn veel patronen en technieken om babysokjes te maken. Logisch, want het is een klein projectje en leuk om te geven aan een aanstaande moeder! Maar soms is het niet zo makkelijk om ook echt aan de slag te gaan om de babysokjes te breien. Want door de veelheid aan technieken, wordt het er niet simpeler op.

Daarom deel ik graag mijn patroon met jullie waarbij je slechts 2 breinaalden nodig hebt en 2 steken hoeft te beheersen.

Ik brei de sokjes en gebruik breinaalden 3 maar 4 of 4,5 kan ook. Hoe groter het nummer van je naald of wol, hoe groter het eindresultaat.

Hier het patroon

 • Zet 44 steken op
 • Brei 14 toeren gewoon rechts
 • Toer 15: brei 17 steken rechts, brei vervolgens nog 11 steken rechts en haal dan steek 10  over steek 11. Op je rechterbreinaald heb je dus nu 27 steken, op je linker breinaald 16.
 • Draai je breiwerk nu om en brei 9 steken averechts terug, brei steek 10 en 11 samen averechts (dus als 1 steek).
 • Babysokjes breienDraai je breiwerk terug om, brei opnieuw 11 steken rechts en haal steek 10 over steek 11.
 • Draai je breiwerk opnieuw om, brei 9 steken averechts terug, brei steek 10 en 11 samen averechts.
 • Blijf dit herhalen tot je aan beide kanten nog 10 steken overhoudt: je hebt dan normaal gezien net een rij averechts gebreid en hebt dan op je rechternaald 20 steken staan en op je linker naald 10 steken. Brei nu je naald verder, rechts, uit. Je houdt 30 steken over.
 • Brei nu een volledige naald rechts, een volledige naald averechts, een volledige naald rechts , een volledige naald averechts, naald rechts en tenslotte volledige naald averechts (6 naalden in totaal).
 • Nu ga je gaatjes breien: brei twee steken samen rechts (dus als 1 steek) en sla dan gewoon de draad rond de naald, brei twee steken samen rechts, draad rond naald slaan, twee steken samen rechts, … tot je aan het eind van je naald komt, dan eindig je gewoon met twee steken samen rechts breien (draad niet meer rond naald slaan). Je hebt nu 29 steken op je naald staan.
 • Brei nu een volledige naald averechts, een naald rechts, naald averechts, naald rechts (4 naalden in totaal).
 • Nu komt de afwerking: de volgende 6 naalden moet je in boordsteek breien: 2 steken rechts, 2 steken averechts, 2 steken rechts, 2 steken averechts, … tot het einde van je naald. Door het oneven aantal steken op je naald eindig je uiteraard met 1 steek.
 • Babysokjes breienDe volgende naald moet je juist omgekeerde breien als je vorige naald: als je dus geëindigd bent met b.v. 1 steek rechts dan begin je nu met 1 steek averechts, 2 steken rechts, … tot het einde van je naald (die moet normaal eindigen met 2 steken averechts).
 • Begin je volgende naald terug met 2 steken rechts, … doe dit tot je in totaal 6 naalden boordsteek gebreid hebt (als je de boordsteek te moeilijk vindt, dan kan je ook gewoon 6 naalden rechts breien).
 • Tot slot moet je enkel nog je sokje afkanten. Vouw je sokje vervolgens dubbel (goeie kant naar binnen) en naai zijkant en onderkant van je sokje dicht. Draai je sokje binnenstebuiten en doe er nog een lintje door. Ik vind het mooi om het vetertje van een contrasterende kleur te  maken in een vlecht. Je kunt het boordje omslaan maar dat hoeft natuurlijk niet.

 

Welk patroon gebruik jij om babysokjes te maken?

