Nostalgie - met oud en nieuw
Nostalgie - met oud en nieuw

Met oud en nieuw kijk ik altijd terug op wat achter ons ligt, een stukje nostalgie, iets wat je moet koesteren. Ook kijk ik vooruit naar een nieuw en fris jaar met nieuwe mogelijkheden en uitdagingen. Naar mooie dingen die we zelf kunnen maken.

Als ik aan vroeger denk, dan denk ik aan de knopendoos van mijn oma, ik heb die in mijn bezit. Ik kon er vroeger uren mee spelen, al die mooie knoopjes die ze verzameld had.

Deze knoopjes hebben me geïnspireerd om een aantal jaar geleden een armband te maken. Ik haakte eerst een brede armband en ik naaide daar een selectie van oude knopen op. Het resultaat was een mooie armband, met een tijdloze uitstraling.

Oud-en-nieuw-4

Voor het nieuwe jaar heb ik nog een keer deze armband gemaakt, maar met garen van nu en een knoop van nu.

Ik had nog garen over van de scheepjes cal flight of fancy en onlangs kocht ik op de Albert Cuyp markt in Amsterdam enkele prachtige knopen. Een perfecte combinatie.

Oud-en-nieuw-7

Ik zal hieronder de beschrijving geven van hoe jij ook zo’n armband kan maken.

Armband haken:

Ik gebruikte linen soft van Scheepjes voor de nieuwe armband, de oude armband is met gemêleerd katoen gehaakt, ieder garen kan, omdat je op maat werkt, wel belangrijk om strak te haken, dus eventueel een kleinere naald nemen.

Ik haakte de linen soft van Scheepjes met haaknaald 3.

Ik haakte een lossenketting die je om je pols kunt slaan, met een kleine overlap.  Het aantal steken is afhankelijk van de omtrek van je pols. Ik heb de armband puur op gevoel gemaakt en geef dus ook geen aantal steken.

Je hebt 1 keerlosse nodig. Vanaf de tweede toer haak je in elke steek een vaste. En aan het eind van iedere toer heb je een keerlosse.

Als je ongeveer op de helft van de breedte zit die je wilt hebben, sla je aan het eind van de toer een aantal steken over, om een knoopsgat te maken.

In plaats van de vasten te haken, haak je hetzelfde aantal lossen. Een stuk of 3 a 4 overslaan, afhankelijk van de grote die je sluitknoop heeft.

Oud-en-nieuw-6

In de teruggaande toer haak je op deze lossen weer vasten en zo haak je door tot de gewenste breedte is behaald. Dan hecht je de draad af en werk je de draadjes weg.

Nu kun je naar eigen inzicht de knopen erop naaien. En een knoop om de armband te sluiten. En klaar is je armband. Voor de nieuwe armband heb ik slechts 1 knoop gebruikt, omdat het een blikvanger is.

Als variatie zou je in plaats van het knoopsgat ook lusjes kunnen haken, je slaat dan het maken van het knoopsgat over en haakt dan nadat je klaar bent met de hele armband, 1 of meer lusjes aan de korte kant.

Dit is leuk met wat kleinere knoopjes om te sluiten. Aan het einde van je armband kun je direct verder haken aan deze lusjes. Je haakt een aantal lossen, geschikt voor het knoopje, je haakt het met vasten aan de zijkant van de armband, en dit kun je dan nog een keer herhalen.

Oud-en-nieuw-5

Je kunt leuke nieuwe knoopjes kopen bij diverse winkels, maar het is ook leuk om eens bij de kringloop te kijken, dan heb je nostalgische knoopjes. Je kunt de knoopjes ook afwisselen met kraaltjes of pailletten, laat je fantasie de vrije loop.

Ik ben benieuwd of je met deze beschrijving een leuke armband kunt maken en dat hoor en zie ik natuurlijk graag!

Oud-en-nieuw-2

Ik wens jullie een mooi en creatief nieuwjaar!

Hou je haaks, Es maakt het

Reactie plaatsen