Dromenvanger haken - Breiclub.nl
Dromenvanger haken

Dromenvanger haken. Afgelopen weekend heb ik in Alkmaar een workshop “Dromenvanger/mandala haken” gevolgd.

Ik deed niet zo zeer omdat ik dit nog niet kan, maar gewoon omdat het leuk en gezellig is. Daarnaast vind ik dat je altijd overal weer wat op kunt steken.

Een dromenvanger wordt van oudsher door indianen gebruikt om slechte of nare dromen te vangen in het web, zodat deze ’s ochtends door de eerste zonnestralen vernietigd kunnen worden. Op deze manier zouden alleen de goede dromen overblijven.

Met deze gedachte in je achterhoofd is het natuurlijk heel speciaal om een dromenvanger te maken. En ook als je hier helemaal niets mee hebt, blijft het een leuk en rustgevend werkje met een heel mooi resultaat.

Een dromenvanger is eigenlijk vrij simpel te maken en je kunt hem compleet naar eigen wens aanpassen. Ik zal je hier een globale beschrijving geven, zodat je er zelf ook een kunt maken.

Je hebt nodig: garen (vaak katoen), haaknaald, ring, lintjes, veertjes, kralen en andere versiersels.

Mandala

Je begint met het haken van een mandala of doily. Dit kun je uit je hoofd doen of vanaf een patroon. Op Internet zijn allerhande patronen te vinden; voor elk wat wils dus. Je kunt ook variëren in kleurkeuze: ga je voor één kleur of gebruik je er meerdere?

Dromenvanger-haken-2

Wanneer je je mandala groot genoeg vindt, kies je hier een bijpassende ring bij. Dit kan een metalen ring zijn, zoals ik heb gekozen (vaak ook te krijgen bij budgetwinkels in de vorm van een armband of iets dergelijks).

Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een borduurring te gebruiken. Deze ring kun je vervolgens omhaken met vasten.

Je hoeft hierbij dus je werk in principe niet te blocken, omdat je het al opspant.

Vervolgens bevestig je de mandala met de verschillende puntjes aan de ring. 

Ten slotte versier je de dromenvanger op je eigen manier.

Bij de workshop die ik volgde was het de bedoeling om er verschillende draadjes katoen onder te hangen voorzien van, bijvoorbeeld, belletjes, letterkralen en veertjes.

Zover ben ik helaas zelf nog niet gekomen omdat de tijd op was. Ik ga er komende week mee verder en hoop dochterlief blij te kunnen maken met een mooie dromenvanger voor op haar kamertje.

Dromenvanger-haken-3

Heb jij al eens een dromenvanger gemaakt? Welke versiersels heb je erbij gebruikt?

Tineke de Wilde
Door

Tineke de Wilde

op 18 Sep 2015

Ik vind die dromenvangers echt super.Heb er wel wat mee/betekenis.Tineke de Wilde

Marlies de Vries
clarice
Door

clarice

op 01 Jun 2016

Could I please get a copy of this in english I would love to make me some.

Debbie
Door

Debbie

op 16 Jun 2016

Do you have this in English?

JillyJo
Door

JillyJo

op 05 Sep 2018

Crochet terms conversion chart (American English / Dutch) American English Nederlands st stitch s steek ch chain l losse sc single crochet v vaste dc double crochet st stokje hdc half double crochet h.stk half stokje hst inc increase meerd meerderen dec decrease mind minderen FLO front loop only alleen in de voorste lus BLO back loop only alleen in de achterste lus sl st slip stitch hv halve vaste tr triple crochet d.stk dubbel stokje dst MB / bo make bobble noppen haken

ANA LUISA
Door

ANA LUISA

op 09 Aug 2016

HOLA ESPERO ME MANDES UNOS DISEÑOS SOY DE MEXICO SON MUY BONITOS

yveline
Door

yveline

op 12 Oct 2016

merci

Yvonne laveck
Door

Yvonne laveck

op 15 Nov 2016

Do you have this in English

Reactie plaatsen