E-book "42 brei- en haakpatronen!
GRATIS! Vul je naam + e-mailadres in en download het gratis E-book:
Wij hebben ook een hekel aan spam
Babette
Hoi! Mijn naam is Babette en ik ben de oprichtster van Breiclub.nl. Het is sinds 2014 mijn missie om samen met het Breiclub team, breien en haken in Nederland nóg leuker te maken.Ik wil hierbij creatief en vernieuwend zijn en ben constant bezig om waardevolle & leuke producten te creëren zoals de Mini Mystery's en de Mystery Blanket.Ik heb veel toekomstplannen voor Breiclub.nl en vind het geweldig om zo veel contact te hebben met bevlogen hakers en breiers. Daar haal ik echt mijn inspiratie vandaan!

Comment Section

73 reacties op “Babysokjes breien met 2 breinaalden en 2 steken


Door Bianca op 10 februari 2016

Ik gebruikte altijd deze: http://www.ravelry.com/patterns/library/baby-socks, die ik ontworpen heb voor mijn jongste zoon. Hij schopte altijd zijn sokken uit – en door het boord zo hoog te breien (40 rondes) kwam de sok tot kniehoogte. (toen lukte het uitschoppen ook niet meer) . Hij draagt nog altijd graag handgebreide sokken.


Door Jolanda op 10 februari 2016

Die sokjes zijn ook super cute! Ga ik ook eens proberen!


Door De Wulf Ingrid op 27 maart 2016

Dank u wel voor de uitleg


Door De Wulf Ingrid op 3 mei 2017

Hallo,ik zou graag deze mooie sokjes willen breien voor een maat 39, kan je mij soms uitleg geven hoeveel steken ik dan moet opzetten a u b


Door Charlotte op 10 februari 2016

ik heb nog geen ervaring met sokjes breien. Deze zijn wel erg leuk! Hier wil ik me wel aan wagen : ) Wat voor wol /garen heb je gebruikt als ik vragen mag? (en welke dikte ?) . Zijn de slofjes die je maakte voor een newborn of iets ouder al? De juiste maat bepalen vind ik nog niet makkelijk..


Door Jolanda op 10 februari 2016

Ik heb hiervoor scheepjes wol gebruikt voor naald 3 maar eigenlijk is iedere wol voor naald 3 goed te gebruiken. Deze zijn geschikt voor babies vanaf een maand of 3 ongeveer, dat heb ik express gedaan omdat ik niet altijd heel snel ben met het maken van de kraamvisite afspraak ;-).


Door Carin op 26 augustus 2017

Hallo,

Het zijn fantastische sokjes . Had nog nooit sokjes gebreid maar deze nu al een heleboel keer.
Alleen zou ik graag willen weten hoe ik het patroon kan vergroten?
Het maatje is voor een pasgeboren baby of iets groter. Maar voor 3 mnd is het te klein. En de vriendin v mijn dochter haar kindje is nu 3 maanden en wil graag nieuwe.
Groetjes carin


Door Marianne op 10 februari 2016

Lijkt op hoe ik het van mijn moeder heb geleerd maar die begon bij de boord. Ik had dan 30 steken zeg maar en dan de boord breien. Steken Door drie delen dus het middelste gedeelte 10 steken breien voor de neus.die breide je 10x dan steken opzij opnemen. Dan nog een aantal keer alle steken breien voor je de steken ging afkanten. Dat deed je Door op elke naald een even aantal te hebben en die breide je dan samen om zo af tekanten dan hoefde je allen de achter kant vast te mazen/naaien.


Door Jolanda op 10 februari 2016

Wat grappig, dan maak jij hem eigenlijk omgekeerd!


Door Truus op 10 februari 2016

Deze sokjes breide ik al in 1980, exact hetzelfde


Door Jolanda op 10 februari 2016

Wat een leuke sokjes! Deze Jolanda is een beginnende breister, maar heb al bijna 1 af in een middag!! Dankjewel voor het delen!


Door Jolanda op 10 februari 2016

Klopt de 14 toeren (28 pennen) aan t begin wel? Heb mn eerste sokje af, maar verhouding klopt niet….ik zie 7 of 8 ribbels op je foto, zou dus 14 pennen ipv toeren moeyen zijn? Of zie ik dat niet goed?


