Page content

Punniksteek koord breien

article content

Punniksteek koord breien

Punniksteek koord breien: Je bent vast wel bekend met die schattige punnikpopjes. Met het punnikpopje dat ik als kind had, moet ik zeker tientallen meters koord gemaakt hebben.

Toendertijd was het maken van het koord zelf voldoende, nu gebruik ik het eigenlijk alleen maar als ik koord nodig heb als aanvulling op een ander project. Denk aan schouderbandjes of als sluiting voor een overslag vestje. 

Tegenwoordig pak ik hier echter niet meer het punnikpopje voor, je kan punniksteek koord namelijk ook gewoon breien. In het Engels wordt dit type koord ook wel “I-cord” genoemd. De “I” staat hierbij voor “idiot”, omdat het inderdaad idioot eenvoudig is om te breien.

De meeste tutorials voor punniksteek geven aan dat hiervoor naalden zonder knop of rondbreinaalden nodig zijn. Dit is omdat na het opzetten van de steken en het breien van de eerste naald het werk niet gekeerd wordt, maar de steken naar de andere kant van de naald geschoven worden. Deze aanpak werkt echter niet, als je het koord vast wilt breien aan een bestaand werkstuk.

Daarom laat ik je in deze blog zien hoe je een punniksteek koord breit, zonder het doorschuiven van de steken. Bij deze methode kan je dus ook gewoon breinaalden mét knop gebruiken.

Punniksteek koord wordt doorgaans over 3 tot 5 steken gebreid. In dit voorbeeld ga ik uit van een koord over 3 steken. In het kort zou de instructie er als volgt uitzien:

Punniksteek (I-cord): Zet 3 st op, *3 r, haal 3 st van de rechternaald af naar de linkernaald, trek het garen aan; herh van * tot de gewenste lengte.

Punniksteek koord breien stap voor stap

1. Zet 3 steken op, ik gebruik hierbij de opbreimethode.

Punniksteek koord breien

2. Brei 1 naald recht.

Punniksteek koord breien

3. Haal de 3 zojuist gebreide steken stuk voor stuk terug af naar de linkernaald.

Punniksteek koord breien

4. Trek het garen aan en zorg ervoor dat dit zich achter het werk bevindt.

Punniksteek koord breien

5. Herhaal stappen 2 t/m 4 tot het koord de gewenste lengte heeft. In onderstaande foto heb ik deze stappen een keer of 10 herhaald.

Punniksteek koord breien

Inderdaad niet al te moeilijk, toch?

E-book "42 brei- en haakpatronen!
GRATIS! Vul je naam + e-mailadres in en download het gratis E-book:
Wij hebben ook een hekel aan spam
Susanne
Hoi! Mijn naam is Susanne en naast blogger voor Breiclub ben ik ook een ontwerpster. In 2006 leerde ik haken en pas in 2009 heb ik mezelf ook breien aangeleerd. En ik was verkocht! Ik heb mezelf ook geleerd om wol te spinnen en vond het leuk om met mijn eigen garen ook eigen ontwerpen te maken. En zo ben ik ook actief gaan ontwerpen, waar je over kan lezen op mijn website (http://www.lavisch.com/site/).

Comment Section

0 reacties op “Punniksteek koord breien

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.