Het stekenalfabet: de R van Ribbelsteek - Breiclub.nl
Het stekenalfabet: de R van Ribbelsteek

Het stekenalfabet: de R van Ribbelsteek. De ribbelsteek staat bekend als dé steek voor beginnende breiers. Vreemd genoeg heb ik pas kort geleden mijn eerste project met een ribbelsteek afgerond!

Toen ik begon met breien vond ik de ribbelsteek helemaal niet zo mooi, en wilde ik liever gelijk naar de kabels gaan. Ondertussen heb ik de charme van de ribbelsteek ingezien, en inspireer ik jullie ook graag met wat ideetjes.

Euh… de ribbelsteek?

De ribbelsteek bestaat eigenlijk uit alleen maar toeren of rijen recht breien.

Het stekenalfabet: de R van Ribbelsteek

Als je de heengaande én teruggaande naalden allemaal recht breit, vormt er een soort horizontaal ribbelpatroon. Vandaar: de ribbelsteek! In het Engels heet het overigens garter stitch.

Inspiratie!

Het stekenalfabet: de R van Ribbelsteek

Mijn eerste project met de ribbelsteek was dit gebreide topje in zomerse kleuren. De ribbelsteek staat garant voor heerlijk ‘tv-breien’, je hoeft er namelijk niet bij na te denken!

Het stekenalfabet: de R van Ribbelsteek

Neem nou deze leuke poncho! Hij is gebreid met Noro, een Japans garen. Noro is een van die garens waar je gerust een simpele steek zoals de ribbelsteek kunt gebruiken, het garen doet de rest! Maar je kunt natuurlijk ook een ander garen gebruiken. Vind het patroon in het Engels hier.

Het stekenalfabet: de R van Ribbelsteek

Deze heerlijk grote shawl is een ontwerp van Sarah Knight. Het gebruikt iedereens favoriete garen van het moment: Scheepjes Stonewashed XL! Met zo’n heerlijk zacht garen kan ik me indenken dat je deze shawl elke dag wel wilt dragen! Het patroon is hier te vinden. Wederom in het Engels, maar met een stekenwoordenboek kom je er snel uit.

Het stekenalfabet: de R van Ribbelsteek

In het bovenstaande vestje wordt de ribbelsteek in verschillende richtingen gebruikt, waardoor er een leuk effect ontstaat! Dit komt het beste tot zijn recht met sokkengaren, of een ander garen dat snel van kleur verloopt. In een effen garen zul je slechts een subtiel effect zien. Vind het patroon in het Nederlands hier.

Het stekenalfabet: de R van Ribbelsteek

Babyvestjes in ribbelsteek vind ik zo schattig! Neem nou dit snoezige exemplaar met hartjesknoopjes.. Het Engelse patroon is beschikbaar als een Ravelry download.

Heb jij ook wel eens een leuk project gebreid met de ribbelsteek? Vertel ons erover in de reacties!

Reactie plaatsen