Door Jolanda op 11 februari 2016

Hoi naamgenoot, de 14 toeren kloppen. Althans… Voor mij is 1 toer 1 X heen breien, niet heen en terug. Klopt het dan wel in je sokje?


Door Jolanda op 11 februari 2016

Hoi, volgens de oude dames die me leren breien is een toer heen en terug! Hahaha, kun je je voorstellen wat n gekke voet mijn sokje heeft?? 🙂
Ga aan n nieuwe beginnen, dan komt t zeker goed! Dankjewel!


Door Riny van der Leij op 21 september 2018

Een toer is 1keer heen en terug Yolanda. Anders krijg je alleen verwarring. Heb een handwerkgroep van 80 jarigen daar is dit een prachtig eenvoudig patroon.


Door Maaike op 23 januari 2019

Een toer is één hele pen uitbreien en niet heen en terug!


Door alie wever op 11 februari 2016

ik heb al 2 paar gebreid en ik vind ze super gaaf


Door Jolanda op 16 februari 2016

Wat leuk om te lezen, dank je wel voor je reactie!


Door petra op 14 februari 2016

Hoi, eindelijk een gemakkelijk patroon om baby sokjes te breien zal er meteen aan beginnen dankjewel


Door Jolanda op 16 februari 2016

Graag gedaan Petra! Ben benieuwd of het gelukt is


Door nieske aukema op 14 februari 2016

hoe krijg ik het patroontje van die sokjes


Door Babette op 15 februari 2016

Dag Nieske, het patroon staat gewoon in het blog hierboven beschreven.


Door Els Wijnen op 15 februari 2016

Had nog nooit babyslofjes gebreid. Nu gewoon gedaan wat er stond. Hele goede beschrijving! Voor het kleinkind volgende maand van mijn zus.
Super patroon!


Door Jolanda op 16 februari 2016

Fijn om te lezen Els! Veel plezier met het maken!


Door Lut op 17 februari 2016

Hier ben ik superblij mee, want ik zag inderdaad “door het bos de bomen niet meer”..8
Bedankt!


Door Jolanda op 17 februari 2016

Graag gedaan Lut, leuk om te lezen dat je er blij mee bent. Ik hoop dat je het resultaat mooi vindt!


Door Lia op 18 februari 2016

Erg bedankt voor het patroon van de sokjes schreide ze voor heen ook van boven na beneden . Maar dit lijkt me handiger. BedanktDoor Marjolein op 19 februari 2016

M’n eerste babysokjes ooit. Gisteren gemaakt, vandaag cadeau gegeven. Groot succes, werd erg gewaardeerd en leuk (en makkelijk) om te maken. Dankjewel!!


Door Jolanda op 24 februari 2016

Wat leuk om te lezen! Jij bedankt!


Door brigitte op 21 februari 2016

Kan je die ook breien voor maat 41….weet iemand de beschrijving


Door Jolanda op 24 februari 2016

Hoi Brigitte, dat heb ik nog nooit geprobeerd. Ik hou me aanbevolen.


Door De Wulf Ingrid op 19 februari 2017

Zou ook graag het patroon hebben voor maat 40 a u b


Door sandra op 5 maart 2016

Hoi. Eindelijk een goede duidelijke beschrijving!
Hoeveel steken moet ik aanhouden voor een newborn?


Door Jolanda op 5 maart 2016

Hoi Sandra, Dan begin je met 33 steken opzetten. Dan 14 toeren recht breien, toer 15 is 14 steken rechts (ipv 17), dan 9 rechts (ipv 11) en steek 8 over 9 halen. breiwerk omdraaien en 7 steken averechts en steek 8 en 9 samen breien. Dit herhalen tot je 10 steken aan iedere kant over houdt. De rest van het patroon blijft hetzelfde. Veel plezier!


Door sandra op 5 maart 2016

Dank je. Ik ga meteen beginnen


Door Kim op 23 april 2016

Hoi jolanda, ik heb dit geprobeerd met 33 steken maar snap de laatste stap niet waar je zegt aan iedere kant 10 steken overhouden. Bedoel je dan 10 op iedere naald dus totaal 20 of 10 aan beide kanten van het midden. Omdat je maar 33 steken hebt opgezet zit je heel snel aan 10 aan beide kanten. Ik ben in de war! Hopelijk kan je me op weg helpen! Gr kim


Door rommy op 20 maart 2016

Kun je de sokjes ook maken van katoen? En welke soort moet je dan gebruiken?


Door Tio op 23 mei 2016

Vroeger hebben wij ook sokjes op de lagere school gebreid en dat was volgens het zelfde idee maar dan gerstekorrel een averechts en een rechts en andersom de volgende toer en dan herhalen. Ook met gaatjes waar dan het koordje doorheen kon.


Door Tilly op 23 mei 2016

Het is wel origineel om zelf gebreide sokjes te geven. het is weer anders dan die kant en klare sokjes uit de winkel. Het is wel een origineel en creatief cadeautje voor als je op kraamvisite gaat en je weet het niet. Vroeger breide men altijd zelfgemaakte sokjes en ook jurkjes en truitjes en vestjes. .


Door Yvonne Quadflieg Walravens op 28 juli 2016

Volgens mij staat er een fout in het patroon. Nadat je het middenstuk van de sokjes af hebt staat er: Brei nu een volledige naald rechts, een volledige naald averechts, een volledige naald rechts , een volledige naald averechts, naald rechts en tenslotte volledige naald averechts (6 naalden in totaal). Maar moet dat niet zijn dat nadat je de naald met 30 steken (rechts) gebreid hebt je met een volledige naald averechts moet beginnen? Anders komt de tricotsteek toch aan de binnenkant te zitten? Ik heb het (met veel moeite) teruggestoken omdat het volgens mij niet klopt.


Door Toos bokel op 21 september 2016

Deze sokjes moest ik op school breien. Ik zat toen in de vijfde of zesde klas lagere school in 1965 of 1966. Toen vond ik het vreselijk om te doen ,maar nu vind ik het erg leuk en ga ze ook weer maken


Door Vivian op 25 september 2016

jaaa, die ga ik ook maken! Er zijn babies op komst op ’t werk, dus asap aan de slag er mee 🙂
Ergens tussen de 3 dekens en de halvemaan sjaal in, moet lukken, toch?


Door Harma op 25 september 2016

Hoi Ik brei deze sokjes toen onze kinderen klein waren . Nu 32 en 31 jaar oud.
En nu heb ik ze gemaakt voor onze kleinkinderen. Ik geef ze ook wel eens cadeau als ik op kraam bezoek ga. Dan is het altijd goed. Ik doe de bovenkant van de sokjes recht breien,of in Gerstekorrel en ik doe de lint in een anderen kleur staat altijd vrolijk. Nu echte Noorse sokken gebreid voor de kleinkinderen.


Door Arine op 1 oktober 2016

Het patroon van de New born lijkt niet te kloppen. Weet iemand hoe het wel moet. Ik vind deze sokjes zo leuk en makkelijk. Maar kan het alleen met patroon.


Door Oma hennie op 24 oktober 2016

Help ik snap het niet vanaf nle. 15. In de midden 10 steken over alleen midd.stuk gebreid. Nu r. 20 steken en links 10 (30) ik heb 16 st links 10 in de midden 10 rechterKant ik snap dit niet goed.oma hennie


Door oma Marjanne op 28 februari 2017

hallo oma Hennie, heb je al een antwoord gekregen? ik zit namelijk met het zelfde probleem, gr. oma Marjanne


Door Dikkie op 30 oktober 2016

Ik heb erg veel aan dit patroon ,voor eerst sokjes gebreid
Ook wat uit gebreid met dik garen voor huis sloffen voor de kleinkinderen ,bedankt heg nu 12 paar klaar


Door Renske op 9 november 2016

Wat fijn dat er een patroon bestaat voor twee naalden. Kan ik als beginner toch al beginnen met sokken maken, mijn grote wens ^^ het sokje ziet eruit zoals het zou moeten, tót de boordsteek. Wat een chaos wordt dat bij mij, haha. Averechtse steken zorgen voor een extra schuin lusje, wat het bij de volgende toer heel lastig maakt om te zien wat nu een steek is die ik moet breien. Gevolg: een interessant resultaat, maar geen boordsteek volgens mij… weet iemand hoe ik kan leren die goed te doen? Ik vjnd het juist zo mooi, die rand! Bedankt voor het delen van het patroon.


Door Stiena op 27 november 2016

Hallo Jolanda,
Ik zou de slokjes graag willen breien voor een baby van 8 maanden.
Ik ben begonnen met 51 steken en heb 14 toeren recht gebreid, maar ik heb geen idee hoe ik nu verder moet. Heb jij het patroon ook een maatje groter?
Groetjes Stiena


Door anne-marie op 28 december 2016

voor het eerst sokjes gebreid en het ging redelijk goed! ben gewoon van ze te haken maar nu ik dit patroontje heb zal ik er nog veel breien denk ik! bedankt om het te delen met iedereen!!! dank u wel!


Door Ria op 14 februari 2017

Heel leuk die kleine stokjes heb je ook een grotere versie deze kleine past mijn kleinzoon bijna niet meer


Door Elly op 15 februari 2017

ik ben ook op zoek naar een patroon voor baby sokjes


Door Ria op 14 februari 2017

Heel leuk die kleine sokjes heb je ook een grotere versie deze kleine past mijn kleinzoon bijna niet meer


Door Carin op 9 maart 2017

Hoi hoi,

Wat een heerlijk patroontje ,
Toen ik te horen kreeg dat ik oma ging worden ben ik gaan zoeken en direct gaan breien.
Nog nooit zoiets gebreid en deze lukken gewoon direct .
Dank voor het delen , heb inmiddels 3 paar gebreid.


Door José saras op 7 april 2017

Ik kom er ook niet uit met het kleine patroon met 33 steken op zetten


Door Jose op 8 mei 2017

Hoi Jolanda ik heb het geprobeerd met 33 steken maar komt echt niet uit wil je het helepatroontje even uit leggen met 44 steken gaat het prima hoor het graag


Door Suzanne op 21 november 2017

“Draai je breiwerk nu om en brei 9 steken averechts terug, brei steek 10 en 11 samen averechts (dus als 1 steek).
Draai je breiwerk terug om, brei opnieuw 11 steken rechts en haal steek 10 over steek 11.”

Dit klopt niet helemaal, het patroon word dan ongelijk. Je bedoelt dan dat je De eerste steek afhaalt zodat de draad aan de goede kant van je naald zit, en dan brei je acht steken en geen negen, als je negen steken breid nadat je de eerste afgehaald hebt kom je ongelijk uit.


Door Froukje op 19 mei 2019

Ik heb ook het idee dat het ongelijk wordt, de kant waar je met 17 steken moet beginnen en daarna de 11 steken en 10 over 11 halen, daarna draai je weerom en brei je terug, dat houd in dat je naald met 16 steken daar al 1 toer minder heeft, vervolgens ga je door met minderen totdat je 10 steken hebt op elke naald dus eindig met het minderen op die kant waar je ook bent begonnen en die moet je vervolgens uitbreken, dat houdt in dat die kant dan nog 1 toer erbij krijgt. Als het stokje dan met de goede kant naar voren ligt heb je aan de rechterkant 2 toeren meer gebreid dan aan de linkerkant.


Door Rozamarijn op 6 december 2017

De sokjes zijn leuk, ik heb alleen voor het eerste gedeelte gekozen voor de gerstekorrel( heen gaande naald 1 st. Recht en 1st averecht teruggaande naal 1st. Averecht, 1st recht, ipv ribbels ( 1 pen recht, 1pen averecht).


Door Margreet op 22 januari 2018

Wat n leuke Sokjes !
Nu wil ik ze graag een maatje groter breien , heb je daar ook een
Beschrijving van ? Dank je wel !


Door wilma op 6 februari 2018

Op pinterest gevonden dit super gemakkelijk patroontje en snel gemaakt.
Hartelijk dank hiervoor.


Door annemarie op 18 februari 2018

ik heb de leuke sokjes ook geprobeerd sokje een ging goed sokje twee had ik het boordje verkeerd (shit) na ja het was me eerste keer maar vind ze erg leuk alleen vind ik de om slag boordje wat aan de lage kant en ik hou geen 10 steken maar 11 steken op elke kant ik ga op nieuw proberen.want oefening baart kunst zeggen ze bedankt voor dat je de patroon wil delen met ons .


Door Liëtte op 9 juni 2018

Deze manier van sokjes breien heb ik van mijn oma al geleerd toen ik een jaar of 10 was 😊. Het is een erg fijne en makkelijke manier om babysokjes te breien. Inmiddels heb ik al aardig wat sokjes gebreid voor mijn kinderen en kleinkinderen en voor ouders van school die bevallen waren van hun kindje ( broertje of zusje van schoolgaande kleuters), het valt altijd in de smaak en de kleur kun je naar ieders wens aanpassen. Ook met dubbele kleuren werken in de zool en boord is erg leuk om te doen.
Dit patroon nu weer tegen te komen was een leuke verrassing!!!


Door Janny Naber. op 4 juli 2018

Heb jij het patroon voor maat 40??
Kan ik dat ook krijgen???


Door Gerdien. op 3 oktober 2018

Eindelijk het patroon gevonden zoals mijn moeder en oma sokjes breiden. Ben er erg blij mee!


Door Ingrid op 26 november 2018

Ik ben begonnen met de stokjes maar heb aan beide kanten van het hakje ; bij de minderingen dus, een flink gaatje .
Het sluit niet aan elkaar zoals op het voorbeeld… hoe kan dit?


Door Rina op 18 december 2018

De kant met de overgehaalde steek (die dus zichtbaar is op de foto’s) ziet er altijd mooier uit dan de samengebreide steken. Het helpt ook als je de steken goed strak breit. Probeer ook eens of je een mooier resultaat krijgt als je steken niet averechts samenbreit maar gedraaid recht. En blijven proberen, oefening baart kunst.


Door Suzanne op 27 december 2018

Vraagje.. wat als zelfgebreide sokjes constant uit gaan? Kan de kleine beter geen sokjes aangeven, alleen zo zonde van mn werk 😅


Door Jacintha Teunissen op 13 januari 2019

superleuk! Klaar in een middag! Alleen heb ik ribbels boven het wreefgedeelte, maar dat maakt niet uit. Dankjewel!


Door Henny op 13 februari 2019

Dag Jolanda, ik heb net 1 sokje klaar. Gauw aan de 2e beginnen.
Het patroon klopt heel goed. Alleen de boord heb ik 1r. 1 av. gebreid omdat ik dat er iets fijner vind uitzien. Bedankt voor de beschrijving. Het lijkt op de sokjes die ik op de lagere school gemaakt heb. Groeten Henny.


Door Froukje op 19 mei 2019

Volgens mij klopt het patroon niet , want de linkerkant van het stokje heeft na het minderen minder toeren dan de rechterkant omdat je aan die kant naar de eerste mindering toe moet breien en de laatste mindering eindigt ook aan die kant vervolgens de pen uitbreien , je hebt aan die kant dan 2 toeren meer gebreid!
Of ik doe iets fout?!


Door Ellen de Croon op 12 juni 2019

Zou je mij een garenadvies kunnen geven voor naald 2,5-3 in katoen en merino? Alvast bedankt 😉

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.